imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Évzáró játékválogatás: Az App Store sötét oldala


Az Apple szigorú szabályai miatt az iOS-es appok kínálata általában véve igényesebb, mint a Google-féle Play Áruházé, ez azonban nem jelenti, hogy ne akadnának olyan alkalmazások, melyek igencsak alulról súrolják azt a bizonyos lécet. Év végi szemlénkben bejárjuk az App Store e sötét, de vicces bugyrait!

Az évzáró bohóckodások adták az ötletet, hogy elmerüljünk a hajmeresztően igénytelen appok mocsarában. Kevés szemléletesebb példa akad ezekre, mint a Grand Theft Auto széria különböző klónjai, melyek hasonló címükkel, témájukkal, vagy felturbózott promóképekkel próbálják rászedni a letöltőket. Ezekből mutatunk hát be négy „érdekes” darabot…

Mad City Gangs: Nice City

A Mad City valójában egy egész sorozat, de a GTA Vice City-t arcátlanul mímelő címe miatt a Nice City nevű darabja került be a válogatásba. A kiírás szerint egy bizonyos Dimitry Gavrilov készítette, ám az interneten nyomát sem találtam a játékfejlesztőnek, kazah kosárlabdajátékosnak viszont annál inkább.

A Nice City Indításkor mindjárt a tartózkodási helyünket kéri, ami minimum érdekes egy offline akciójátéknál. A „móka” rövid bevezető pályával indul, amely során le kell lőnünk néhány rendőrt egy mélygarázsban. A grafika itt még elviselhetőnek tűnik, de a szinkronról ordít, hogy házilag rögzítették. Színészi beleélés nyomokban sincs, a hangminőség csapnivaló, a szláv akcentust pedig még Beethoven is meghallaná.

Az utcára kiszabadulva már előjönnek a grafika durva hiányosságai. A város elképesztően sivár, a dobozházak mellé mindössze néhány elmozdíthatatlan kukát, fát és lámpavasat kapunk. A járdákon sétáló néhány ember is folyamatosan ismétlődik, a nők viszont valamiért fele akkorák sincsenek, mint a férfiak (talán ez lehet a fejlesztő zsánere). A kedvencem viszont a fegyverboltként funkcionáló összevert hajléktalan volt, aki egy sikátorban kuporgva kínálta portékáját. Rejtély, hogy egy monoklis fedél nélküli miként tett szert dollárezreket érő eszközökre, s miért kufárkodik velük a nyílt utcán.

A játék látványa természetesen nem sokban hasonlít az App Store-on mutatott screenshotokra, ráadásul optimalizálatlan is, hiszen folyamatosan akadozik és melegíti a telefont. Mindehhez rendkívül gyakran felugró reklámok társulnak, ami nagyjából meg is magyarázza a játék létének értelmét. Vacak produktum, ami persze nem meglepő egy Nice City esetében.

Maiami Crime Simulator 3

Egy újabb Vice City ihlette darab, de ez már egészen összetett asszociációs képességeket követel a letöltőktől. Az eredeti Vice City ugyebár Miami megfelelője, Miami pedig akár Maiami is lehetne… A fejlesztő a Naksis OOO, amiről természetesen semmiféle információt nem találni.

A Nice Cityhez képest itt már kicsit szebbek a textúrák, a motor még füstöt is produkál, maga a város viszont sokkal sivárabb. A pályaszakaszok a szemünk előtt töltődnek be, de cserébe legalább nem szaggat, és nem melegíti a készüléket. Az összes beállítási lehetőség az effektek és a zene hangerejére korlátozódik, ami azért érdekes, mert a játékban semmiféle zene sincs.

A játékhoz magyarázatot, felütést nem kapunk. Minden indításkor ugyanonnan kezdődik: felugrunk egy motorra, és harcba keveredünk az út közepén lődörgő latinó gengszterekkel és kosztümös nőkkel (!). Ezekből minden utcára egy jut, tehát Maiami semmiképp sem sorolható a túlnépesedés sújtotta települések közé.

