imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezeket lesz nehéz megszoknod, ha iPhone X-re váltasz


Az iPhone X minden kétséget kizáróan méltán mondhatja magát az Apple idei csúcstelefonjának. Azonban nincsen rózsa tövis nélkül: hiába váltasz a zászlóshajóra, nem biztos, hogy zökkenőmentes lesz az átállás. Ezekre készítsd magad mentálisan…

Számít a méret

Azok, akik a váltás előtt Plus modellt használtak, talán egy fokkal könnyebben szokhatnak hozzá az iPhone X méreteihez, de még így is akadhatnak kihívások. Bár fizikailag a készülék nem sokkal nagyobb, mint a 4,7”-os iPhone-ok, a kijelző mérete alaposan meghízott, egész konkrétan 5,8”-ra, amivel ez lett a valaha volt legnagyobb iPhone megjelenítő. Mivel ugyebár érintéseken keresztül lépünk interakcióba a kezelőfelülettel, értelemszerűen ez utóbbi méret lesz meghatározó a használat során.

A mutatóujjunknak tehát összességében még a Plusnál is nagyobb területet kell átfognia, ami még egy kosarasnak is embert próbáló feladat lehet. Főleg, igaz ez a kezelőfelület széleire, például ha az értesítések felületet szeretnénk előcsalogatni közvetlenül a szenzorsziget oldaláról. Nos, ilyenkor vagy kétkezes üzemmódba kapcsolunk, vagy elkezdünk egy kézzel zsonglőrködni, ami potenciálisan magában hordozza annak veszélyét, hogy a 400 ezres telefon a betonon fog kikötni.

Utolsó mentsvárnak maradt a Reachability. Na most ezzel meg az a helyzet, hogy míg a Touch ID-vel rendelkező modelleknél elég volt kétszer megérinteni a Home gombot, addig az iPhone X-nél egy elég precíz csúsztatásra van szükség. Kevésbé intuitív megoldás, ami mindenképpen igényel egy kis megszokást.

C-C-C-Combo Breaker

Bár a gombkombinációkra nincs gyakran szükség, azért nem árt, ha az agyad egyik hátsó szegletében megvan az a pár ujjgyakorlat, ami mondjuk a képernyőképek készítéséhez vagy az aktuálisan beállított kisegítő lehetőség előhívásához szükséges. Ha régi motoros vagy iPhone témában, akkor valószínűleg ezek mennek is fejből. Viszont az iPhone X-re történő váltás után kelleni fog egy kis újrakalibrálás. Vagy épp nem is olyan kicsi.

A Home gomb kiesése ugyanis alaposan felkavarta az állóvizet, tekintve, hogy korábban az ikonikus gomb a legtöbb kombóban kulcsszerepet játszott. Kisegítő lehetőségek? Háromszor a bekacsoló gomb. Képernyőfotó? Egyszerre a bekapcsoló és a hangerő fel. Recovery mód? USB-s csatlakoztatás után hangerő fel, majd hangerő le, majd hosszan a bekapcsológomb. És még sorolhatnánk, elég hosszú a változások listája.

Na meg ott vannak még az új, csak az iPhone X-en érvényes funkciók, mint például a Face ID gyors kikapcsolása valamelyik hangerő és a bekapcsológomb párhuzamos lenyomásával. A lényeg, hogy bele kell rázódni.

Aksiszázalék

Bár az iPhone X egész jól teljesít üzemidő tekintetében, az ember azért jobb szereti, ha fél szemmel mindig nyomon tudja követni, pontosan mennyi van még vissza a teljes lemerülésig. Egészen idáig ennek semmi akadálya nem volt: bepipáltad a beállításokban és már láttad is a státuszcsíkon a százalékos értéket.

Az iPhone X felső sávját viszont egy jókora szenzorsziget szeli ketté, aminek köszönhetően a rendelkezésre álló hely is alaposan megfogyatkozott. Az Apple megtett mindent annak érdekében, hogy ennek ellenére se zsúfolódjanak össze az ikonok, például a pöttyökből álló térerőjelzést felváltotta a helytakarékosabb, sávos nézet. Sajnos viszont ennyi még nem volt elegendő, a százalékos akkumulátorállapot-kijelzést is el kellett engedni, maradt a sima fehér, csak hozzávetőlegesen informatív ikon.

Azért olyan hű de nagy baj nem történt, ha lehúzod a Control Centert, továbbra is nyomon követheted az értékek pontos alakulását, épp csak kicsit hozzá kell szokni a tudathoz.

Face ID

Továbbra is tartom, hogy a Face ID az egyik legjobb dolog, ami az iPhone-nal történhetett. A legtöbb hétköznapi helyzetben gyorsabb és praktikusabb, mint a Touch ID, na meg elvileg biztonságosabb is, bár erre az előző megoldásnál se volt panasz. Vannak azonban kivételek, amikor az ember fia nem bánná, ha az arcfelismerés mellett párhuzamosan ott figyelne az ujjlenyomatos feloldás lehetősége is.

Ilyen például, ha épp az asztalon hever a telefonod, de sem felemelni, sem föléhajolni nincs sok kedved. Vagy ha autós dockolóban tartod a navigációhoz elforgatva (csak álló helyzetben ismeri fel az arcod), és még pár hasonló helyzet. Nem ezek a legjellemzőbbek, viszont ha már reflexből úgy veszed elő a telefont a zsebedből, hogy a Home gomb (helyére) teszed az ujjad, akkor el fog tartani egy kis ideig az átállás.

+1 azoknak, akik Plus-t használtak korábban

Ez nem mindenkit fog érinteni, viszont a korábbi Plus tulajok rendszeresen beszámolnak róla. Ugyanis hiába az 5,8”-os kijelző, az iPhone X ugyanúgy fogja megjeleníteni a tartalmat, mint a 4,7”-os elődök. Ennek az az oka, hogy Plus egész egyszerűen fizikailag szélesebb, mint az X. Hiába a magasabb pixelszám, az 5,5 colos kijelzővel szerelt modelleket 414, az X-et viszont csak 375 pontra osztja a rendszer horizontálisan. Ebből kifolyólag az iPhone X-en megjelenő tartalmak (weboldalak, alkalmazások stb.) pontosan olyanok lesznek, mint a sima iPhone 8-on, csak nagyobb helyen terülnek el.

Azok tehát akik 4,7”-ról váltanak, valószínűleg semmit nem fognak érezni az egészből, a Plus-osoknak viszont lehet, hogy lesz pár átszoktatással töltött keservesebb napjuk.

Friss iPhone X-esek, nektek mit volt a legnehezebb megszoknotok? Ha kihagytunk valamit a listából amit megemlítenétek, írjátok meg kommentben, hadd okuljanak azok is, akik még csak gondolkodnak a váltáson.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!