imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iMessage Android

Érkezik az iMessage Androidra?


Úgy néz ki, hogy az Apple egy ideje már játszik a gondolattal. A kérdés csak az, a tervek megfognak-e valaha is valósulni..

Az iMessage az egyik legjobb dolog az Apple ökoszisztémában. Igaz, Magyarországon egyelőre még nem olyan elterjedt, mint mondjuk az USA-ban. Ettől függetlenül, aki használta már tudja milyen kényelmes.

Egyrészt, mert pontosan abba az alkalmazásba lett integrálva, amit előtte is mindenki üzenetküldésre használt, azaz az Üzenetekbe. Nem kényszerült senki valami újat megszokni, egyszerűen csak annyi történt, hogy ingyenes lett a csevegés az iPhone-osok között. Na jó, zöld helyett kék lett a szövegbuborék, de ennyivel azért elég könnyen lehet dealelni. Főleg úgy, hogy az alkalmazás teljesen magától, automatikusan ismeri fel, kinek mehet ingyen az üzenet.

Másrészt, a szintén gyárilag integrált asztali kliens is nagy segítség. Ha éppen az irodában dolgozom, lényegesen kényelmesebb a MacBookon gépelni. Mi itt az iMagazinnál kizárólag ezen keresztül kommunikálunk: itt küldjük a képeket, linkeljük a cikkötletek, és beszéljük meg mikor mi menjen ki.

Persze lehet mondani, hogy ezt már tudja a Viber, a Skype vagy számtalan másik alkalmazás is. Ez igaz, viszont az iMessage hivatalos, gyári, tökéletesen integrálva van a rendszerbe és nem kell külső appokkal szórakozni. Ráadásul gyakorlatilag feltörhetetlenül titkosított is. Nem beszélve arról, hogy szerintem rendkívül unprofessional a baráti körön kívül csevegőappokat használni. Képzeld el, hogy az ügyvédeddel mondjuk Whatsappon vagy Facebook Messegeren egyeztetsz… Ezzel szemben az iMessage teljesen vállalható, nem másabb, mint az SMS-ezés.

És ezt úgy látszik, nem csak én gondolom így. Nem véletlen, hogy a Google idei legnagyobb dobása szoftveres téren a Dou és az Allo voltak. Ők is szeretnék, hogy mind a videótelefonálás, mind a csevegés egy jól integrált, gyári megoldáson keresztül történjen, kiszorítva ezzel a külső féltől származó alkalmazásokat. Igaz, korábban is ott volt a Hangouts, de az úgy látszik nem hozta a tőle elvárt eredményeket.

1465571945-1533

A fentiek alapján nem csoda, hogy rengeteg droidos szívesen használná az Apple megoldását. Ez egyébként nekünk, iPhone-osoknak is jó lenne, mert így még több emberrel lehetne a megszokott módon kommunikálni. Friss pletykák szerint könnyen elképzelhető, hogy erre már nem kell túl sokat várni.

John Gruber, a Daring Fireball szerzője belsős információk birtokába jutott:

“A kismadaraim csiripelték, hogy Androidra szánt iMessage tervezetek jártak körbe a cégen belül. Többféle UI stílust is próbálgattak, kezdve az iOS-ben megszokottól, egészen a Google-féle Material Designig. Lehet, hogy sosem lesz belőle semmi, de a részletes tervek léte arra enged következtetni, hogy nincs határozott ellenállás az Apple-től.”

Nem lenne ez teljesen szokatlan a cupertinói vállalattól. Az Apple Music például már tavaly óta elérhető a Google Play-en is. Még arra is figyeltek, hogy igazodjanak a platformhoz, így a Material Design irányelveihez szabták az alkalmazásukat.

Gruber megemlíti, hogy sokan iPhone-on használják a Google ökoszisztémáját. A főleg tengeren túli felhasználóknál ennek egyik fő oka az iMessage. Ők szívük szerint inkább húznának a konkurens felé, csak nem tudnak elszakadni az üzenetküldő alkalmazástól, mert mindenki azt használja környezetükben.

apple-imessage-vs-whatsapp-which-messaging-application-reigns-supreme

Viszont, ha Androidra is megérkezne az iMessage, elképzelhető, hogy érzékelhetően megugrik majd a platformváltók száma. De ez nem is biztos, hogy baj.

“Ha Androidra is megjelenne az iMessage, biztosan lennének páran, akik Android platforma váltanának. De azt gondolom, elég kevesen lennének ahhoz, hogy ez leírható veszteség legyen csak az Apple számára. Sőt még nyerhetne is a cég azzal, hogy olyan készülékeket gyárt, amit az emberek akarnak használni, és nem muszáj nekik.”

Írásában Gruber végül emlékeztet Steve Jobs 2010-es szavaira. A FaceTime bemutatóján az egykori Apple vezért azt mondta, szeretné ha a megoldás nyílt szabvány lenne. Azaz felhasználhatnák más platformok és szolgáltatások is.

Ez, mint tudjuk végül nem valósult meg. De ha a pletykák igazak, és valóban tervben van a droidos iMessage, akkor elképzelhető, hogy évekkel később, de végül beteljesülnek Jobs szándékai.

Forrás: AppleInsider és Daring Fireball

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!