Ellenfeleinket el is gázolhatjuk, de a legjobb a Chuck Norris-féle pörgőrúgás, amelynek külön gombot dedikáltak az igencsak ósdi kezelőfelületen. Ha ráununk a motorozásra, bepattanhatunk a sofőr nélkül cirkáló autók valamelyikébe is. Nagylelkű bónusz a szintfejlődés lehetősége, a haszna viszont nem derült ki számomra. A készítő célját ugyanúgy nem sikerült kinyomoznom, mint a játékét, ugyanis rövid tesztem során reklámmal, vagy lehúzós alkalmazáson belüli vásárlással nem találkoztam. Ennek fényében akármilyen silány is, a Mad City után egész barátságosnak tűnt.

Crime City Police Car Chase: Auto Theft & Real Action Shooting Game

Az App Store leghosszabb címéért ugyan nem jár hivatalos díj, de ha lenne ilyen, ez a gyöngyszem biztosan jó esélyekkel indulna érte. A főmenüben viszont csak simán Crime City Police: Car Chase a játék neve, ami meglehetősen érdekes húzás. Az angol egyébként nem lehet a fejlesztő Usman Sheikh erőssége: rögtön az első küldetésben azt az utasítást kapjuk, hogy lovasítsunk meg egy autót, viszont „steal” helyett a „steel” szócskával írva, ami nem lopást, hanem acélt jelent.

A mozaikszóként is tekintélyes című CCPCC:AUTRASG küldetésekre épül, de mindössze egyet bírtam cérnával, annyira kellemetlen az összhatás. A grafika ugyan mindkét előző játékét felülmúlja, de a botrányos irányítás, a folyamatosan előugró reklámok és a kilencvenes évek legreménytelenebb napjait idéző elektronikus zene elegye kibírhatatlanná teszi az élményt. Ha mégis kedvet kaptál hozzá, potom 1100 forintért eltüntetheted a reklámokat, és kezdődhet a rendőrségi üldözés, az autólopás, vagy nem is tudom, hogy mi.

San Andreas Crime City

Crime City ide vagy oda, ennek elvileg nincs köze az előzőhöz, a grafikai motor és a fejlesztőként feltüntetett Muhammad Yasar Khan legalábbis nem azonos. A San Andreas szókapcsolat viszont telitalálat, mert ha valaki rákeres a legnépszerűbb mobilos GTA-ra, annak ez a borzadály is biztosan láthatóvá válik. Ha a név esetleg nem győzne meg, a menüben egy, a Rockstar játékából nyúlt karakter képe fogad.

Indításkor egy újabb sivár városban találjuk magunkat, melyet homokkal borított tengerpart ölel körbe, ahol ugyanúgy csikorognak a kerekeink, mint az aszfalton, a vízbe hajtva pedig kizuhanunk a semmibe. Ez a San Andreas Németország eltitkolt mediterrán tartománya lehet, mert az itteni pálmafák alatt kizárólag D-s rendszámú Porschék közlekednek (nem az árnyékukban, mert az nincs nekik).

A grafika egyébként nem lenne rossz, de időnként borzalmas a szaggatás, és csúnyán melegedik a készülék is. Vezetési élmény nincs, a Porschék lépten-nyomon fennakadnak mindenféle láthatatlan akadályokon, még az emberek elütésekor is úgy megtorpanunk, mintha gránittömbnek hajtanánk. Az összhatás itt is kritikán aluli, aki szeretne egy nagyon más San Andreas élményt, az inkább próbálja ki az eredetit fejjel lefelé, mert ezzel nem érdemes kísérletezni.

A válogatás írásakor olyan érzésem támadt, hogy a végtelenségig folytathatnám ezt a listát. Kimaradt például a Mad City Crime, a Criminal Russia 3D Gangsta Way, a City Gangster, az Urban City Car Gang Crime Wars 3D, és még sorolhatnám. A toplistákon szerencsére egyre ritkábban tűnnek fel efféle játékok, mélyebbre ásva azonban látható, hogy lenne még mit kigyomlálni az App Store kínálatából. Ha másra nem is, legalább a jóízrésre hivatkozva. A kiválasztott négyeshez direkt nem másoltam be a letöltési linkeket, mivel semmiképp sem buzdítanék senkit arra, hogy adja a lovat a fejlesztők alá.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!