imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezért 9 perc a szundi az iPhone-odon


Állandóan visszatérő, megoldatlan rejtély: miért 9 perc a szundi ideje az iPhone-okon. Lehet, hogy eddig észre sem vetted, de pontosan ennyi pihenési időt engedélyez az Apple a lustálkodóknak. Utánajártunk a bűvös kilences szám eredetének.

Amióta világ a világ, az iPhone-okon 9 percre van kalibrálva a szundi ideje, sajnos a gyári applikációban ezt semmilyen beállítással nem lehet megváltoztatni. Az Apple a hagyományokra támaszkodott, mikor ennyiben határozták meg a szundi idejét. Ahhoz, hogy ezt megértsük egészen az 50-es évekig kell visszamennünk az időben, amikor még jellemzően mechanikus órák csörgésére ébredtek az emberek. Ekkor alakult ki a 9 perces sztenderd, mely annak köszönhető, hogy a szundi funkció fogaskerekének kapcsolódnia kellett a valós időt mutató kerék szerkezetéhez.

Az ébresztést 10 perc körüli értékre kalibrálták, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a kisebbik óramutató (mely az órát jelzi) megtegyen annyi utat, hogy a fogaskerekek öszeérhessenek. Egyben az akkori kutatások alapján úgy gondolták 10 perc alatt újra mély álomba lehet merülni, ezért állapodtak meg az óragyártók a 9 percben. Ez szabvánnyá vált, később más típusú óráknál is ez vált megszokottá, ezért lett végül az iPhone-okban is ennyi a szundi időtartama. De, hogy miért nem lehet ezt átállítani? Egy klasszikus Örkény egypercest idéznék: magyarázat nincs.

Forrás: Business Insider

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!