imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezeket az appokat töltsd le, ha iPhone-nal akarsz fotózni


Az Apple telefonjainak méretükhöz képest híresen jó kamerái vannak. Erre a funkcióra mindig is nagy hangsúlyt fektetett a cég, kiváltképp az iPhone 7 Plusnál. Nézzük meg, hogyan lehet egy fokkal professzionálisabb szinten művelni a telefonos fotózást.

Fotós közhely, de ettől függetlenül ma is érvényes igazság: a legjobb fényképezőgép, ami éppen nálad van. És hát mi más lenne állandóan nálad, így 2017-ben, ha nem az okostelefonod. Erre a gyártók is igen hamar ráéreztek, nem véletlen hogy az új készülékek bemutatása körüli számháborúk egyik központi eleme a kameraképességek lajstroma. Erre erősítenek az olyan kampányok is, mint a Shot on iPhone, amik keretén belül egyébként sokszor tényleg egészen elképesztő képek születnek.

Mára pedig a technológia kis túlzással odáig jutott, hogy nem csak amatőr, de már félprofi szinten is kielégítő lehet egy okostelefonos kamera. Nem állítom, hogy mindig, minden körülmények között, de például a National Geographic fotósa egész jól elvolt egy iPhone 7-el a zsebében afrikai körútján. Adott is pár tippet a hasonló ambíciókkal rendelkezőknek.

Például ilyen képek is születhetnek telefonnal.
Például ilyen képek is születhetnek telefonnal.

Most egy kameraalkalmazás válogatás keretein belül mi is szeretnénk mutatni pár olyan appot, amivel a lehető legtöbbet hozhatjuk ki a beépített lencsékből, hogy segítsük a fotós ambíciókkal rendelkező olvasóinkat. Íme:

A gyári alkalmazás helyett

Bár a legtöbb felhasználói igénynek bőven megfelel az Apple által biztosított Kamera applikáció és a beépített algoritmusok, bizonyos körülmények között mégis szükség lehet több funkcióra, manuális beállításokra.

Camera+

Nevéhez híven egy további funkciókkal kiokosított, ügyes kis kameraalkalmazást kapunk. Könnyen állíthatjuk a fehéregyensúlyt, megadhatunk kifejezetten alacsonyon ISO értéket, és még a zársebességet is lecsavarhatjuk a jó kis hosszú expozíciós fotókhoz. A makró módnak köszönhetően a közeli képek is szebbek lehetnek, de kapunk még egy rakás filtert, keretet és rengeteg egyéb extrát, amiket felsorolni is nehéz. Az Apple Watch tulajok pedig bónuszban még időzítőnek is használhatják az órájukat. Mindehhez pedig egyszerű, átlátható kezelőfelület is társul. Nem véletlen tehát, hogy a Camera+ konstans listavezető pozíciót tart kategóriáján belül. Ára sem túl borsos, a 2,99 eurót simán megérheti azoknak, akik szeretnének kicsit komolyabban fotózni a telefonjukkal.

IMG_0014
ProCamera

Ez az alkalmazás azoknak lesz nélkülözhetetlen, akik imádnak este is, rossz fényviszonyok között fotózni. Jellemzően ez az a körülmény, ahol az okostelefonos kamerák el szokták veszteni a fonalat: zajos, rossz minőségi, sötét képek születnek. A ProCamera nekik kínál megoldás, az alkalmazott technológiáknak köszönhetően lehetővé teszi, hogy sokkal szebb, világosabb, minimálisan zajos képek születhessenek. Ezen kívül persze ennél az alkalmazásnál is kapunk manuális beállítási lehetőségeket, támogatja a 4K videófelvételt, és itt is jár egy tonna filter és effekt az utómunkához. Mi több, lehetőségünk van a fényképeket teljes pompájukban, azaz full HD-ben megnézni, erre elvileg semmilyen más mobilos app nem képes. Az ár már kicsit borsosabb, de tény, hogy valószínűleg ez a legkomplexebb ilyen jellegű alkalmazás a piacon. Ráadásul 2017-re még több új, izgalmas funkciót ígértek be a fejlesztők. Ha kedvet kaptál, a ProCamerát, 4,99 euróért töltheted le, de egyes funkciókért (vividHDR, Lowlight Plus) további díjat számolhatnak fel, alkalmazáson belüli vásárlások formájában.

