imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Évekig nem lesz „Face ID“ Androidos telefonban


Nem (csak) azért, mert ne tudnának hasonlót csinálni. Egyszerűen nincs elegendő mennyiségű alkatrész az igények kielégítéséhez. Ami meg van, azt rég lestoppolta magának az Apple. Ez az ügyes piaci manőver körülbelül két év előnyt jelenthet az Apple számára.

Ahhoz, hogy valódi 3D-s modellen alapuló arcfelismerést tudjon végrehajtani egy telefon, meglehetősen komoly szenzorarzenálra van szükség. Ezeket az alkatrészeket a világ különböző tájairól, különböző méretű vállalatok készítik. Mivel az iPhone X megjelenése előtt meglehetősen marginális érdeklődés volt ezekre, relatív kevés résztvevője van a speciális szenzorpiacnak. Csak, hogy átlássuk a helyzet bonyolultságát, emlékezzünk meg róla röviden, hogyan áll össze a TrueDepth kamerarendszer beszállítói lánca.

Az infravörös kamera két részből, egy infraszűrőből és egy – úgynevezett – image sensor ból tevődik össze. Előbbit az Egyesült Államokban található Viavi Solutions szállítja, utóbbit a francia-olasz STMicroelectronics, és az osztrák AMS. Az infravörös fényvető (Flood Illuminator) elsődleges technológiája az úgynevezett VCSEL (vertical-cavity surface-emitting laser). Ezt az amerikai székhelyű Lumentum Holding gyártja, karöltve a szintén amerikai II-VI Inc.-kel és újabban a Finisarral. Magát az infravörös fényvetőt viszont az LG Innotek és a Sharp szereli össze.

Ahogyan a híres-neves Dot Projectort is ők rakják össze. Ehhez azonban szükségesek az előbb említett gyártók lézerdiódái, valamint a szingapúri Heptagon (amely nemrégiben összeolvasd az AMS-sel) és a kínai Himax Tech által gyártott speciális (Wafer Level Optic) lencsék. Csak a Face ID megfelelő működéséhez tehát amerikai, ázsiai és európai összjátékra van szükség.

Látható tehát, hogy meglehetősen komoly hálózatot kell üzemelni és kordában tartani annak érdekében, hogy folyamatos legyen a szenzorellátás. Ebben pedig az Apple-nek hatalmas rutinja van. Azoknak az Androidos gyártóknak tehát, akik a Face ID babérjaira szeretnének törni, valami hasonló rendszert kell majd fenntartaniuk. És még csak nem is ez a legnagyobb nehézség – derül ki a Reuters anyagából, amelyet Viavis, Finisaros és AMS-es források alapján állítottak össze.

Az Apple ugyanis ravasz módon játszotta ki a lapjait. Feltehetőleg tudták, hogy ahogy az ujjlenyomat-leolvasóhoz még anno az iPhone 5s-nél, úgy a 3D arcfelismeréshez is kedvet kap majd a piac többi résztvevője is. Ez pedig nyilván nem érdeke a vállalatnak, így élve lépéselőnyükkel elkezdték le stipi-stopizni a kulcsalkatrészeket gyártó cégek kapacitását. Például kiosztottak 400 millió dollár „jutalmat“ a Finisarnak, csak úgy, barátságból. A művelet annyira jól sikerült, hogy állítólag a konkurencia idén egyáltalán nem, de még jövőre is csak szűkösen fér majd hozzá elegendő mennyiséghez a szükséges elemekből.

A Finisar gyárában.

Az Androidos gyártók tehát kapásból közel két éves hátrányból indítanak majd, ha szeretnének felpattanni a vonatra. Márpedig valószínűleg nagyon szeretnének. A Gartner elemzőcég úgy kalkulál, hogy 2021-re az okostelefonok 40%-a fog rendelkezni a technológiával. 2021-re már bő három éve túl leszünk az iPhone X rajtján. Ez pedig piszok sok idő, főleg a techbiznisz berkein belül.

Érdemes még hozzávenni, hogy nem biztos, hogy csak az alkatrészhiány jelenti a problémát. Ming-Chi Kuo, a KGI elemzője már a megjelenés előtt arról beszélt, hogy a konkurens gyártók 2,5 éves hátrányban lehetnek technológiailag. Noha kicsit talán túlzó lehet ez a szám, az mindenképpen beszédes, hogy a Samsung, hiába telt el fél év az iPhone X bemutatása óta, még mindig a kevésbé biztonságos, kétdimenziós, „hol működik, hol nem“ arc- és íriszleolvasót építette bele idei zászlóshajójába az ujjlenyomat-leolvasó mellé. Nyilván, ha lett volna jobb technológiájuk, azzal jöttek volna elő.

Arról már nem is beszélve, hogy idén még több termék kaphatja meg a Face ID-t.

Akárhogy is, kétélű dolog ez. Egyfelől persze nyilván tök jó, hogy az Apple-ös cuccok ebben a tekintetben a konkurencia előtt járnak majd, és már több éves tapasztalatuk lesz a téren, mire a többiek csak bekapcsolódnak. Másfelől viszont nekünk se jó, ha az Apple nagyon elhúz a többiek mellett, és nincs kicsit rákényszerítve, hogy harcoljon a kegyeinkért…

Forrás: 9to5Mac

Az iPhone X-et és az ő úttörő, 3D-s arcfelismerésre is képes előlapi szenzorszigetét innen tudjátok megrendelni.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!