imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ex-Apple-mérnök árult el titkokat az iPhone fejlesztéséről


Mint azt tudjuk az Apple-nél a titok is titok. Steve Jobs és a 2000-es évek elején újra fellendülő Apple a titoktartás ásza volt, manapság ez már annyira nem igaz. Terry Lambert, az Apple egykori programozó-mérnöke néhány információt osztott meg levelében az első iPhone fejlesztéséről és a cég titoktartási módszereiről.

Lambert a ’90-es években igazolt az Apple-höz és ottléte alatt tulajdonképpen fogalma sem volt arról, hogy mit készítenek az Apple-nél. Állítása szerint a Mac OS X alapjának 6%-át ő alkotta meg, amit később az Apple felhasznált az iPhone-oknál is az iOS-ben. Ez egy nyolc évig tartó periódus volt, évi 100 000 programsor áll a neve mellett.

Become-an-Apple-Developer-Step-7

Elmondása szerint akkoriban – nem tudni, hogy ez még mindig így van-e – az Apple-nél még a legfontosabb projekteken dolgozó mérnökök sem tudták, hogy mit is készítenek pontosan. Mindenki csak a folyamatok egy-egy apró részletébe láthatott bele és csak halvány sejtésük volt arról, hogy mi lesz a végtermék. Az Apple hajlamos volt komoly zűrzavart okozni az alkalmazottak fejében, hiszen egészen fura kódnéven futottak a projektek. Ezt el is hisszük, Steve Jobs agyafúrt egy fazon volt.

Mi több, egy-egy projektnek több álneve is volt. Terry Lambert az iPhone fejlesztését “Lila projekt” néven ismerte, de simán lehet, hogy Johny Ive dizájncsapatában ugyanez “égig érő paszuly” néven volt ismert. Csoda, hogy maga Steve Jobs nem kavarodott bele a sok hantázásba és a meglehetősen furcsa nevek kitalálgatásába. De az iPhone megérkezett és világsiker lett anélkül, hogy ebből bármit is sejthettünk volna. Szóval szép volt Steve!

original_480748_SPG36J6W9sTc4Yar5dPET_Atp

2010-ben a Google-hoz átpártoló Lambert, az iPhone fejlesztésének végmunkálataiba kapcsolódott be. Feladat a bugok gyomlálása és a hibás sorok kijavítása volt. Az viccesnek és egyben rejtélyesnek ható elnevezések valószínűleg arra szolgáltak, hogy távoltartsák azokat a projekttől, akik információkat szivárogtathatnak ki. Vélhetően a mai napig hasonló módszerekhez folyamodnak az Apple-nél. Bár egyre nehezebb a dolguk, mint minden más valamirevaló mobilgyártónak is.

Lambertnek sem volt hozzáférése, hogy rálásson az egész munkafolyamatra. Ugyan sejtette, hogy mit csinálnak, – nyilván az ARM alapú rendszernek köszönhetően – de sosem látta magát a terméket, míg az el nem készült. Az ex-Apple-mérnök azt tanácsolja, hogyha ötletes jelmezt akarunk Halloweenra, akkor vegyünk egy fekete papírt, vágjuk ki a szemek helyét és ha megkérdezik minek öltöztünk mondjuk azt, hogy az Apple egyik titkos projektjének. (haha)

apple-developer-site-hacked

Állítólag a cupertinói techóriás laborjaiban mindent, ami számít azt fekete lepel takar. Amik pedig a tervezőasztalon vagy a plexi alatt találhatóak azok mind csak prototípusok. Így csak nagyon kevesen tudhatják pontosan milyen lesz az adott termék végleges kinézete. Izgi az biztos, de ennek tudatában most már lemondok arról, hogy egyszer takarítóként beépülök az Apple főhadiszállására és meglesem mi folyik Cupertinóban, hisz nem sokra mennék vele. Ez van, marad az írás.

Forrás: AppleInsider

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!