imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezek a gyári appok mégis mire jók?


Minden nap láthatod őket az alkalmazásaid között, a legtöbbről mégsem tudod, mire használható. Most kiválasztottuk az 5 legrejtélyesebb gyári macOS alkalmazást és utánajártunk, mégis mi a rendeltetésük.

Audio Midi Setup

Ha valamit a hangbeállításaidon akarsz mókolni, akkor alapvető esetben a Sound beállításai közt elbogarászol. Nyilván nem lehet itt túl sok mindent csinálni, hangerő állítás, hangegyensúly, mikrofonérzékenység és hasonlók. Ha viszont ennél egy fokkal többre vágysz, akkor jöhet jól az Audio Midi Setup nevű kis gyári program.

Megnyitás után kilistázza a csatlakoztatott audióeszközöket a bal panelen (leginkább akkor van értelme erre kószálni, ha nem csak a gép beépített hangszóró-mikrofon kombóját használod), amelyeken további haladó beállításokat is elvégezhetsz. Például feljebb tolhatod a mintavételezési frekvenciát, a bitmélységet, tesztelhetsz, konfigurálhatsz és a többi. Egy csomó olyasmi, ami jól jöhet azoknak, akik tudják is mit csinálnak.

És akkor ezen a ponton javaslom azoknak akik nem tartoznak ebbe a csoportba: ha idáig tökéletesen meg voltál elégedve az audióeszközeid hangminőségével, akkor felesleges átállítanod az értékeket. Nagy valószínűséggel nem fogsz semmit sem hallani belőle, a gépednek pedig több számítási kapacitását emészti fel.

ColorSync Utility

Nem akarok különösebben belemenni a színprofilok kérdéskörébe, mert egyrészt elég bonyolult téma, másrészt nem is értek hozzá a megfelelő mélységben. Azzal a jelenséggel viszont mindenki biztosan találkozott már, hogy például az ismerősöd Samsungján ugyanaz a fotó kicsit máshogy fest, mint a te iPhone-odon (és nem az OLED miatt). Na, ezért (részben) a színprofilok is felelősek.

Egyes munkákban viszont ezek az eltérések nem engedhetőek meg. Kifejezetten fontos például egy grafikusnak, hogy az általa tervezett plakát sárgája kinyomtatva is pontosan olyan sárga legyen, mint amin a monitoron látott munka közben. Ezért is szokták kalibrálni a képernyőket.

A ColorSync Utility lényegében kilistázza a telepített színprofilokat és azok részletes információit. Lehetőséget ad megkeresni a képernyőn lévő színek értékeit, megadhatja, hogy az adott szín másik színprofilban milyen értékeken található, illetve, ha ezzel nyitsz meg egy képet, megnézheted, hogy festene más beállításokkal. Magyarul szintén egy olyan apró kis segédalkalmazásról van szó, mely inkább azoknak lehet hasznos, akik értenek a témához.

Digital Color Meter

Ennél egy pár fokkal könnyebben befogadható a Digital Color Meter funkcionalitása. A segédalkalmazást megnyitva egerünk lényegében egy pipettává változik, mely minden pillanatban csak azt nézi, milyen az alatta található pixel (vagy pixelek) színe. Ezt RGB-ben, hexadecimálisan vagy százalékokban kifejezve is meg tudja adni. Ha pont olyan színű falat szeretnél otthonra, mint amilyen a macOS-es mappák színe, a Digital Color Meterrel kinyerve már szaladhatsz is a festékboltba kikevertetni az árnyalatot…

Console

Ennyit a könnyen érthetőségről. Ismét egy olyan app, amihez érteni is kell. Itt tulajdonképpen bepillanthatunk a gépünk motorházteteje alá: a Console kilistáz minden folyamatot, hibát és társait, ami a masinánkkal történik szinte minden másodpercben. Épp ezért meglehetősen könnyen bele lehet kavarodni az információáradatba avatatlan szemmel.

Adott esetben viszont a hétköznapi felhasználóknak is érdemes lehet erre járni. Ha olyan hibába ütközöl, amit valamiért sehogy sem tudsz megoldani a klasszikus módszerekkel (kilépés, újraindítás, stb.), akkor a Console segítségével szerezhetsz némi többletinformációt. Például, ha a megfelelő helyen keresed, jó eséllyel kibogarászhatsz valamilyen hibakódot, amire ha rákeresel a neten (vagy elküldöd egy szakértőnek) hatékonyabban találhatsz konkrét megoldást a problémádra.

Grab

Ezt az appot már mindenkinek könnyebb lesz értelmezni. Tulajdonképpen egy felokosított képernyőfotó alkalmazás. Legtöbbünknek persze tökéletesen megfelelnek a CMD + Shift + 3/4 billentyűkombinációk, de ha ennél többre vágynánk, akkor ott a Grab. Itt ugyanis beállíthatunk például ütemezett képernyőmentést, az elkészült képeket elmenthetjük JPG, PNG vagy TIFF formátumban is és pár hasonló apróság. Nem is ragoznám túl, ha valami miatt kevésnek éreznéd a billentyűkombinációs megoldást, a Grabben biztosan találsz megoldást a problémádra.

Te szoktad használni ezek valamelyikét? Melyiket, mire?

Ha más érdekességek is érdekelnének az Apple-lel kapcsolatban, akkor hagy ajánljuk dossziénkat. Itt többek közt megtudhatod, miért nem építhetsz termonukleáris fegyvert, vagy hogy hogyan alakul át az emberek tartása a mobilozásnak köszönhetően.

iPhone 40 000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!