imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hamis Apple töltő

Ezért használj kizárólag eredeti töltőt


Amikor elromlik egy töltő az ember hajlamos a gyárinál olcsóbb megoldás után nézni. Hát, ha jót akarsz magadnak, ne tedd. A legtöbb hamis töltő veszélyes lehet.

Tudom, tudom, az eredeti töltők piszok drágák tudnak lenni. Nem segíti a problémát az sem, hogy az Apple kábelei hajlamosak az elhalálozásra. A fehér műanyag borítás könnyen leválik, banánhéjasodik, vagy csak simán elromlik. Nem beszélve arról, ha esetleg rávágod a kocsiajtót, vagy a csincsilla megrágja.

Ilyenkor az emberben általában harcot vív az óvatos, és a spórolós énje. Egyfelől mélyen belül mindenki érzi, hogy nem a legjobb megoldás a Nyugati pályaudvar aluljárójában vásárolni tartozékokat. Ugyanakkor az mégis annyival olcsóbb, hogy még a legelővigyázatosabbak is elcsábulhatnak egy óvatlan pillanatban. Főleg, ha minden megvásárolt töltő után duplahússal kapod a 300 forintos gyrost.

Hamis Apple töltő
Balra egy hamis, jobbra az eredeti MacBook töltő belseje.

Ember legyen a talpán, aki ellentmond a kísértésnek, pedig érdemes. Egy friss vizsgálat alapján a hamis töltők 99%-a veszélyes lehet, nem csak a készülékre, hanem a felhasználójára nézve is. A tesztet az angliai fogyasztóvédelem megbízásából a Chartered Trading Standards Institute (CTSI) végezte, és 400 darab hamis töltőt vizsgáltak meg. A tartozékokat nyolc különböző országból rendelték online, beleértve az USA-t, Kínát és Ausztráliát is. Mindössze három tartozéknál találtak elfogadható mértékű szigetelést, az összes többinél csak a jószerencse védi a vásárlókat attól, hogy agyoncsapja az áram. Nem véletlen, hogy a CTSI mindenki épsége érdekében azt ajánlja, hogy csak megbízható forrásból szerezzük be a tartozékokat.

Csak megbízható forrásból származó, bevizsgált elektronikus eszközöket vásárolj. Lehet, hogy valamivel drágább lesz, de az utángyártott, vagy hamis eszközök biztonságossága meghatározhatatlan, ez pedig akár az otthonodba, sőt még a te, vagy szeretted életébe is kerülhet. – mondta Leon Livermore, a CTSI vezérigazgatója.

Az intézet volt olyan kedves, hogy összeszedett pár hasznos tanácsot, amiket betartva elkerülhető a nyomorúságos halál:

Csatlakozópinek
Próbáld csatlakoztatni a készülékhez a töltőt anélkül, hogy áram alá helyeznéd. Ha nem passzol tökéletesen, akkor lehetséges, hogy a csatlakozópöckök rossz méretűek.

Eredeti Apple töltő

Jelzések
Vizsgált meg, hogy a vásárolt terméken megtalálhatóak-e a megfelelő márkajelzések (név, logó), illetve a tétel számozása. Keresd a ‘CE’ biztonsági jelzést (az USA-ban FCC vagy UL is lehet), de vigyázz, ezeket előszeretettel hamisíthatják is.

Figyelmeztetések és instrukciók
A használati utasításnak tartalmazni kell a felhasználás feltételeit és korlátozásait, a töltő biztonságos üzemeltetésének és leselejtezésnek leírását, valamint általános érintésvédelmi útmutatásokat is.

Sérülés
Soha ne használj olyan töltőt, aminek megrongálódott a kábele, vagy bármilyen más látható sérülése van.

Sérült Apple töltő

Ettől függetlenül – ahogy a CTSI is írja –, sok hamisítványt már ellátnak hamis biztonsági- és márka jelzésekkel, útmutatókkal. Így ezek továbbra is életveszélyesek lehetnek.

A témában egyébként az Apple is végzett felméréseket. Ők úgy találták, hogy az Amazonon eredetiként árult termékek 90%-a hamis. Azóta egyébként az Amazon bevezetett pár változtatást, amik értelmében csak úgy lehet eredetinek bélyegzett termékeket eladásra kínálni, hogy azt a márka jóváhagyta.

Hamis töltőt már csak azért sem érdemes használni, mert ha nem is csap meg az áram, a készülékedet könnyen tönkreteheti. A termékekben lévő töltésvezérlő ugyanis egy bizonyos áramerősségre vannak optimalizálva, ha túl sokat kapnak tartósan, akkor tönkremennek. Márpedig egy töltésvezérlő-csere lényegesen drágább, mint egy eredeti töltő.

Szóval a saját, jól felfogott érdekében mindenkinek ajánlom, hogy csak és kizárólag eredeti töltőket használjon. Akkor is, ha fáj, akkor is, ha drága.

Forrás: 9to5mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!