imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezekkel a beállításokkal növelheted az iPhone-od üzemidejét


Nagyobb akkumulátorok, power bankok, gyorstöltők és töltőpadok ide vagy oda: az iPhone merülés örök probléma. Mutatunk néhány apróságot, amely jobban merítheti a telefonod, ezért érdemes kikapcsolnod!

Habár a nagyméretű iPhone-ok korában a merülés messze nem akkora probléma, mint amekkora néhány éve volt. Mindig akadnak új lehetőségek az aksi kímélésére. Én az iPhone 7-tel egy napot általában kibírok, de olyan is előfordul, hogy folyamatos adatforgalom használattal hallgatok zenét és akkor ez már nem mindig alakul így. Fontos megjegyezni, hogy a most következő funkciók némelyike alapesetben nagyon is hasznosak, ezért csak szorult helyzetben érdemes kikapcsolni őket.

Alapok

Kezdjünk egyből két alapszabállyal, amit valószínűleg már sokan tudnak: ne zárd be az alkalmazásokat és ellenőrizd az appok aksi használatát. Androidról áttérő felhasználók megrögzött szokásként zárogatják be az appokat és a Safari tabokat. Nos erre nincs szükség és csak az energiát pocsékoljuk ezzel.

Némely alkalmazás hajlamos a kelleténél több aksit zabálni, a Facebooknak ez már szinte a védjegyévé vált, mostanság pedig a YouTube szenved ebben a szindrómában. Ezt a Beállításokban az Akkumulátor fül alatt tudod tudod leellenőrizni. Megoldás: nézd meg, hogy elérhető-e frissebb verzió az App Store-ban.

Wi-Fi, Bluetooth, AirDrop

A Wi-Fi, a Bluetooth és az AirDrop kikapcsolása is életmentő lehet, de ezzel az a gond, hogy szinte folyamatosan használjuk őket. A ki- és visszakapcsolgatás pedig több energiát füstöl el, mint amennyit a kikapcsolással nyertünk. A Wi-Fi asszisztens azonnal lecsatlakoztatja a telefonodat a gyenge hálózatokról, amikkel szintén értékes százalékokat lehet nyerni.

Ugyanígy nincs szükségünk a mobil adatforgalomra se, ha már megbízható Wi-Fi-n vagyunk. A Wi-Fi-t az iOS 11 Vezérlőközpontjából nem tudjuk most már kikapcsolni, a Beállításokban kell ezeket megtennünk. Ez azért van, mert az iPhone akkor is használja a cella információkat, amikor nem használjuk a Wi-Fi-t, ezzel pontosítja a Helymeghatározást.

Minimalizáld a képernyő használatát!

Ha gyakran előfordul, hogy kevés az akkuszázalék, akkor a Vezérlőközpont beállításaiban adjuk hozzá az Alacsony töltöttségű módot, így csak egy koppintás lesz az aktiválása. Az Automatikus fényerőt is érdemes kikapcsolni, ellenkező esetben hiába vesszük le a fényerőt, a telefon mindig a fényviszonyokhoz igazítja azt. Ezt a Beállítások > Általános > Kisegítő lehetőség > Kijelző beállítások fül alatt érhetjük el.

A telefonok általában attól merülnek rohamosan, hogy állandóan felvillantják a kijelzőt az értesítések. Nos, ha képernyővel lefordítod az iPhone-od ez nem fog megtörténni, de a zsebedben sem fog villogni a kijelző. Ha ki vagy centizve, akkor az Emelés az ébresztéshez sem a neked való. Minden alkalommal amikor az asztalról felveszed az iPhone-od, hogy zsebre tedd vagy betedd a táskádba a telefon felébreszti magát.

Vesszen minden, ami felesleges

Sirit valószínűleg nem gyakran használod. Ezért nincs is rá túlzottan nagy szükség, a Hey Siri funkcióval pedig nagyot spórolhatsz. A Beállítások > Siri és keresés menüpontban találsz minden beállítást a személyi asszisztenssel kapcsolatosan. Ha nem használod, akkor számodra a Hey Siri felismerése és Siri a Főgombbal is teljesen felesleges. Sőt a Siri-javaslatoknak sincs így értelme, ez is mehet a levesbe.

Áldozzunk be egy kevéske csicsát is: a dinamikus mozgások kikapcsolásával, ha nem is sokat, de megmenthetünk néhány százalékot. Ezeket szintén a Kisegítő lehetőségekben keresd és a Mozgás csökkentése funkciót kell bekapcsolnod.

Ha már a teljesen felesleges dolgok szóba kerültek, akkor ne küldjünk adatokat az Apple-nek többé. Az Adatvédelem beállításaiban az Elemzés fülön belül kapcsoljunk ki mindent. Sőt, ha már itt járunk, akkor a Hírdetéseknél a Kevesebb hirdetéskövetést is aktiválhatjuk. Előfordulhat, hogy olyan alkalmazások is küldenek értesítést, amire nincs szükség. Én a Night Sky appból kapok rendszeresen, érdemes ezeket felkutatni és minél többet kikapcsolgatni közülük az Értesítések fülön.

Egyéni preferenciáktól függően arra sem szorulunk rá, hogy mindenünket szinkronizálja az iPhone az iCloud szolgáltatásba, főleg ha azon kívül nincs más eszközünk, amin szeretnénk, hogy ugyanúgy meglegyenek a fotók, a kontaktok, az e-mailek és a többi. Alaposan gondoljuk meg, mit teszünk inaktívvá, az iCloud biztonsági mentés menüpontot sose kapcsoljuk ki. Jobb ma egy csutkára merült iPhone, mint holnap minden adatunk elvesztése. Ezt a Beállítások legfelső pontjában az iCloudnál állíthatjuk be.

Bónusz

A végére tartogattuk a legjobbat. Az iPhone X-ben lévő OLED kijelző egyik legnagyobb előnye a korábbi iPhone-okkal szemben, hogy nincs folyamatos háttér megvilágítás, mint az IPS paneleknél. Tehát az iPhone X feketéje azért sokkal szebb, mint egy iPhone 8-é, mert azokon a terülteken kikapcsol a kijelző. Éppen ezért minél több fekete tartalom jelenik meg a telefonodon, annál inkább tudsz spórolni az aksival.

Ez általánosan is igaz. Egyes oldalakon, mint például a YouTube-on már választható a fekete hátteres UI, de az iPhone X-re és OLED-es társaira különösen. Megoldás: állíts be fekete háttérképet és, ha nagyon fogytán van az energia, akkor aktiváld az Intelligens invertálás funkciót.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!