imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Érkezik Macre a Pro mód, milyen jó lenne a Csökkentett mód?


A közeljövőben egy régóta várt funkció is érkezhet a Macekbe, amik nagyban megkönnyítik a mindennapi használatot még a professzionális felhasználók számára is.

A macOS Catalina 10.15.3-as bétájában derült fény az egyik jóságra, a Pro mód személyében. Ez a Ne zavarjanak kapcsolóhoz hasonlóan működne, vagyis ha elfelejtenénk kikapcsolni automatikusan megteszi azt helyettünk másnapra.

Mégis mire képes a Pro mód?

Megengedi az alkalmazásoknak, hogy a határ fölé pörgessék fel a ventilátorokat és az energiafogyasztási szűke sem fogja vissza őket. Így természetesen a MacBookoknál az akkumulátor idő jelentősen megcsappan, tehát érdemes töltőre tenni ekkor a gépet. (Mint az nagyobb energiaigényű feladatoknál egyébként is ajánlott).

A funkció előreláthatólag csupán az új 16 colos MacBook Próra és a Mac Próra készül, de nem látom akadályát, hogy a többi Pro szérián is lássuk előbb-utóbb. Bár kétségkívül az előbbi kettőn lesz a leglátványosabb a boost, köszönhetően a jobban összerakott hűtésnek.

A másik sokak által várt újdonság ennek a szöges ellentéte, az alacsony töltöttségi mód macOS-re való eljövetele. Sajnos egyelőre erről semmi hír, de sokan repdesnének az örömükben, ha ez is befutna majd egyszer a feature listára. Személy szerint én várom már, mint a messiást, mert az i9-es MacBook Próm csak vakondüzemmódban képes teljesíteni az ígért 10-11 órás üzemidőt.

Mit várhatunk az Alacsony töltöttségi módtól?

Hasonlóra számíthatunk, mint jelenleg iOS-en, azaz visszavett fényerő, háttérben futó alkalmazások visszaszorítása, letöltések és egyéb frissítések limitálása. Ezeket kibővítve pedig egy csomó lehetőség lakozik még a Mac-es verzióban.

Például a Tevékenységfigyelő (Activity Monitor), ami jelenleg is képes kiszűrni az energiazabáló alkalmazásokat, milyen egyszerű lenne, ha azokat egy felugró értesítés formájában azonnal kiiktathatnánk? Szintén kaphat a processzor egy limitet, ami fölé nem mehet az órajele, így visszaszorítva a melegedést és a fogyasztást. Sőt ha nem szükséges bizonyos hardverelemeket ki is tudna kapcsolni az újdönsült mód, mint a grafikus kártya vagy meghajtó.

Ezekkel az extra kis funkciókkal egészen biztosan az iOS-nél hatékonyabban működő Alacsony töltöttségű módot tudnának összerakni, amit egy hosszú napra felkészülő Mac használó örömmel fogadna.

Mikorra várható a két mód?

Találgatásokba nem szeretnék belemenni, de Pro módot egy újabb nagyobb Catalina frissítéssel saccolnám. Alacsony töltöttségű módról pedig egyelőre nincsen semmilyen kódsor fecnink, csak álmaink, így ennek bevezetése egyelőre elég labilis. Én mindenesetre bízok benne, hogy az Apple 2020-ban is hallgatni fog a felhasználók véleményére és így belepakolja ezt is a szoftverbe.

Forrás: 9to5mac, MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!