imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ezekben a házakban fogsz lakni a Marson


Utolsó körbe ért a NASA háztervező versenye, amelyben a Marsra kellett lakható épületeket tervezni az első telepesek számára. A legjobb 5 pályamunkát most meg is építik…

Ahhoz, hogy embert küldhessünk a Marsra előbb még egy csomó problémát meg kell oldanunk. Többek közt azt, hogy legyen hol lakniuk az első telepesek. Tekintve, hogy az első jegyek minden bizonnyal csak odaútra szólnak majd, nagyon nem mindegy, hogy milyen körülmények közt fogják tengetni életül hátralévő dolgos napjait az első marslakók.

A szállás tervezése során értelemszerűen számtalan olyan dologra oda kell figyelni, amire egy földi épületnél nem. Például a brutális kozmikus sugárzásra, a kegyetlen porviharokra, a légkör hiányára és az extrám hőingadozásokra.

A NASA még 2015-ben publikus versenyt hirdetett, amely során olyan épületeket kellett terveznie a versenyzőknek, amik mindezen problémákat áthidalják, és még meg is valósíthatóak. Most a 18 beérkezett pályamű közül választotta ki az ügynökség a legjobb ötöt a Bradley Egyetemmel karöltve. Ezeket láthatjátok alább:

Zopherus, Arkansas

AI. SpaceFactory, New York

Team Kahn-Yates of Jackson, Mississippi

SEArch+/Apis Cor, New York

Északnyugati Egyetem, Chicago

A verseny következő fordulójában a továbbjutóknak bizonyítaniuk kell a megvalósíthatóságot, és egyharmados méretben is kivitelezniük kell a terveket. Nálatok melyik lett a befutó? Én személy szerint a SEArch+/Apis Cor csapat tervéért lelkesedem a legjobban, még itt a Földön is elélnék egy ilyenben.

Forrás: Engadget

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!