imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Erre lesz jó az NFC-olvasó az iOS 11-ben


Ősszel, a végleges verzió megjelenésekor igazi giga frissítés vár azokra, akik még nem töltötték le az iOS 11 publikus béta változatát. Bár már rengeteg újdonságról ejtettünk szót, az NFC tagek olvasása kimaradt eddig a sorból.

Az NFC technológiának rengeteg felhasználási módja van, ám eddig nem terjedt el széles körben, pedig már jópár éve elérhető lehetőségről van szó. Először 2014-ben került az iPhone 6-ba NFC chip, onnantól pedig az összesbe. Tehát, ha iPhone 5s-nél újabb készüléked van, akkor a tiedben is biztosan van ilyen, még ha eddig nem is tudtál róla.

Az Apple eddig kizárólag az Apple Pay tranzakciókhoz használta az NFC technológiát, ami tulajdonképpen egy rövid hatótávú kommunikációs szabvány. Nem csak banki műveletekhez alkalmazható, hanem akármilyen kétirányú adattovábbításra is alkalmas. Androidon már régóta szabadon felhasználható ez a funkció, habár egység hiányában már kezdett egy kicsit feledésbe merülni az NFC.

Talán kevesen gondolták volna, hogy az Apple épp idén rukkol elő egyedi megoldással, a WWDC-n bemutatott Core NFC névre keresztelt frameworkkel. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy olyan alkalmazásokat készítsenek, melyek kommunikálnák NFC tagekkel. A működésük nagyon egyszerű és kézenfekvő. Semmivel sem bonyolultabb, mint például egy PayPass-os fizetés.

Mire jó és hogyan működik?

Igazából bármire. El lehet helyezni termékeken, múzeumokban, de akár a tömegközlekedésben használt információs táblákon is, éttermekben étlap helyett és a többi. Csakúgy, mint az Apple Pay fizetéseknél, egy felugró ablakkal találkozunk, ami arról tájékoztat, hogy az iPhone éppen kapcsolódik egy taghez, a pipa megjelenésével pedig már meg is történt az adatok beolvasása.

Ha csak a hétköznapi felhasználását nézzük, akkor a boltok polcain lévő termékekről nagyon gyorsan és egyszerűen tudhatunk meg információkat. Például én, kezdő borkedvelőként olykor elveszettnek érzem magam a sorok között, amikor nem vagyok tisztában a kiszemelt nedűt készítő borászattal, az évjárat minőségével, vagy éppen azzal, hogy milyen ételekhez milyen fajta borok passzolnak.

Ebben az esetben egy NFC által elérhető információs lap vagy egy konyhanyelven íródott információs oldal nagyban megkönnyítheti az életet, hiszen csak annyit kell tennem, hogy a borosüveg hozzáérintem az iPhone-omat és minden tudnivalót megkapok.

Egy másik példát említve a buszmegállókban lévő táblák is hasznos információkkal szolgálhatnak, a turisták számára pedig különösen. Szintén nagyban megkönnyítené az életet, ha egy érintéssel angol nyelvű tájékoztatást kapnának a forgalmi változásokról, esetleg két kattintással buszjegyet vagy bérletet is válthatnának.

Az éttermekről nem is beszélve, ahol a különböző allergén anyagokat részletesen fel lehetne tüntetni ilyen módon egy elektronikus étlapon. A magyar ételkülönlegességek mellé az éttermek csatolhatnának gasztronómiai ismertetőt is. De nekem se jönne rosszul, amikor fogalmam sincs egy-egy ázsiai ételről, hogyan célszerű enni, vagy mi az illem az ilyen éttermekben.

Lényegében egy újabb kényelmi funkcióról van szó, ami tényleg nagyon praktikus. Ami pedig még kényelmesebbé teszi a használatát, hogy az Apple Watch is rendelkezik NFC chippel, így még a telefonunkat sem kellene feltétlenül elővennünk mindehhez.

Forrás: MacRumors

Az iOS 11 kényelmi funkciókkal nincs híjján, a Kamera alkalmazásba integrált QR-kód leolvasó, illetve az otthoni Wi-Fi jelszó megosztás például szintén nagyon kézenfekvő lehet. Ha lecserélnéd régi iPhone-od, hogy naprakész telefonnal vághass neki az év további részének, akkor csekkold az iSTYLE-ban kapható akciós iPhone 7 modelleket!

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!