imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Európa legnagyobb hacker konferenciájának mutatott be az Apple


Köztudott, hogy az Apple szoftverei a legbiztonságosabbak több okból kifolyólag is. Ha biztonsági rést fedeznek fel a rendszerben, akkor azt azonnal javítják; ha egy potenciális fenyegetést észlelnek, akkor azt azonnal megszüntetik ; egy fertőzött alkalmazást pedig egyből eltávolítanak az App Store-ból. Éppen ezért a felhasználóknak egy percig sem kell attól tartaniuk, hogy bizonyos adataik rossz kezekbe kerülnek.

Ez a biztonság viszont kétoldalú. Ha nem próbálnák feltörni naponta hackerek tömegei az Apple rendszereit, akkor elképzelhető, hogy bizonyos hibákra soha nem derülne fény. Ezt észlelve – Steve Wozniak kezdeményezésére – az Apple elkezdte az ilyen hibákat részletesen bemutató hacker csoportokat komoly pénzösszeggel díjazni. Ebből az együtt működésből születik az, hogy az Apple fenn tudja tartani a megbízható biztonságot.

Vannak viszont olyan hacker csoportok, akik ha valamiben ilyesmi eredményt érnek el, akkor azt rossz célokra használják. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy egyből a felhasználók adatait kezdik árulni, vagy esetleg kárt okoznának a csapdába belesétálóknak. Ilyen például a Chaos Computer Club, Európa legnagyobb hackercsapata. Ez a csoport az esetek döntő részében megelégszik azzal, hogy lejáratja az adott céget, vagy biztonsági rendszert. A feltörések során szerzett tapasztalatot a nagyvilággal is megosztják, az évente megrendezett kongresszusukon. Az eseményhez idén külön alkalmazást is készítettek – ezt utasította el az Apple, amikor az App Storeba szerették volna feltölteni.

Ez a csoport semmiféleképpen nem fog Apple szoftver, Apple tanúsítvány vagy szolgáltatás segítségével olyan termékeket vagy akár kódsort terjeszteni, ami használhatatlanná tesz, feltör, interferál egy biztonsági megoldással vagy digitális aláírással, vagy digitális jogokat sért, hamis visszaigazolással, autentikációval az Apple vagy bármilyen más gyártó rendszerén belül, vagy esetleg olyan alkalmazást terjeszteni, ami másokat erre ösztönöz.

Az alkalmazáson keresztül az esemény előadásait hallgathattuk volna meg. Ezek az előadások közül néhány már elérhető volt, ezeket most az Apple csapata jelenleg is elemzi, hiszen szó volt a tört iOS szoftverekről is (más néven Jailbreak). Azzal, hogy az Apple elutasította az alkalmazást komoly kárt nem okozott a csoportnak, de nem is ez volt a cél.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!