imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezért fontos a téli olimpia a tech számára


Pontosan tudja, hogy hol vagy, mit csinálsz és kivel kommunikálsz. Mi az? A helyes válasz: 5G-s hálózat.

Az idei Phjongcshangban rendezett téli olimpia olyan high-tech technológiát vonultat fel, ami nem mindennapi. A sportesemény alatt drónok és kamerák százai követik a sportolókat, az eredmények pedig a lehető legkisebb késleltetéssel jutnak el a nézőkhöz, akik akár VR-szemüvegen keresztül is követhetik az eseményeket. Mindez az Intel 5G hálózatának köszönhető, amit még soha nem teszteltek ennyi felhasználón.

Ha úgy tetszik, ez a jövőt meghatározó technológia a téli olimpia motorja, ugyanis olyan összehangoltságot tesz lehetővé a mobilkommunikációban, aminek a segítségével képes 1 200 drón egymás pozícióját figyelembe véve kirajzolni az ötkarikás játékok szimbólumát is. Az Intel Phjongcshangban egy olyan hálózatot vetett be a Koreai Telekommal közösen, amit még előtte sehol a világon nem alkalmaztak.

Az 5G legfontosabb tulajdonsága, hogy minden valós időben történik. A hálózat jelenleg 10 Gbit/s sebességre képes, ami máris tízszer több, mint a 4G, a válaszidő pedig nagyon-nagyon alacsony, szinte nulla. Így az 5G képes eszközök egymás között gyakorlatilag real time kommunikálhatnak, ami azt eredményezi, hogy az égen egyszerre repkedő többszáz drón nem ütközik egymásnak.

Ez csak egy példa a sok közül, ugyanakkor szerintem az egyik leglátványosabbja annak, hogy miért állati menő dolog 2018-ban élni. Az élő közvetítést ugyanis nem csak a kihelyezett 360 fokos kamerarendszer végzi, hanem az Intel Falcon 8+ drónjai is, amik a versenyzők feje fölött repkedve új perspektívát mutatnak a nézők számára. Ez a rendszer azt is lehetővé teszi, hogy 30 sporteseményt akár VR-szemüvegben is követhetünk, amiért szintén az Intel felel a TrueVR rendszerén keresztül.

Nemcsak a közvetítés szempontjából fontos ez a hihetetlen gyors hálózat, hanem az eredmények szempontjából is. Az esemény mobilalkalmazásán keresztül bárki hozzájuthat ahhoz a részeredményhez vagy információhoz, amikor az éppen történik. Emögött az összehangolt rendszer mögött egyébként egy óriási felhő alapú technológia is lapul, ami az egész rendszer mozgatórugója.

Természetesen a végfelhasználókhoz nem 5G-n keresztül jut el az adat, hiszen egyelőre nincs olyan eszköz, ami támogatná ezt. A helyszínen kiépített közvetítő és informatikai rendszerek kommunikálnak ilyen módon egymással, ami épp elég ahhoz, hogy szinte tökéletes szinkronban történjen minden az offline és online térben is.

A jövőt tekintve ez egy nagyon fontos technológia, ha pedig sikeresnek minősül az Intel kísérlete, akkor hamarosan egyre gyakrabban találkozhatunk vele. Sőt, akár már jövőre jelenhetnek meg olyan mobileszközök amik képesek közvetlen 5G-s kapcsolatot teremteni, ami egyben azt is jelenti, hogy képesek lesznek közvetlenül bármely olyan állomással is kommunikálni, amit erre a hálózatra terveztek.

Forrás: Medium

Ha részletesebben is érdekel az 5G-s hálózat esszenciája, akkor korábbi átfogó cikkünket ajánljuk.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!