imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Exkluzív riport az Apple Parkból


Hibátlan görbületek, gondosan megmunkált alumínium, végtelen üvegfelület és egy falakkal körbehatárolt park. Exkluzív riport egyenesen az Apple új főhadiszállásából, az Apple Parkból, Tim Cook és Jony Ive tolmácsolásában.

Nincs még egy cég, ahol akkora figyelmet fordítanának a munkakörnyezet kialakítására, mint az Apple-nél, de olyan se, ahol ekkora médiafigyelmet kapna egy épület megépítése. Az Apple Park (régi becenevén Apple Campus 2), 2011 óta beszédtéma, Steve Jobs álmainak és elképzeléseinek beteljesüléséhez pedig már nem kell sokat várni. Azonban 6 év alatt nagyon sok minden megváltozott: Steve halála után Tim Cook lépett a géniusz nyomdokaiba, az Apple-nek mégis kifejezetten fontos maradt, hogy a cég társalapítójának akarata megvalósuljon.

Havi rendszerességgel láthattok drón videókat, illetve olvashattok fejleményeket az építkezés fázisairól itt, az iMagazinon. Nos, ennél nagyobb volumenű írás eddig még nem született a témával kapcsolatban. Steven Levy, a Wired újságírója egy egészen exkluzív túrán vehetett részt az Apple Parkban és újabb apró részletet ismerhetett meg a gigantikus építménnyel kapcsolatban.

One more thing

Steve Jobs, az ominózus 2011-es Cupertinói Városi Tanács előtt tett beszéde alkalmával úgy jellemezte cégét, mint ami “olyan gyorsan növekszik, mint a gaz”. A vállalat 1997 óta gigantikus méreteket öltött, ahogy a most épülő Apple Park is, ami kiválóan szimbolizálja az Apple nagyságát. Ha lehetőségem adódnak nekem is egy körtúrára biztos, hogy sokkolva érezném magam az építmény óriási méreteitől, az ablakok és az ajtók óriási területétől. A Wired újságírója se volt ezzel másképp, élete első látogatását az Apple Parkban eképpen írja le:

Keresztülhajtottunk a bejáraton, ami az épület alá vezetett minket, majd újra a felszínen voltunk. A körgyűrűből adódóan nincs főbejárat, helyette van kilenc másik. Ive úgy döntött, hogy a kávézó felé invitál, amely egy hatalmas előcsarnok ,és ahol egybenyílik az épület négy szintje. Amint elkészül, 4000 ember befogadására lesz képes egyszerre a földszinten és az erkélyes étkezőkön. A kávézó kifelé eső peremén két hatalmas üvegajtó van, jó idő esetén ez teszi lehetővé, hogy az emberek a látványban gyönyörködhessenek.
– Talán buta kérdés lesz, – mondtam, – de miért van szükségetek négy emelet magas üvegajtókra?
Ive felhúzta a szemöldökét.
– Nos, – kezdte, – ez attól függ, hogyan definiáljuk a szükség jelentését, nemde?

A túra során bebizonyosodott, hogy az Apple Park valóban a nyugalom központja kíván lenni. Jony Ive felhívta a figyelmet az épület minden apró részletére, illetve arra is, hogy pont ugyanolyan elhivatottsággal, kísérletezgetéssel és elszántsággal tervezték az egész építményt, mint amilyennel az Apple termékek is készülnek. Az új főhadiszállás több, mint 260 000 négyzetméteres és 12 000 munkavállaló befogadására képes.

Frusztrál ennek az épületnek az óriási számadatairól beszélni. Lenyűgözőek a statisztikák, de nem ezek közt élünk. Bár technikai csoda, ezeknek a hatalmas méretű üvegeknek a létrehozása, de a cél nem ez. A cél az, hogy egy olyan épület jöjjön létre, ahol sok ember tud egymással találkozni, beszélgetni. – tette hozzá Jony.

