imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Erősebb titkosítást kaphat a Facebook Messenger is?


Nagyon sok hozadéka volt az Apple vs. FBI küzdelemnek, Tim Cook és csapata nemhogy kavicsot, de picike sziklát dobott az állóvízbe azzal, hogy nem alkudtak meg, és beleálltak a Szövetségi Nyomozóirodával történő adok-kapokba. Azóta számos cég terjesztette ki az end-to-end (azaz csak a küldő és a fogadó által feloldható, olvasható) titkosítást, vagy tervezi, hogy bevezetik. A soron következő nagy játékos a Facebook Messenger lesz, azonban a váltás a tervek szerint nem lesz olyan természetes és automatikus, mint azt most elképzeljük.

Ha felidézzük a késő téli eseményeket, akkor abból az látszik, hogy a nagy technológiai cégek szinte az első napokban felsorakoztak az Apple mögé, a WhatsApp és a Twitter szinte rögtön, nem sokkal utánuk a Facebook, majd 1-2 napos inkább semmitmondó nyilatkozatok után a Microsoft és a Google is. A WhatsApp azóta be is vezette a teljes titkosítást. A Kijevben született, az USA-ba költöző Jan Koum ezt mondta ezzel kapcsolatban:

Az emberek privát kommunikációjának védelme az egyik alapelvünk a WhatsAppnál, számomra pedig személyes jelentőséggel is bír. A Szovjetunióban nőttem fel a kommunista uralom alatt, és a családom Egyesült Államokba való költözésének egyik oka az volt, hogy a hazámban az emberek nem beszélhettek szabadon.

Márka ide, alkalmazás oda, azért ne felejtsük el, hogy a WhatsApp is a Facebook tulajdonában van, úgyhogy még egy kicsit késeinek is nevezhető, hogy a kék óriás most tervezi csak kiterjeszteni az end-to-end titkosítást a majdnem egymilliárd felhasználóval bíró Messenger platformra. Az Allóval már a Google is a titkosítás bevezetését tervezi, pedig ők abból élnek, hogy az adatainkkal kereskednek.

facebook-messenger-business-zuckerberg

The Guardian értesülései szerint az elkövetkezendő hónapokban fog élesedni a rendszer, azonban az már rajtunk áll, hogy akarunk-e élni vele vagy sem. A választás oka az, hogy az erősebb titkosítás gyakorlatilag „letiltja” azt a gépi tanulási folyamatot, ami egy fejlettebb algoritmust/mesterséges intelligenciát eredményezne. Így a felhasználóknak majd dönteniük kell, hogy mit szeretnének: azt, hogy a Facebook se férhessen hozzá az üzeneteikhez, vagy hogy egy jobban működő (és őket kiszolgáló) mesterséges intelligenciát kapjanak. Ti melyiket választanátok, ha döntenetek kell?

Források: The Guardian via Apple Insider

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!