imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Érzékelte az esést, életet mentett az Apple Watch


Egy 67 éves norvég férfi elesett a fürdőszobában és eszméletét vesztette. Szerencséjére rajta volt egy Apple Watch Series 4, ami rögtön segítséget hívott.

Toralv Østvang, 67 éves norvég nyugdíjas az éjszaka közepén kiment a mosdóba. A fürdőszobában azonban rosszul lett, elájult és beverte a fajét. Arccsontja három helyen tört el, folyamatosan vérzett. Mivel teljesen egyedül volt a lakásban, ki tudja meddig, senki nem vette volna észre a balesetet és hívta volna a mentőket…

Toralv Østvang

Toralv szerencséjére azonban ott volt a csuklóján az Apple Watch Series 4, ami a Fall Detection funkciójának köszönhetően érzékelte az esést. Miután a figyelmeztetésre egy percig nem reagált a viselője, az óra magától segítséget hívott. Ennek köszönhető, hogy először a rendőrök, majd a mentősök megjelentek a helyszínen és még meg tudták menteni Toralv életét.

A férfi lánya így nyilatkozott a norvég NRK lapnak:

Sokkal rosszabbul is végződhetett volna a történet. Minden reggel feltesszük magunknak a kérdést, hogy mi történt volna, ha nem viseli az okosórát. Még telefont se vitt magával a mosdóba. Hihetetlen, hogy ilyen gyorsan segítséget tudott kapni az órától, amíg a rendőrök meg nem találták. Komoly esés volt, valószínűleg ez mentette meg az életét.

Arról, hogy életet mentett az Apple Watch már több ízben is beszámoltunk. Pár hete például az EKG funkcióhoz kötődött hasonló történet. Ez viszont az első alkalom, amikor arról írhattunk, hogy az esés detektálásnak köszönheti valaki az életét.

Toralv lánya, az esés iPhone-os bejegyzése és Toralv már összefoltozva.

A Fall Detection funkció automatikusan aktiválódik minden 65 év feletti felhasználónál. Ez alatt az iPhone-os Watch alkalmazás Emergency SOS menüjében lehet manuálisan bekapcsolni a megfelelő csúszka elhúzásával. A funkció Magyarországon is teljesértékűen működik az alábbi módon:

Ha az Apple Watch azt észleli, hogy Ön nem mozdult meg körülbelül egy perce, 15 másodperces visszaszámlálásba kezd, miközben a csuklójára koppint, és megszólaltat egy hangjelzést. A hangjelzés egyre hangosabbá válik, hogy Ön vagy a közelében tartózkodók meghallják. Ha nem szeretné hívni a segélyszolgálatokat, koppintson a Mégse elemre. A visszaszámlálás végén az Apple Watch automatikusan kapcsolatba lép a segélyszolgálatokkal.

A hívás kapcsolása után az Apple Watch lejátszik egy hangüzenetet, amely tájékoztatja a segélyszolgálatokat, hogy az Apple Watch komoly esést észlelt, majd megosztja az Ön aktuális pozíciójának szélességi és hosszúsági koordinátáit. Amikor a hangüzenet első alkalommal elhangzik, akkor maximális a hangerő, ezután azonban a hangerő csökken, hogy Ön vagy a közelben lévő személy válaszolni tudjon a hívott félnek. Az üzenet lejátszása addig folytatódik, amíg a Rögzített üzenet leállítása szövegre nem koppint, vagy a hívás be nem fejeződik.

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!