imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezért lehet Instant Get az iPhone 7 Pro


A kiszivárgott képek alapján csak egy ráncfelvarrott iPhone 6s érkezik majd iPhone 7 néven, de lesz itt valami, ami miatt sokan el fognak gondolkozni, hogy a nagyobb iPhone-t válasszák.

Az iPhone 7 Plus, vagy iPhone 7 Pro – ki tudja minek fogják nevezni – az iPhone 7-tel szemben sokkal nagyobb frissítés lesz, mégpedig a dupla kamera miatt. Most tekintsünk el attól, hogy a dupla kamera kialakítása úgy néz ki mint egy félresikerült Wall-E koncepció terv, inkább koncentráljunk arra, hogy miért lesz ez jó nekünk.

walle_iphone7

Nem az iPhone 7 Pro (Plus) lesz az első okostelefon, ami dupla kamerát kap, a Huawei P9 telefonja már kapható és két hátlapi kamerával érkezik. Más kérdés, hogy a P9 megoldása nem igazán hozott látványos előrelépést képminőség terén, legalábbis az objektív tesztek alapján nem nyújt igazán semmi pluszt a jelenlegi okostelefonok kamerájával szemben.

Unknown-5

Viszont ahogyan azt már megszokhattuk az Apple-től, ha nem is elsőként építenek be egy-egy technológiai újdonságot a készülékeikbe, általában ők azok, akik használható formában teszik ezt meg. Gondoljunk csak például az ujjlenyomat olvasóra. Az iPhone 5s előtt más okostelefonokban már létezett ujjlenyomat olvasó, de az Apple csinálta meg elsőként igazán jól használható módon.

Ugyanez történhet az iPhone 7 Pro (Plus) dupla kamerás rendszerével, könnyen lehet, hogy a szeptemberi keynote során leesik az állunk, mert az Apple olyan demókat mutat majd, amitől egyből rákívánunk a nagyobbik iPhone 7-re.

De vajon mivel tudhat majd többet a dupla kamerás rendszer? Nos, korábban írtunk már róla, hogy az Apple felvásárolta a LinX nevű céget. A cikkben lévő videóban elég jól látható, hogy mind élességben, mind zoomban, jelentős fejlődést hozhat a kétkamerás rendszer.

A zoom fejlődése persze csak egy dolog, emellett jelentősen csökkenhet a zaj, gyorsulhat a fókusz, hiszen a két lencse a távolságokat is sokkal jobban tudja érzékelni, és ne feledkezzünk meg például a Pokémon Góval előretörő kiterjesztett valóságról sem, ugyanis ezzel kapcsolatban is komoly lehetőségeket rejt egy kétkamerás készülék. Ugyancsak a 3D-s érzékelésnek hála, elképzelhető, hogy utólag állíthatunk majd fókuszt, vagy 3D-s Live fotókat készíthetünk. Persze mindez csak találgatás, konkrétumokat majd csak az iPhone 7 bemutatása után tudhatunk majd.

John Gruber már 2014-ben hallott róla, hogy az Apple dupla kamerával kísérletezik, akkor ezt mondta:

Hallottam egy konkrét dolgot, ez pedig a jövőre megjelenő iPhone kamerájával kapcsolatos. Ez lehet a legnagyobb ugrás amit valaha meglépett az Apple a kamerával kapcsolatban. Azt hallottam, hogy valamilyen furcsa, dupla lencsés kamerán dolgoznak, ami DSLR minőségű képek készítésére képes.

Azóta már azt is tudjuk, hogy idén tényleg megjelenik az Apple dupla kamerás megoldása, Gruber infója alapján pedig arra is következtethetünk, hogy legalább kettő, de talán ennél is több éve dolgoznak a saját dupla kamerás megoldásukon, tehát nagy reményekkel várhatjuk, hogy mit sikerült kitalálnia az Apple-nek.

Sajnos nem jó hír, hogy a kisebb iPhone 7-ben már biztos, hogy nem kapja meg ezt a rendszert, ahogy az optikai stabilizátor is csak a Plus kiváltsága volt. A duál kamerával is ez lesz a helyzet, márpedig hozzám hasonlóan nagyon sokan vannak, akik számára nincs az a funkció, ami miatt bevállalnák, hogy egy 5,5 hüvelykes iPhone-ra váltsanak.

Az iPhone 7-tel kapcsolatos cikkeinket ide kattintva érheted el.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!