Az utómunkához

Akármilyen jó fotót is készít az ember, egy kis utómunkára általában szükség van. Szerencsére az AppStore hemzseg a jobbnál jobb jelöltekről, nekünk már csak annyi a dolgunk, hogy kiválasszuk az árban és tudásban hozzánk legjobban passzolót. Mi ezeket ajánljuk:

Polarr
687474703a2f2f692e696d6775722e636f6d2f574f48706d74612e6a7067

Az egyik kedvenc ilyen jellegű alkalmazásom. Egyszerű, intuitív, és mégis nagy tudású, ráadásul a használathoz nem kell „fotós szem” se. Az első indítás után a szoftver pillanatok alatt körbevezet az alkalmazásban, és már mehet is a szerkesztés. A workflow nagyjából úgy néz ki, hogy kiválasztunk egy gyári szűrőt, amit utána rengeteg szempont alapján finomhangolhatunk. Kijelölhetünk arcokat is a képeken, amikhez speciális beállítások tartoznak, így kölön lehet dolgozni a portrékon. Az előzményeknek köszönhetően pedig elrontani sem tudunk semmit, minden módosításhoz vissza tudunk térni, ha esetleg az mégsem vált volna be. Pluszpont még, hogy a legutóbbi frissítéssel a RAW támogatás is megérkezett. Mindezek mellé pedig macOS-re szánt alkalmazást is kínálnak a fejlesztők. Kell ennél több? Nem hiszem, nálam a sokáig használt Google-féle Snapseed-et váltotta. Az alkalmazás ingyenes letölthető, de a további funkciók alkalmazáson belüli vásárlásokkal érhetők el.

Pixelmator
Pixelmator

Nagy tudású képszerkesztő program. Mi is teszteltük még anno az iPad-es megjelenése kapcsán. A Photoshophoz hasonlóan rétegekre alapul a szerkesztés, viszont a kezelés lényegesen egyszerűbb. Ennek köszönhetően gyakorlatilag egy teljes asztali szerkesztőt kapunk az iOS-re. Az már más kérdés, hogy telefonokon, tableteken minden fejlesztés ellenére azért soha nem lesz olyan kényelmes a fotókon dolgozni, mint asztali környezetben. Viszont ha egy olyan képszerkesztőt keresel, amit gyorsan és egyszerűen meg tudsz tanulni, viszont komolyabb szerkesztéseket is végre akarsz hajtani, akkor a Pixelmator kiváló választás. Ha pedig nagyon megszeretted a programot, akkor macOS-re is letöltheted. Az ár a professzionalitás miatt utóbbi esetben nem túl olcsó, közel 30 euró, de az iOS-es verzió csak 4,99 euró, amit a gyakori akcióknak köszönhetően sokszor még olcsóbban szerezhetsz be.

Adobe Photoshop Fix

Ha már megemlítettük, ne menjünk el az Adobe vonatkozó programja mellett sem. A név már önmagában garanciát jelent, amire nem is hoztak szégyent a Photoshop Fixszel sem. A hangsúly elsősorban a retusáláson van, tehát főleg portrék szerkesztésére lesz ideális. Arra viszont nagyon. Az Adobe másik nagy előnye a CreativCloud szinkronizáció, aminek köszönhetően kiváló az átjárhatóság a termékcsalád többi programja között. Éppen ezért ez a kis program tökéletes lehet például arra, hogy a frissen elkészült fotókat már hazafelé a villamosan előkészítsd, hogy a komolyabb munkát az asztali Photoshop CC-n fejezhesd be. Ráadásul az Adobe volt olyan kedves, hogy mindezt ingyenesen tette elérhetővé a publikum számára, persze csak ha van Adobe ID-d.

