imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple vs. FBI

Erőltethetnek-e Face ID-s feloldást a hatóságok?


A különböző hatóságok és a telefonokon megtalálható biometrikus azonosítási megoldások különös viszonyának kérdésköre újra aktuális, köszönhetően az FBI-nak.

Az FBI és az Apple régi ismerősei egymásnak, a „kinek a hangja mélyebb“ típusú játékok apropóján. Ha esetleg elfelejtettétek volna, emlékezzetek vissza a lassan három évvel ezelőtti, a San Bernardinó-i mészárlás kapcsán kialakult adatvédelmi párbajra az Apple és az FBI között.

Ugye ez volt az az eset, amikor a hatóság ugyan sikeresen lefoglalta az elkövető iPhone-ját, de azt nem tudták feloldani a jelszavas védelemnek köszönhetően. Erre megkérték az Apple-t, hogy legyenek kedvesek segíteni, de a vállalat határozottan megtagadta az együttműködést, adatvédelmi aggályokra hivatkozva.

Az esetet elég nagy médiafigyelem kísérte Snowdentől kezdve Obamáig mindenki elmondta a maga véleményét. Nem mellesleg pedig kiderültek olyan jogi gyakorlatok mint például, hogy az Egyesült Államokban tilos az elkövetőt arra kényszeríteni, hogy árulja el jelkódját.

Az FBI most egy gyermekpornográfiával kapcsolatos nyomozás során tartott akciót, aminek során lefoglalták a gyanúsított Face ID-val védett iPhone X-ét is. Az egyik nyomozó állítólag arra kérte (a valóságban ez valószínűleg inkább egy erélyesebb utasítás lehetett) az illetőt, hogy oldja fel a készüléket arcával. Jelen esetben a feltételezett elkövető együttműködött, de nem is ez az érdekes, hanem, hogy kiderült:

a Face ID jogilag nem ugyanaz, mint a jelkód.

Jelkód esetében ugyanis elvileg erre a kérésre/utasításra nem is kerülhetett volna sor. Ez az első ismert olyan eset, hogy egy amerikai hatóság ilyen gyakorlatot folytatott volna, bírósági jóváhagyással, ami tekintve, hogy az amerikai törvénykezés precedens alapú, fontos mérföldkő lehet a biometrikus azonosítással rendelkező telefonok korában.

Apple logó

Ti, hogy látjátok, szerintetek házkutatási parancs megléte esetén kényszeríthet arra valakit az adott hatóság, hogy feloldja telefonját? Miért más a jelkód és a Face ID?

Forrás: The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!