imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezért érdemes Safarit használni MacBookon


Minden Apple felhasználó tudja, hogy az egyik óriási pozitívuma az Apple termékeknek, hogy mind a hardvert, mind a szoftvert a kaliforniai cég tervezi. Ez általában jelentős teljesítménynövekedést, biztonságosabb használatot és könnyebb kezelést eredményez. Egy hordozható számítógép esetében viszont fontos kritérium lehet az akkumulátor élettartama is. 

Én szeretem a Chrome felületét és azt a tényt, hogy minden platformon elérhető. Sőt, a szinkronizáció remekül lett megoldva, ezért szinte valós időben szinkronizálja az összes adatomat. Ez számomra nagyon fontos, hiszen nagyjából 6 különböző (eltérő operációs rendszert futtató) eszközön használom, és szeretem ha ezek szinkronban tartják a böngészési adataimat. Komoly hátránya viszont, hogy szeret óriási mennyiségű memóriát felemészteni használat közben. Ezt az OS X-es változattal annyira nem lehet érezni, de Windowson érezhetően megpörgeti a gépet. A Safari ezzel ellentétben alig érezhetően fut (OS X-en).

Fölül a Google Chrome által futtatott folyamatok, alul a Safari.
Fölül a Google Chrome által futtatott folyamatok, alul a Safari.

A BatteryLife egy új 13″ Retina MacBook-on tesztelte, hogy hány óra alatt merítik le teljesen az akkumulátort különböző böngészők átlagos használat mellett. Ez azt jelenti, hogy a szociális hálók weboldalai mellett videókat néztek, zenét streameltek és különféle keresőkben kutattak információk után. Az egyértelmű győztes a Safari lett 6 óra 21 perc használattal, a második helyen a Firefox futott be 5 óra 29 perccel és a sort a Chrome zárta 5 óra 8 perccel. Ez végeredményben azt jelenti, hogy aki Chrome-ról vált Safarira, nagyjából egy órát nyer az akkumulátor élettartamából.

Averages-copy-1024x269
Az összesített használat grafikonja.

Másik fontos kérdés a biztonság. A külső támadássokkal szemben a három böngésző közül a Firefox a legsebezhetőbb, bár ez a böngésző kezeli a legjobban az SSL tanúsítványokat. A Chrome alapvetően nagyon biztonságos, a Flasht például kiemelkedően jól kezeli, hála a sandbox módnak. Ugyanakkor a Google ismert arról, hogy szereti az összes felhasználó adatát begyűjteni, és azokat kezelni. Éppen ezért számukra a Chrome egy kincsesbánya. Érdekesség továbbá, hogy a felhasználók nagyjából 60%-a a Google megoldását használja internetezésre, és ezzel a legnépszerűbb böngésző. A Safari esetében a kérdés érdekes, hiszen míg az OS X-es verziója teljesen biztonságos és nagyon minimális erőforrást használ, addig a Windowsos verziója egyáltalán nem nevezhető biztonságosnak, sem energiatakarékosnak. Ez persze nem véletlen, hiszen az Apple lassan három éve megszüntette a támogatását.

Érdekes megfigyelni, hogy eltérő weblapokon, hogy változik az akkumulátor élettartama.
Érdekes megfigyelni, hogy eltérő weblapokon, hogy változik az akkumulátor élettartama.

Böngészőt egyébként az igényeknek megfelelően érdemes választani. Ha fontosnak tartjuk a böngészési adataink biztonságát, vagy azt szeretnénk, hogy a MacBook lassabban merüljön, akkor érdemes a Safari mellett dönteni. Ha számunkra előnyt jelent a több platformon való használat és a rendszeres biztonsági frissítések, akkor érdemes a Google Chrome-ot választani. Ilyenkor viszont számoljunk azzal, hogy több erőforrást használ, mint az Apple webböngészője.

Források: TipTopSecurity, BatteryBox via iMore

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!