imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezért ne bízz az internetes értékelésekben


A különböző termékek, webshopok értékelései nem minden esetben megbízhatóak. Sokszor találkozhatunk nem valós vásárlók véleményeivel, melyek a vevők félrevezetésére szolgálnak. Egy kísérletből kiderült, hogy a mesterséges intelligencia technológiája olyan szintre fejlődött, hogy ezeket a hamis értékeléseket egy robot is hitelesen le tudja már gyártani.

Ha eddig nem bíztál meg az ismeretlenek véleményében, akkor ezután se tedd: lehet, hogy épp egy robot próbál meggyőzni az igazáról. Nem ritka, hogy egy szolgáltatást vagy termékek fizetett kommentelők értékelnek 4 vagy 5 csillaggal, hiszen az utóbbi években ez is jó üzletnek bizonyult, csakúgy mint a klikk farmok. De mi van akkor, amikor mindezt nem emberek teszik, hanem robotok? Rájönnél, hogy egy program tollából származik az a vélemény, ami olyan megbízhatónak tűnik?

Egy kísérletből kiderült, hogy ez nem feltétlenül észlelhető. A Chicagói Egyetem egy kutatócsoportja októberben fogja részletesen prezentálni a kutatásuk eredményét, mely során egy neurális hálózaton keresztül több millió valós értékelést felhasználva egy olyan mesterséges intelligencia botot sikerült megalkotni, ami nagyobb arányban ír hiteles értékeléseket, mint az ember maga. A kísérlet során 5-5 hamis értékelést generáltak 40 étteremről, és 3 személynek az volt a feladata, hogy értékelje a véleményeket.

Végeredményként a tesztalanyok nagyobb arányban gondolták valósnak a gép által generált értékeléséket, mint azokat, amelyeket valódi személyek írtak. Még bőven akad csiszolni való ezen a területen, ám az eredmény már most is megdöbbentő. Persze egyre több módon próbálják kiszűrni a hamis értékeléseket (erre is számos nagyvállalat épült), a harc végeláthatatlan. A naivitásnál már csak a paranoid hozzáállás a rosszabb, de érdemes erős fenntartásokkal kezelni az internetes értékeléseket.

Forrás: The Verge

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!