imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezért késik az AirPods


Várjuk várjuk, de nem jön. Valószínűleg idén már egyáltalán nem próbálhatjuk ki az Apple megoldását a jack-mentes jövőre, ami elég ciki a cégnek, és nagy kár nekünk. Most legalább azt megtudhatjuk, hogy miért.

Kevés kellemetlenebb dolgot tudok elképzelni a techvilágban, mint azt, ami az Apple-lel és nagymellénnyel beharangozott csoda vezetéknélküli fülhallgatóval történik. Merthogy tényleg csoda termékről beszélünk, vagyis csak beszélhetnénk. Jó, a kinézetről lehet vitatkozni, így képek alapján nekem se szállt el az agyam tőle, de amiket tud attól igen. Érintőfelületes, szuper Apple W1 chippel szerelt, érzékeli, ha csak az egyik van a fülemben, a tokja tölti, ultrakönnyű párosítani és még sorolhatnám. Elég csak megnézni a bemutató videót, és már nyílik is a pénztárca a zsebben.

Gondolom ti is hallottátok az első mondatot:

Egy vezetéknélküli jövőben hiszünk.

Na igen. Én is. A gond csak az, hogy a jövőt az Apple kicsit távolabbinak vizionálta, mint én, és szerintem még sokan mások. Röviden összefoglalva négy vérciki problémát tudnék megfogalmazni. Kedves Apple:

  1. Ha már kinyírtátok a mindenki által szeretett jack-csatlakozót a legújabb telefonotokból, és élharcosai vagytok a vezetéknélküli jövőnek, akkor mi a francért nem tudom már a bemutató napján megvenni a vezetéknélküli fülesetek?
  2. Ha ez a jövő, akkor miért nem mellékelitek a dobozba a jövő telefonjai mellé?
  3. Ha már nem vagytok kész a bemutatóra, de beígéritek, hogy október végére már forgalomba kerülnek, akkor másfél hónappal október vége után miért nem mászkál minden harmadik ember az AirPods-zal a fülében?
  4. Ha már feltaláltad a tényleg tök szuper Apple W1 chippet, akkor miért egy Beats Solo 3-ban kell először kipróbálnom, és nem a saját termékedben?
Apple AirPods

És ez elsősorban nem nekem, vagy a felhasználóknak rossz, hanem az Apple-nek. Lemaradtak az iPhone 7 rajtról, lemaradtak a Black Friday őrületről, és nagyon úgy néz ki, hogy le fognak maradni a karácsonyi szezonról is. A megbízható forrásnak számító Wall Street Journal megbízható (névtelen) forrása azt is tudni véli, miért.

Egy forrás, akinek belsős információi vannak az AirPods fejlesztéséről azt nyilatkozta: a probléma forrása abból ered, hogy az Apple megváltoztatná a vezetknélküli lejátszás megszokott módját. A legtöbb esetben ugyanis csak a fejhallgató egyik fele fogadja a jelet, ami innen továbbítódik a másik félbe.

Az Apple állítása szerint viszont az AirPods mindkét fele külön, egymástól függetlenül fogadná az iPhone-ból, Mac-ből vagy más Apple készülékből érkező jelet. Éppen ezért az Apple-nek biztosítania kell, hogy a fülhallgató mindkét fele egyszerre kapja az audio jelet a torzítás, szétcsúszás elkerülése végett. Ugyanez a forrás azt is elmondta, hogy a cégnek még ki kell találnia azt is, mi történjen, ha az AirPods egyik fele elveszik, vagy lemerül.

Apple AirPods

A megbízható forrás a négyzeten miatt mindenki csont nélkül le is hozta a hírt, egy valakit, a Daring Fireball John Gruberjét kivéve. És a helyzet az, hogy ő azon szerencsések egyike, akik kaptak az AirPods prototípusából. Állítása szerint az égvilágon semmi probléma nincs a fülhallgatók szinkronizálásával, azok soha nem vesztették még el a kapcsolatot, amióta használja. Pár alkalommal tapasztalt csak annyi hibát, hogy néha az egyik fél kikapcsolt, de egy-két másodperc tokba helyezés után ez is megjavult.

Ha az Apple egy olyan AirPods tömeggyártásába kezdene most bele, amik pont úgy működik, mint az enyém, már jó termékeket adna ki. Nem hibátlanokat, de abszolút jókat. Ezek az AirPods-ok a kedvenc Apple-termékeim az évben – abban a formában, ahogy most vannak. Sokkal valószínűbb, hogy az Apple valamilyen gyártási problémába futott bele, semmint az, hogy felfedeztek valamilyen tervezési hibát a bemutató után.

Mi több, a poszt frissítésében Gruber azt írja, hogy egyik “kismadara” szintén megerősítette a feltételezést: tényleg váratlan gyártási probléma lépett fel.

Persze ez nem változtat azon a tényen, hogy továbbra sincs a kezünkben a termék, és fogalmunk sincs, hogy mikor lesz. Akik elhitték, hogy tényleg vezetéknélküli a jövő, azok három hónap zenei koplalás után mára már biztosan beszereztek egy épkézláb Bluetooth fül- vagy fejhallgatót az iPhone 7 mellé, akik pedig eleve nem hittek az egészben, azok továbbra is szívják a fogukat a jack port hiánya miatt, és nap, mint nap reménykednek, hogy nem hagyják el csúcstelefonjukhoz mellékelt nyomoronc lightning–jack átalakítót.

Appleck-lightning átalakító

Ti vagytok rá a tanúim, én megpróbáltam szeretni az Apple által megálmodott vezetéknélküli jövőt, de ez így, ebben a formában nem fog menni…

Forrás: 9to5mac és Daring Fireball

iPad

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!