imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Erősen snapchatesedik az Instagram


Egy ideje már az a helyzet, hogy a képes-videós közösségi szolgáltatások etalonjának valamiért a Snapchat számít, így ha valaki nem akar lemaradni, akkor bizony elkezdi másolni az általuk bemutatott funkciókat. Így van ezzel az Instagram is.

Az Instagram tegnap jelentette be a szolgáltatás blogján, hogy érkezik az új, Stories nevezetű funkció, mellyel mindennapjaink történéseit oszthatjuk meg idővel automatikusan eltűnő posztokban. No persze ők nem azzal magyarázzák a funkció bevezetését, hogy egyre több felhasználót szerez a Snapchat, hanem azzal, hogy ezzel elkerülhetjük a „túlposztolás” veszélyét – vagyis hogy egyszerre túl sok képet töltünk fel a profilunkra, a követőink ujja pedig elkezd viszketni az unfollow gombon.

Instagram Stories

Amellett, hogy az ilyen sztorik egy külön részen, diavetítésként jelennek meg, az ide posztolt képeket mindenféle matricákkal, feliratokkal és rajzokkal is felturbózhatjuk. Ismerős valahonnan? Á, csak véletlen egybeesés lehet a dolog! A történetek aztán 24 óra elteltével automatikusan eltűnnek, és nem „piszkítják be” a gondosan összeállított profilunkat. A Stories funkció a képfolyam tetején kap helyet, itt láthatjuk a sztorikat megosztott ismerőseinket, ha valakinél új történés van, annak egy színes kör jelenik meg a profilképe körül.

Ha rákoppintunk a profilképre megjelenik a sztori, itt további böködéssel lapozhatunk a tartalmak között, söpréssel pedig a következő ismerősünkre ugorhatunk. A képekhez nem lehet hozzászólni – de privát üzenetet bármikor küldhetünk –, illetve itt like-ok sincsenek. Azt viszont láthatjuk, hogy kik és hányan voltak kíváncsiak a nagyszerű, képekben elmesélt történetünkre.

Instagram Stories

Fontos megjegyezni, hogy a megosztott sztorik követik az alap Instagram-fiókunk beállításait, vagyis ha nyilvános a fiók, akkor ezeket is bárki meg tudja nézni. Szűkíthetjük a listát azzal, hogy a beállításokban egyesével blokkolhatunk embereket, vagyis megadhatjuk kik nem láthatják a sztorijainkat. Ha az egyik képpel nagyon elégedettek vagyunk, akkor le is tölthetjük azt a telefonunkra, vagy akár egyből meg is oszthatjuk az Instagramon – vagyis kitehetjük Instagramon belül az Instagramra. Hm.

Hogyan is hozhatjuk létre a sztorinkat? Nos, először is meg kell várni, hogy az Instagram a mi fiókunkban is aktiválja a szolgáltatást, ami az ígéretük alapján a következő hetekben világszerte mindenki számára meg fog történni. Érdekes módon nálunk mindenkinek működik, és a frissítés leírásába is beletették, szóval lehet, hogy a blogbejegyzés ellenére egyszerre kiadták mindenkinek. Ezután elég az app bal felső sarkában lévő új ikonra koppintani, vagy a főképernyőt balra söpörni, és már önthetjük is a fotókat.

Az Instagramra felhasználónként átlagosan feltöltött fotók száma száma megcsappant 2013 és 2015 között, így nem véletlen, hogy a cég az utóbbi időszakban több újítást mutatott be, mint az app megjelenése óta összesen, ráadásul a kezelőfelületet és az ikon is újrarajzolták – ez utóbbit igencsak radikálisan. Kérdés, hogy az új Stories funkcióval sikerül-e új felhasználókat szerezni, illetve több aktivitásra sarkallni a meglévőket.

Források: Instagram Blog, The Verge.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!