fix
Adobe Photoshop Express

Ha már itt tartunk, akkor nem elfelejtendő: az Adobe-nek van egy Photoshop Express alkalmazása is. Szemben a fenti applikációval, ebben nem annyira a retusáláson van a fókusz, hanem sokkal inkább az asztali élmény kiterjesztésén. Persze mindezt egy egyszerű, és jól kezelhető formában, filterekkel és egyéb instagram-friendly megoldással megtámogatva. Képes kezelni a RAW-fájlokat is, és természetesen ebben is elérhető az Adobe CreativCloud minden előnye. Mindezt ingyenesen, alkalmazáson belüli vásárlásokkal kiegészítve.

Egyéb okosságok

Backup

A mobiltelefon sérülékeny jószág, főleg ha „mezítláb”, tok nélkül használjuk. Senki nem szeretné, ha a nagy nehezen megszerzett közös fotó Palvin Barbival egy rossz mozdulat következtében örökre elveszne. A megoldás, ahogy egy technokrata Lenin mondaná: menteni, menteni, menteni!

Erre például kiválóan alkalmas az iCloud Fotókönyvtár bekapcsolása, és a folyamatos backup iCloud-ba. Ugyanakkor a gyári 5 gigabájt alaptárhely körülbelül semmire sem elég, szóval aki inkább a natív megoldást választaná, az jobban jár ha előfizet egy nagyobb csomagra.

Google-Photos-cover

Ezzel szemben a rivális Google elég verhetetlen ajánlatot kínál. A Google Photos alkalmazás letöltésével, és a szinkronizáció bekapcsolásával végtelen, azaz VÉGTELEN tárhelyet bocsát rendelkezésünkre a nagy testvér a fotóink számára, ingyé’. Persze, aki figyelt a Dr. Németh Gézával készült interjúnkra, az tudja, hogy:

amikor azt mondják, hogy ingyen kapsz valamit, akkor kell a legjobban figyelni, mert olyankor vernek át.

Nincs ez másképp ebben az esetben sem, a Google minden feltöltött képet végigszkennel a gépitanulásos algoritmusaival, és az így kinyert adatokat saját javára kamatoztatja. Így lehet milliós (vagy milliárdos) adatbázist szerezni aránylag egyszerűen. Akinek ettől nem lesz viszketegsége, annak viszont valóban érdemes egy pillantást vetni a Google Photos-ra. Az alkalmazás természetesen ingyenesen tölthető le.

Extra lencsék

Ahogy egy rendes fényképezőgéphez is kellenek objektívek, úgy egy iPhone-nak is sokat tudnak segíteni a plusz lencsék. Amíg nem próbáltam ki, én is csak valamiféle úri huncutságnak tartottam a dolgot, de tényleg sok helyzetben nagyon hasznos lehet ha nálunk van egy telefonra szerelhető, apró kis lencserendszer. Ráadásul szemben a fényképezőgépes objektívekkel, ezek a zsebedben is csodálatosan elférnek, így gyakorlatilag bárhová magaddal viheted őket.

b5f504c7e2284be67fa7427c9bc085ea

Az igazán fejlett megoldások ráadásul 4 az 1-ben funkciókkal rendelkeznek. Legtöbbször a tartozék része egy halszemoptika, egy széleslátószögű, valamit egy, vagy két makró lencse is. A használat pedig pofonegyszerű: egy kis keretet kell felpattintani a telefonra, amibe utána csak bele kell csavarni a különböző optikákat. Jobb esetben pedig még az előlapi kamerát is fel lehet ilyen módon turbózni, szóval a 120 emberes szelfiknek sem lehet akadálya. Éljen.

A kategória abszolút királya az Olloclip nevű márka, ami nem mondom, hogy olcsó, de 24 900 forintnyi befektetést megérhet azoknak, akik tényleg komolyabban gondolják a mobilos fotózást. És ugye a fentebbiek alapján ezért az árért 4 lencsét is kapsz.

Forrás: AppAdvice

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!