imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezért leszel rosszul, ha utazás közben mobilozol


A népesség aránylag magas százaléka szédülésre, hányingerre panaszkodik, ha az autóban, buszon vagy más mozgó járművön hosszasan egy fix pontra fókuszál, például olvas, laptopozik vagy a telefonját nyomogatja. A jelenségnek megvan a tudományos magyarázata és már az “ellenszer” is készülőben.

Körülbelül az emberek 50%-a szokta magát rosszul érezni magát utasként mozgó járműveken, ha közben huzamosabb ideig egy pontra fókuszál. A jelenséget tudományosan kinetózisnak nevezik és tulajdonképpen egy tünetegyüttesről van szó: fáradtságérzés, kábultság, tompaság, szédülés, rossz közérzet, rosszabb esetben pedig akár hányás is.

A köznapibb megnevezés az utazási betegség, ez azonban némileg félrevezető, ugyanis nem a klasszikus értelemben vett megbetegedésről van szó. Nem baktérium vagy vírus okozza, így gyógyítani sem lehet, csak megszüntetni a kiváltó okokat, csökkenteni a tüneteket. Attól függően, hol jelentkezik a tengeri vagy légi betegség elnevezés is használatos.

Azt, hogy pontosan mi okozza nem tudjuk biztosan, csak hipotézisek léteznek. A legvalószínűbbnek tartott feltételezés szerint a látás és az egyensúlyérzékelés egymásnak ellentmondó ingerei váltják ki. A szemeddel ugyebár csak egy fix pontot nézel, emiatt az agyad azt gondolná, hogy mozdulatlan vagy. A belsőfüledben lévő egyensúlyérzékelésedet viszont nem tudod becsapni, az tökéletesen tisztában van vele hogy mozgásban vagy.

A két ellentétes információtól pedig rendesen pánikba esik az agyad. Ilyen helyzet ugyanis az evolúciós tapasztalat szerint leginkább hallucinációkor szokott előállni. Amit meg javarészt valamilyen mérgező, idegmérget tartalmazó étel elfogyasztása okoz. Szerencsére (vagy ebben az esetben pont szerencsétlenségünkre) szerveztünk az ilyen helyzetekre is fel van készülve: az agytörzsben található area postrema terület parancsot ad a méreg eltávolítására. Magyarul egy alaposabb hányással kitisztítja a gyomrot.

Értelemszerűen ez ebben a helyzetben nem kívánatos, így felmerül az igény valamilyen gyógymódra. A legkézenfekvőbb megoldás, ha kinézünk az ablakon, ekkor ugyanis szinkronba kerülnek az érzékszervek által küldött információk, a szem is megerősíti a mozgást. Ugyanígy a szemek becsukása is segíthet. Ez azonban nem elég high-tech megoldás, elvégre az egyik legnagyobb evolúciós előnyünk az eszközhasználat, csak ki tudunk erre is találni valamit.

Még szép. Tekintve, hogy az űrhajósokat ugyanúgy érintette a kinetózis, a NASA is beszállt a kutatásokba. Márpedig, ha az a hivatal is beszáll valamibe, amelyik embereket lődözget ki az űrbe (és legtöbbször vissza is tudja őket hozni), akkor várhatóan rövid időn belül lesz eredmény. Lett is.

Egy speciális, szem előtt viselhető LCD kijelző, amelyik 4 herzes frekvenciával 10 ezredmásodperces felvillanásokat produkál. Ez megfelelően gyors ahhoz, hogy ne legyen zavaró, viszont arra elég, hogy tudat alatt mozgásként érzékelje az agy. Így tehát egy kis trükkel megoldható, hogy a szem is mozgásról számoljon be a központi idegrendszernek.

Amiért ez a téma mostanság különösen aktuális, hogy az önvezető-technológiáknak köszönhetően hamarosan egyre több lesz az utas és kevesebb a sofőr. Márpedig ezek az utasok jó eséllyel a felszabaduló időt a telefonjuk vagy laptopjuk nyomkodásával fogják tölteni. A szép új önvezető kocsit pedig azért mégsem kéne összehányni.

Ebbe a jövendőbeli piaci résre tervez már most betörni a Michigani Egyetem kutatócsapata. Szabadalmaztattak egy, a NASA-éhoz nagyon hasonló elven működő szemüveget, amely a perifériás látátérben felvillantott fénycsíkokkal hitetné el a szemmel, hogy emberünk valóban mozgásban van. A tervek szerint hamarosan felveszik a kapcsolatot a különböző autógyártókkal, hogy a technológia értékesítéséről tárgyaljanak.

A jövő autóiban valószínűleg már nem az elektromos ablakemelőt fogják felsorolni az extráknál, hanem a perifériás látáson keresztül stimuláló elektronikus olvasószemüveget…

Forrás: Engadget, Wikipédia

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!