imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ez lehet a megoldás az iPhone kitüremkedő kamerájára


Az iPhone-ok kamerája régóta kiemelkedően népszerű, legyen szó a Flickr-ről vagy épp vakteszten „átvert” androidos felhasználókról, de sikeres kampányt is építettek rá a Shot on iPhone keretében. Azonban az iPhone 6 megjelenésével fizikai korlátokba ütköztek a készülék vékonyításával. Sok kritikát is kapott, kap az Apple a kitüremkedő kamera miatt. Egy most jóváhagyott szabadalom lehet, hogy megoldást kínálhat erre a kínzó kérdésre.

Nem tudni pontosan, hogy Jony Ive fixációja, vagy más miatt, de az Apple küldetésének érzi, hogy minden egyes iPhone vékonyabb legyen az elődjénél. Így merült fel, hogy elhagyják a jack csatlakozót az iPhone 7-ből, bár megoszlanak a vélemények azt illetően, hogy emiatt valóban vékonyabb lehetne-e a készülék. Eddig egész egyszerűen nem lehetett egyszerre vékonyítani a készüléket, és olyan kicsi szenzort és lencséket bele tenni, ami ne járt volna jelentős minőségromlással. Eredetileg 2013 júliusában nyújtotta be ezt a szabadalmi kérelmet az Apple az amerikai szabadalmi hivatalhoz, amit tavaly júliusban megújított, és most elfogadásra is került.

curved-sensor

Az eddigi lapos lencséket – a szabadalom leírása szerint – ‘gömb alakban hajlított fotószenzorok’ váltják majd fel, ami lehetővé tenné, hogy csökkenjen a távolság a lencse és az érzékelők között, ami összességében egy kisebb és vékonyabb kamera modult eredményezne. A szabadalom így írja le az ellentmondást:

A kisméretű, többfunkciós mobil eszközök elterjedésével, mint az okostelefonok és táblagépek, igény keletkezett arra, hogy kisméretű, integrált kamerákkal magas minőségű felvételeket lehessen rögzíteni. Mindezek ellenére a hagyományos kamera technológiák behatárolták ezen eszközök lehetőségeit, így csak kisebb felbontást és/vagy minőséget lehetett elérni, szemben a nagyobb méretű, magasabb minőségű kamerákkal.

Igen ám, de a csillagászati távcsövekben is használt hajlított lencsés technológia átvétele lehetővé tenné ennek a megugrását. Normális esetben egy így rögzített kép kromatikus torzításnak lenne kitéve, azonban az Apple ezt egy plusz lencse beiktatásával kiküszöböli.

camera-lens-patent

A három lencsés megoldás elvileg (nagyrészt) torzításmentes képek elkészítését tenné lehetővé, csupán 2mm-es tengelyhosszal, ami kisebb és kompaktabb kamerákat tenne lehetővé. Lehet, hogy egy ilyen kamerát már az Apple Watch 2-be is bele fognak tuszkolni? Meglátjuk. Az Apple a szabadalom szerint azt ígéri, hogy a fellépő (pl. hordó) torzításokat és problémákat pedig szoftveresen kezeli.

Mint mindig, úgy most is érdemes figyelembe venni, hogy a szabadalom elfogadása nem feltétlenül jelenti annak megvalósulását is, még akkor is, ha sokan szeretnétek, hogy ne „lógjon ki” az iPhone kamerája.

Forrás: 9to5Mac, Apple Insider

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!