imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Érkeznek a reakciók Tim Cook nyílt levelére


Minden kétséget kizáróan a tegnapi nap híre az volt, hogy az Apple beleáll abba a harcba, amit a titkosítás fenntartásáért vív az Amerikai Egyesült Államok kormányával szemben. Nem szeretünk nagy szavakkal dobálózni, de lehet, hogy ennek a sztorinak történeti távlatból is jelentősége lesz, ugyanis nincs arra precedens, hogy egy technológiai céget arra akarnak kötelezni, hogy hátsó kaput építsen be a rendszerébe, ennek a végeredménye pedig erősen meg fogja határozni a jövőnket.

A kérdéses ügy egészen biztos részét fogja képezni a most is zajló amerikai elnöki előválasztásnak, és Donald Trump most sem mulasztotta el a lehetőséget, hogy páros lábbal szálljon bele az Apple-be. A Fox and Friends műsorban történő telefonos bejelentkezése alatt fejtette ki véleményét:

Száz százalékosan a bírósággal értek egyet. Ki kell nyitnunk ebben az esetben az iPhone-t, teljesen igaza van a bíróságnak. Egyszerűen a fejünkre és a józan eszünkre kell hallgatnunk. Hogy az Apple nem enged be minket az elkövető telefonjára? Mégis kinek képzelik magukat? Nem, egyszerűen ki kell nyitnunk. Ki kell deríteni, hogy mi történt, miért történt, és hogy mások is részt vettek-e a támadásban.

Arkansas republikánus szenátora, Tom Cotton is nagyot ment a témában:

Az Apple egy halott ISIS terrorista adatbiztonságát választotta az amerikai emberek helyett.

Persze mit várjunk a politikusoktól, akik napi szinten mennek rá a demagógia-nyalókára? Szerencsére Dianne Feinstein szenátor is azonnal fogadkozott, hogy olyan törvényt fog elfogadtatni államában, ami kötelezni fogja az Apple-t, hogy működjön együtt az FBI-jal.

A kérdésben megszólalt egy nem csekély szereplő is: Edward Snowden

Snowden egyértelműen az Apple oldalára állt, és csak annyit mond a Google esetében, hogy „vétkesek közt cinkos, aki néma”. Sundar Pichai, a Google CEO-ja aztán öt Twitter-bejegyzésben fogalmazta meg a gondolatait. Ezekben kifejti, hogy Tim Cook nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet, hogy veszélybe kerülhetnek a felhasználók adatai, bár azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a bűnüldöző szervek mekkora erőfeszítéseket tesznek, hogy megóvják az állampolgárokat. Végül nem mulasztja el megjegyezni, hogy a Google egyszerre hozott létre biztonságos termékeket és szolgáltatásokat, ugyanakkor együttműködik a hatóságokkkal is. Ugyanakkor ez egy problémás precedens lehet, amiről érdemes nyílt vitát folytatni.

Ti is érzitek a feltételes módot és az elkenést? John Gruber mindenesetre igen, és szerinte egy ilyen fontos kérdésben az Apple melletti (talán) legfontosabb szereplő nem nyilatkozhatott volna „langyosabban”, nem foglal állást, és az egész kérdést úgy állítja be, mint ha jelentéktelen volna. Bár örül annak, hogy egyáltalán vette a bátorságot, hogy megszólaljon, és inkább az Apple mellett, mint ellene van.

Hasonlóan „langyosan” nyilatkozott a The Verge szerint a Microsoft is, hisz nyilatkozatukban nem is említik a cupertinói cég nevét, és csak általában beszélnek arról, hogy a terrorizmus elleni harc fontos, és hogy segíteni kell a bűnüldöző szervek munkáját, de azért mégse kéne kötelezni a technológiai cégeket, hogy hátsó kapukat építsenek be a rendszereikbe. A „nesze semmi, fogd meg jól” nyilatkozat még talán a Google állásfoglalásánál is gyengébb, de ők is inkább az Apple mellett, mint ellen vannak.

Jan Koum, a WhatsApp alapítója velük szemben teljes mellszélességgel állt ki az Apple mellett:

Mindig is felnéztem Tim Cookra, amiért ilyen erősen kiállt a magánszféra biztonsága mellett, és hogy az Apple ilyen erőfeszítéseket tesz, hogy megvédje a felhasználóinak az adatait, így maximálisan egyetértek a nyílt levelével. Nem szabad hagynunk, hogy ezt a veszélyes precedenst megteremtsék. Ma a szabadságunk van kockára téve.

A Fehér Ház is megszólalt az ügyben, és pontosan azt a kártyát játsszák ki, amit Tim Cook is mondott, miszerint ők nem hátsó kaput akarnak, csak ahhoz az egy készülékhez akarnak hozzáférni. Már szimpátiatüntetés is volt az Apple mellett az San Franciscóban. Különböző civil- és jogvédő szervezetek, mint az American Civil Liberties Union (ACLU), az Electronic Frontier Foundation (EFF) és az Amnesty International is az Apple mellett állnak a kérdésben.

És még csak egy nap telt el a nyílt levél óta.

Összeraktunk egy szavazást is, ahol elmondhatjátok, hogy hova álltok az Apple vs. amerikai kormány harcban.

Források: Daring Fireball, Mashable, The Verge

Borítókép: Business Insider

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!