imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Európát nem érdekli az okosórás fizetés


Az olyan hordható eszközökbe épített digitális fizetési módok által nyújtott lehetőségek, mint az Apple órája, az Apple Watch esetében az Apple Pay, nem izgatják különösebben az európaiakat a GfK gazdasági kutatóintézet felmérése alapján.

Az európai fogyasztók sokkal óvatosabbnak mutatkoznak a GfK kutatása alapján mint akár az amerikai vagy távol-keleti társaik. A megkérdezett britek mindössze 27%-a, a németeknek pedig csupán 20%-a mondta azt, hogy érdeklődne egy érintés nélküli, okosórába épített digitális fizetési megoldás iránt, illetve szívesen használná azt. Ehhez képest a kínaiak és az amerikaiak sokkal befogadóbbak voltak: előbbiek 54%-a, utóbbiak 40%-a nyitott az új technológia irányában. Meglepő, de a dél-koreaiak az európaiakhoz hasonlítanak ebből a szempontból: ott a pozitív válaszok aránya 27% volt.

Apple Pay. Kép forrása: Wired.
Apple Pay. Kép forrása: Wired.

A különbségekre nem adtak pontos magyarázatot a GfK munkatársai, ugyanakkor elképzelhető, hogy a válaszokra hatással van a már meglévő hasonló fizetési rendszerek elterjedtsége. Az érintés nélküli bankkártyás fizetés már egy ideje elérhető Európában – gondoljunk csak a Magyarországon is használt PayPass rendszerre. Dél-Koreában és Japánban pedig a telefonos fizetés is népszerű, vagyis egy okosórás fizetési mód egyik helyen sem hozna radikális változást.

Kínában és az Egyesült Államokban ezzel szemben nem terjedtek el ezek a megoldások – gondoljunk csak bele, még a chipkártyák is csak most kezdenek elterjedni az USA-ban, eddig szinte kizárólag a mára Európában eltűnőfélben lévő mágnescsíkos megoldást használták. Kínán belül pedig csupán a félig-meddig autonóm Hongkongban terjedt el az Octopus nevű NFC-alapú rendszer a ’90-es évek végétől kezdve, de az ország többi részét nem sikerült meghódítani.

Apple Pay Apple Watch-csal. Kép forrása: NBC News.
Apple Pay Apple Watch-csal. Kép forrása: NBC News.

Vagyis az adatokból és a körülményekből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy főleg ott nyitottak például az Apple Pay és Apple Watch által képviselt új technológiára, ahol eddig nem létezett ehhez hasonló alternatíva. Európában, ahol évek óta fizethetünk a PayPasszal annyira nem hozza lázba az embereket ez az újdonság – hiszen igazából nem is újdonság.

A felhasználók „óvatossága” terén is felfedezhetünk különbségeket földrajzi helyzet alapján. Az európaiak sokkal kevésbé szívesen tárolnák különböző egészségügyi és más személyes adataikat egy hordható eszközön mint amerikai vagy ázsiai társaik. A kínaiak 70%-a, az amerikaiak 50%-a és a dél-koreaiak 43%-a érdeklődik az iránt a lehetőség iránt, hogy egy hordható eszközön tárolják az egészségügyi adataikat. Ezzel szemben ez az arány az Egyesült Királyságban csak 33%, Németországban pedig mindössze 25%. A sor hasonló a személyes adatok esetében is, bár ott mindenhol kicsit gyanakvóbbak az emberek, pár százalékponttal kisebb a pozitív válaszokat adók aránya.

Te szívesen fizetnél az óráddal a boltokban? Megbízol a hasonló technológiákban? Illetve, vajon mennyire nézne furcsán a pénztárosnéni ha az óráddal akarnál fizetni?

survey service

Forrás: AppleInsider. Borítókép: Apple.

MacBook Air Retina most 3 év jótállással

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!