imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Health alkalmazás

Érkezik az alvásfigyelés Watch-ra?


Hamarosan ismét egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy az orvosnak elég legyen rápillantani az iPhone-ra egy diagnózis felállításához.

Az Apple nem titkolt célja, hogy a Health app fitness alkalmazásból egy komplett egészségügyi központtá alakuljon. Ehhez pedig szükséges, hogy a lehető legtöbb egészségügyi információnkat mérni lehessen. Szívverés, súly, allergia, vérnyomás és társai.

Ezek jelentős részére kíváló az Apple Watch. Mégis elsősorban mindenki számra a sport teljesítmény mérés ugrik be először az óra funkciói közül. Ezen szeretne változtatni az Apple. A cél, hogy folyamatos megfigyelés alatt legyen az állapotunk. Könnyű belátni ennek a hasznát. Képzeljük csak el, hogy a folyamatosa pulzusmérésnek köszönhetően az óra még azelőtt kihívhatná a mentőket, mielőtt maga a páciens érzékelné mondjuk a szívinfarktust. Vagy, ha valaki balesetet szenved, a mentősök akkor is meg tudják a nézni a gyógyszerallergiát vagy vércsoportot, amikor a beteg eszméletlen.

Doctor iPaddel

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója így beszélt erről:

Ha hosszasan vezeted a kocsidat, és az felforrósodik, az autó jelzi, hogy húzódj félre. Ha olajcserére szükséges, szól, hogy nézd meg az olajszintet. Mi lehetne ehhez hasonló a testünkkel kapcsolatban? Az egészség egy hatalmas probléma világszerte. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy eljött az idő valami újra

Az új felé történő első lépések pedig – belsős információk szerint -. két új alkalmazásban nyilvánulhatnak majd meg. Az egyik, az óra segítségével nyomon tudná követni az alvásunk minőségét és mennyiségét. A másik pedig a fittségünket állapítaná meg abból, hogy sportolás után milyen gyorsan áll vissza a pulzusunk normálisra az emelkedett állapotból.

Apple Watch

A lehetőség és a szenzorok már korábban is adva voltak a Watch-okban, egyszerűen eddig még volt szoftver, ami felhasználja az információkat. Mondjuk kérdéses, hogy mennyire lehet megvalósítani az alvásfigyelést, addig, amíg a felhasználók jelentős százaléka éjjelente tölti az óráját.

A cég igen eltökéltnek mutatkozik célja elérésében. Ebben az évben felvásárolták a Gliimpse nevű startupot. Ők egy olyan szoftvert fejlesztettek, ami különböző adatbázisokban és formátumokban tárolt egészségügyi adatokat nyert ki, majd egységesítve egy helyen eltárolta azokat.

Health

A Gliimpse egyik korábbi alkalmazottja, Mohan Randhava, aki jelenleg senior mérnök az Apple Health részlegen, LinkedIn profiljában így ír hitvallásáról:

Azon fogok dolgozni, hogy olyan platformokat, alkalmazásokat, felületeket és termékeket építsek, amik forradalmasítják a felhasználók egészségügyi ellátást szerte az államokban.

Apple Watch

Szép szavak ezek, reméljük minél előbb eljutunk az egyelőre még csak utópisztikus állapotokra. Mellesleg üzletileg sem rossz gondolat az Apple-től belépni az éves szinten 8 billiárd dollárt forgató egészségügyi bizniszbe…

Forrás: Bloomberg

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!