imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezeket az újdonságokat várjuk az Apple-től 2018-ban


Ahogy tavaly, úgy idén is összeszedtük a már biztosra vehető, bejelentett és a még csak susmorgás formájában létező készülékeket egyaránt, amelyekre idén számítunk az Apple-től.

Közepesen volt izgalmas év Apple-fronton a 2017-es. A vállalat hozta a papírformát: új iPhone-ok, kisebb Mac frissítések, következő generációs Apple Watch és vadi új iPad Prók. Ezek közül talán az iPhone X és a 10,5”-es iPad Pro volt az, amely igazán megdobogta a szíveket, na meg persze az iMac Pro, de az legtöbbünknek csak plátói szerelem. Bár már nyáron bejelentették, a 2017-es one more thing-jét, a HomePod megjelenése végül átcsúszott erre az évre, így azt nem írhatjuk a tavalyi év javára. Na de nézzük, mire számítunk idén.

Mac

Mivel az iMac Pro még csak most futott be, így az igazán professzionális szegmensben erre az évre nem számítunk semmilyen különösebb újdonságra iMac fronton. Ami a többi modellt illeti, ott feltehetően csak a megszokott ráncfelvarrós frissítésre számítunk: jobb proci, esetleg kedvezőbb ár, több SSD és társai.

Van viszont nekünk egy beígért moduláris Mac Prónk, amihez bár nem mondtak megjelenési dátumot, de ha szorgosak voltak a mérnök kezek Cupertinóban, akár már idénre elkészülhet. Ebben az esetben inkább az év vége tűnik reálisnak, egyelőre nagy a csend a bevált Apple jósoktól a témában.

Mac mini. Nagyon ideje lenne már egy következő generációnak, sokak kedvence a kis gép, mégsem frissült már évek óta. Szerencsére ezzel kapcsolatban is optimisták lehetünk, Tim Cook október végén így nyilatkozott:

Bár még nem alkalmas az idő a részletek megosztására, terveink szerint, a Mac mini fontos része lesz a termékvonalunknak a jövőben.

Hogy a jövőben pontosan mint takar, természetesen nem tudhatjuk, de bízunk benne, hogy 2018-at jelent.

Végül pedig a MacBookok. A Pro széria 2016 végén átesett egy komolyabb dizájnváltáson. Mivel itt a frissítési szuperciklus (értsd: amikor valami nagyobb változás érkezik) ritkábban szokott érkezni, mint az iPhone-oknál, idénre itt is csak a ráncfelvarrós, korszerűsítő frissítésre számítunk. Viszont nem kizárható, hogy lesz mellé egy kisebb funkcionalitásbeli csavar, amivel betalálhatnak a vásárlók szívébe.

Úgy gondolom 2018-ra jött el a pillanat, hogy a sima MacBook és az Air vonal összeolvadjon. Tippem szerint a MacBook Air már nem kap több frissítést, ellenben a MacBookokhoz érkezhetne egy belépőkategóriás, jó árú változat, ami átvehetné a helyét. Ezzel felszámolódna a nem Retinás MacBookok korszaka, és még a dizájn is lekövetné az aktuális Apple filozófiát.

iPhone

Nagy kérdés, hogy mi történik idén az iPhone-okkal. Az egyértelmű, hogy az iPhone X lefektette a jövőt, csak az nem világos, hogy milyen ütemben érkezik majd meg. Biztosra vehető, hogy lesz valamilyen utód. Véleményem szerint kettő is: egy ugyanekkora méretű, és egy Plus változat. Ezzel egyébként egybevágnak a jelenlegi híresztelések is.

Nem gondolom viszont, hogy megkockáztatná az Apple, hogy csak 300 000 forint fölötti iPhone-okkal jőjjön elő. Kell érkeznie valamilyen belépőkategóriás, költséghatékony modellnek is. Ez a készülék ugyanúgy megkaphatná az OLED kijelzőt, kisebb, 4,5” körüli méretben, a vezeték nélküli töltést és még pár extrát. A költséghatékonyság miatt a Face ID nem gondolom, hogy beleférne. Mindezt kedvező 200 000 forint körüli áron.

Éppen ezért iPhone SE 2-re nem számítanék. Annak a modellnek ugye pont az volt a lényege, hogy volt még egy csomó iPhone 5s háza az Apple-nek, adottak voltak az iPhone alkatrészei, így a kettő ötvözésével egy jó árú, mégis szuper telefont tudtak összerakni. 2018-ban ezt már nem biztos, hogy el lehetne sütni ugyanezzel a házzal, ugyanezzel a filozófiával. Az SE helyét tehát átvenné a fent említett kisebb, szeptemberi modell.

iPad

Az iPad mininek valószínűleg befellegzett, főleg most, hogy egy káva nélküli iPhone már majdnem ott van kijelzőméretben, mint a legkisebb iPad.

Az olcsó, belépő iPad 2017 sejtésem szerint csak egy apróbb hardveres frissítésen megy majd keresztül – iPad 2018 néven. Ahogy a mostani iPad Prók is, amiknek így csökkenhet az ára, megnyitva a teret ezzel az iPad Pro Pro felé. Merthogy nem tűnik lehetetlennek, hogy ahogy az iPhone-oknál, úgy az iPadeknél is végbemenjen a jövő megalapozása egy új, forradalmi modellel.

Ezt valahogy így tudnám elképzelni: Face ID, kávamentes OLED kijelző a 10,5”-es modell házában, de annál nagyobb képernyőmérettel, Apple Pencil támogatás, 120 Hz és társai. Egyszóval egy igen ütős táblagépet lehetne összerakni, brutál specifikációkkal.

Apple Watch, AirPods, HomePod

Bízom benne, hogy idénre sikerül kicsit vékonyítani a készüléken, esetleg megreformálni a megszokott kinézetet. Én speciel nagy rajongója lennék egy hagyományos, kör alakú megoldásnak, bár erre aligha van remény sajnos. A jobb vas mellé viszont érkezhetnénk új funkciók, főleg az egészségügyi felhasználás termén. Úgyis efelé visz majd az okosóra útja a jövőben.

Az AirPods-ot illetőleg is el tudok képzelni egy-két izgalmas újítás. Jöhetne kifejezetten sportolásra szánt változat, esetleg agybadugós kialakítás, vagy jobb, audiofilebb beállítottságúak számára is élvezhető hangzás. Esetleg valamilyen fejhallgató nagytestvérnek. Hosszú távon szerintem egy egész termékpalettát fel lehetne húzni erre a vonalra, lehet hogy idén meg is kezdődik az építkezés. Ez persze csak találgatás, de az biztos, hogy vezeték nélküli töltőtok és AirPower biztosan érkezik hozzá.

Utoljára marad a HomePod. Erről fölösleges is több szót ejteni: biztosan érkezik, és már azt is tudjuk, milyen lesz. A kérdés csak a mikor.

Végezetül persze idénre is marad az örök remény, hátha érkezik majd egy “one more thing”, egy készülék amiről még nem tudjuk, hogy kell, de ha egyszer megjelenik, rögtön elkezdjük rá a spórolást. Így legyen.

Persze ezek csak az én spekulációim. Ha nem értesz egyet, vagy más ötleteid vannak, írd meg őket kommentben, hátha az Apple is olvassa majd ;)

A tavalyi “Mit várunk” cikket itt olvashatjátok.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!