imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezek a 3D Touch legjobb funkciói


Az Apple forradalmi újítást vezetett be az érintőképernyők világába az újrakeresztelt Force Touch, azaz a 3D Touch személyében. Bár az újítást egyelőre még nem sok külsős applikáció támogatja, már most megváltoztatta azt, ahogy használom a telefont.

Elsőre természetesen ott szúrnak szemet a 3D Touch nyújtotta lehetőségek, ahol a bemutatókon is legtöbbször láthattuk: a főképernyőn. Bizonyára minden újdonsült iPhone 6s tulajnak első dolga volt erősen rányomni a beépített alkalmazásokra, és egy rácsodálokzó “úúú” hanggal nyugtázni a funkciót. Engem elsőre különösebben nem hatott meg:

Jópofa, de nem hiszem, hogy túl gyakran használni fogom.

Akkor még ezt gondoltam, de szörnyű nagyot tévedtem: észre sem vettem magamon, és alig egy hét leforgása alatt elkezdtem átszokni az újfajta metódusra, mivel egyszerűen gyorsabban érem így el a tartalmat, amit szeretnék.

Telefonon app például a Kedvencek három legfelső kontaktját is feldobja a kis panelben erős nyomás esetén, így az általam leggyakrabban hívott embereket egyből be is pakoltam ide.

3D Touch Mail-Camera
A Mail és a Kamera is sokkal gyorsabban használható így

Üzenetekben is kényelmes a legutóbbi beszélgetések azonnali elérése, ezt viszont még nem kifejezetten szoktam meg, illetve nem is érzek benne olyan drasztikus időspórolást, ami miatt ennél is használnám a 3D érintést.

A Telefonon kívül inkább a Mail és a Kamera az, ahol jól jönnek a gyorsfunkciók: egy videó, vagy egy szelfi készítését már szinte soha nem az alkalmazáson belül kezdeményezem, hanem egyből kívülről, ahogy egy új e-mail megírását is.

Ami kezdetben kicsit elszomorított, hogy nem sok külső alkalmazás támogatta az újfajta érintést, az általam használtak közül egyedül az Instagramot és a Shazamot volt értelme erőből nyomkodni. Azóta örömmel fogadtam, hogy már a Facebook alkalmazás is támogatja a funkciót, de egyelőre ez még csak a főképernyős ikonra igaz, alkalmazáson belül hiába próbálkozunk. Handrás pont tegnap készített egy videót, hogy bemutassa mennyire egyszerű például Intagramra posztolni:

#3dtouch #iphone6s #instagram #istylehu #magic

A video posted by iSTYLE Hungary (@istylehu) on

Bár a főképernyőn is hasznos, nekem egyértelműen a Peek and Pop funkcióval vált igazán nélkülözhetetlenné a 3D Touch. Bár eleinte csak arra használtam, hogy belekukucskáljak az e-mail üzeneteimbe (néha olyanokba is, amik tudtam, hogy a kukában végzik, de azért olyan jó volt élvezni a funkciót), később rájöttem, hogy böngészés közben sokkal nagyobb haszna van. A képek letöltése például elképesztően körülményesnek tűnne ezek után egy régebbi iPhone-on.

A Peek and Pop ugyanis nem csak arra ad lehetőséget, hogy belekukkants a tartalomba, hanem különféle lehetőségeket is felkínál hozzá: képeket emiatt többé nem kell külön lapon megnyitni, elég erősen rájuk nyomni, felhúzni a felugró ablakot, és már menthetjük is a képet.

A képek lementése sokkal gyorsabb és kényelmesebb
A képek lementése sokkal gyorsabb és kényelmesebb

 

Ugyanilyen hasznos lehet, amikor a híreket böngészve csak egy-egy infót akarunk megnézni magunknak: például csak magára a focimeccs eredményére vagyunk kíváncsiak, vagy hogy kiről szivárgott ki fotó a Trónok Harca forgatásán.

A 3D Touch az üzeneteknél is jól jöhet, már csak azért is, mert így anélkül nézhetsz bele egy üzenetbe, hogy visszajelzést küldenél a másik félnek arról, hogy elolvastad (bár utóbbi funkció persze teljesen is kikapcsolható).

A böngészést is megkönnyíti a 3D Touch
A böngészést is megkönnyíti a 3D Touch

Ettől függetlenül igazán onnantól lesz jó a Peek and Pop, ha már a külső alkalmazások, például a Messenger és Facebook is támogatják majd, és az üzenőfalunkat nem kell elhagynunk akkor sem, ha bele akarunk nézni egy ismerősünk által megosztott cikkbe. Ez egyelőre várat magára, a legtöbb app még egyáltalán nem használja a lehetőséget. Amelyik igen (például WhatsApp), az is csak korlátozottan, és csak bizonyos tartalmakat enged megkukkantani.

Ott van ugye még a megújult szövegkiemelés, ám Mesos arról már bőségesen beszámolt a hét elején, így legyen elég annyi, hogy mostantól sokkal egyszerűbben tudunk szöveget szerkeszteni és kiemelni, ha pedig erősen rányomunk a billentyűzetre szövegszerkesztés közben, egy az iPadéhez hasonló kurzort is előhívhatunk.

A billentyűzet helyére kurzort is előhívhatunk
A billentyűzet helyére kurzort is előhívhatunk

Ezen kívül persze ott vannak az erős nyomásra megelevenedő Élő fotók, valamint az élő háttérképek is: ezen a téren Handrás véleményén vagyok, egyiknek sem látom különösebb értelmét.

Az élő fényképek az esetek többségében hasznavehetetlen bohóckodások, amik egyedül méretükben mutatnak túl a rendes képeken. Ami a háttereket illeti: első két-három alkalommal szórakoztató, hogy mozog a háttered, de hosszú távon kizártnak tartom, hogy bárki a zárolt képernyő nyomkodásával üsse el az időt.

A 3D Touch egyelőre nagyon kihasználatlan, de már most számos olyan újítást nyújt, ami megváltoztatja, miképp használjuk a telefonunkat. Az elkövetkező hónapokban biztosan fel fognak zárkózni a külső fejlesztők is, fél éven belül pedig sokan tartják majd elképzelhetetlennek, hogy újra nyomásérzékelés nélkül használjanak okostelefont.

 

 

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!