imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Evoland: játszd végig a játéktörténelmet!


Több mint húsz éve játszom számítógépes játékokkal. Először főleg PC-n mindenféle konzolos mellékvágányokkal, aztán persze Macen, míg végül manapság – ahogy fogy a szabadidőm – főleg egyszerűbb dolgokkal iPhone-on és iPaden.

Az iOS-en most debütáló Evoland is eredetileg PC-re és Macre jelent meg még 2013-ban, amikor is gyorsan le is csaptam rá, mert érdekesnek hangzott a koncepció. Egy olyan kaland/szerepjátékról van ugyanis szó, amiben a történet előrehaladtával gyakorlatilag a játéktörténelemben is folyamatosan haladunk előre.

Hogyan is kell mindezt elképzelni? Gyorsan kiderül, ha elindítjuk a játékot: először egy vékony, fekete-fehér csíkot látunk hatalmas pixelekkel, és mindössze egyetlen irányítási mód érhető el: jobbra haladhatunk. Ebben az irányban találunk egy ládát, amit kinyitva új funkcióval bővül a játék: már balra is mehetünk. Aztán a baloldali ládát kinyitva minden irányba tudunk mozogni.

Evoland

Nagyjából tehát így kell elképzelni a játéktörténelmen történő végighaladást: folyamatosan ládákból gyűjtögethetjük az újabb és újabb funkciókat és fejlesztéseket. Lesznek hangeffektek, aztán 8-bites zene, 16 színű kép, 256 színű kép, míg szépen haladva a játék sztorijában kapunk körökre osztott harcokat és rajzolt háttereket, végül pedig valós idejű küzdelemben győzhetjük le a főellenségeket teljes háromdimenziós grafikával.

Evoland

Amellett tehát, hogy természetesen az Evoland is rendelkezik egy saját történeti szállal, gyakorlatilag bejárhatjuk az olyan méltán népszerű játékok fejlődését, mint a Zelda- vagy a Final Fantasy-sorozat. Mindezt egy rakás utalással és poénnal fejelték meg a fejlesztők, vagyis garantált a folyamatos nevetés, ahogyan haladunk előre, főleg, ha ismerősek a műfaj nagy klasszikusai.

Evoland

Ezen kívül felfedezhetünk a stílusra jellemző dungeonöket, logikai feladatokat oldhatunk meg és az achievmentek mellett persze csillagokat is gyűjtögethetünk, az összeset összeszedni bizony komoly kihívást jelenthet. Arra is sor kerülhet, hogy egy korábbi helyszínre kell visszamennünk a megújult funkciókkal és grafikával: lehet, hogy 3D-ben már egészen más képet fest a táj mint klasszikus két dimenzióban, és lehet, hogy így olyan helyekre is eljuthatunk, ahová korábban nem.

Evoland

A játék eredeti, azóta Evoland Classicra keresztelt változatát egyébként mindössze 30 óra alatt készítette el Nicolas Cannasse a Ludum Dare versenyre, ami mondanom sem kell, hatalmas sikert aratott és természetesen nyert is a több mint 1400 játékos mezőnnyel rendelkező rendezvényen. Ezen a sikeren felbuzdulva döntött úgy a Shiro Games, hogy továbbviszik a koncepciót, és elkészítik a játék „egészestés” változatát. A megjelenés után mindössze pár hónap alatt 400 ezren vásárolták meg az Evolandet, úgyhogy nem meglepő, hogy idén február elejére végül elkészült az iPhone- és iPad-verzió is.

Evoland

Ha sok-sok évvel ezelőtt szeretted az ilyen típusú játékokat, és szeretnél nosztalgiázni egy kicsit, akkor az Evoland szerintem kötelező darab. A 4,99 eurós ár pedig meglepően barátinak mondható, ha úgy nézzük, hogy egyből nagyjából 10 különböző játékot is kapunk a pénzünkért. :) Jó hír ráadásul, hogy készül a második rész is, így a kaland végeztével sem kell sokat várnunk ahhoz, hogy ismét elmerüljünk majd a számítógépes játékok aranykorában.

• Evoland letöltése az App Store-ból (univerzális, 4,99 €)
Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!