A kör históriája

Nem ez volt Steve első ötlete. Ive úgy emlékszik vissza, 2004-ben beszélt neki az egykori CEO az új főhadiszállásról, ekkor álmodtak meg mindent. A Hyde Parkban jött az ötlet, Londonban. Azonban egészen 2009-ig nem sok minden történt, amíg meg nem vásárolták a megfelelő földterületet nem messze a mostani központ lokációjától. Ezután Steve Norman Fosterhez vitte az ötletét.

Róla annyit érdemes tudni, hogy világszinten elismert építész, a munkái közt szerepel a berlini Reichstag újjáépítése, Hong Kong repülőtere és a Londonban található híres 30 St Mary Axe – ismertebb nevén az Uborka torony. Két hónappal később az építész Cupertinóba érkezett, ahol egy A4-es méretű rajzfüzetbe vázolta fel mindazt, amit Jobs megálmodott. A hatalmas üvegablakokon keresztül a fém elemeken át a parkot és még a fás területeket is.

Steve Jobs egyetlen éttermet akart és olyan zugokat, ahol az emberek megállhatnak egy percre gondolkodni, de eközben mégis bele vannak kényszerítve a közösségbe és abba, hogy érintkezzenek egymással. Szép lassan az építészek és a dizájnerek azt is kisakkozták, hogyan valósíthatóak meg az akkori CEO centrális elképzelései; Foster elmondása alapján leesett az álluk, amikor először meghallották az ötletet. A közel 9000 fa sem elhanyagolható az Apple Park kapcsán, ugyanis az Apple-űrhajót irdatlan mennyiségben veszik körbe a helyi nevelésű fák.

Munka a természetben

“– El tudod képzelni, hogy egy nemzeti parkban dolgozol?” – vette át a stafétát Tim Cook, az Apple vezére. Azt meséli, hogy amikor nem jönnek a gondolatok, akkor a természetbe menekül, ott keresi a megoldást, és ez működik. Innentől kezdve az irodák, a tervező asztalok és 12 000 Apple alkalmazott a természet közvetlen közelében lesz.

Egyáltalán nem fogjuk úgy érezni, hogy a Szilícium-völgyben dolgozunk.

Steve azt meséli, hogy a megvalósítás sokkal nehezebb volt a tervezési folyamatoknál. Persze egy ekkora beruházásnál óriási feladat megtalálni a megfelelő beszállítókat, illetve alkalmazkodni a környezeti tényezőkhöz. Például a hatalmas ablakelemeket muszáj volt árnyékolni valamivel, hiszen Cupertino város és környéke az év nagy részében rendkívül napos. Az épület, mivel hogy nincs körülötte semmi, egyáltalán nem védett ezen tényezőktől.

Igazából az utolsó alkalom, amikor beszélhettem vele, a halála előtti utolsó péntek volt – mondta Cook. – Épp egy filmet néztünk, aminek az Emlékezz a Titánokra! volt a címe. Én imádtam, azonban nagy meglepetésemre ő is szerette. Emlékszem, hogy akkor is a telephelyről beszélgettünk. Olyan téma volt ez, ami erőt adott neki. Azzal viccelődtem vele, hogy nagyon aggódtunk, hogy bizonyos dolgok nehezek lesznek, de a legnagyobb problémáról, az építkezés legnagyobb kihívásáról, még csak nem is beszéltünk. Azt kellett eldöntenünk, hogy mely alkalmazottak fognak a főépületbe kerülni, és melyek más épületekbe. Ő ezen csak nevetett egy hatalmasat.

Fun fact

Az Apple sosem aprózta el a részleteket, a lehető legapróbb ötleteket is levédetik a mai napig. El tudtok képzelni egy helyet, ahol még arra is odafigyelnek, hogy a pizza széle ne szottyosodjon el, miután becsomagolják azt a büfében? Az Apple Park Café-ban ez is lehetséges. Az Apple szabadalmaztatott egy olyan tárolót, ami megfelelő szellőzést biztosít az élelmiszernek, arra az esetre, ha valaki úgymond elvitelre kérné az ebédjét és inkább a saját kis munkaterületén fogyasztaná el azt. Komolyan, én szeretném, ha az Apple nyitna egyszer egy éttermet és iPizzatárolóból majszolhatnám Jony Ive gyönyörűre tervezett pizzáját.

Forrás: Wired

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!