imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezért nem érdekli az Apple-t az Androidos konkurencia


Az Apple már nem innovál. A Samsung készülékei jobbak, mint az iPhone. Elavult az iPhone. Ilyen és ezekhez hasonló véleményekkel van tele az internet, de vajon mennyire foglalkozik a konkurenciával az Apple?

Tavaly még mindenki valami nagy durranást várt az iPhone 7-től, de tavasszal már nagyjából tudni lehetett, hogy az iPhone 7 csak egy iPhone 6s ráncfelvarrás lesz.

  • A külső szinte változatlan lesz, messziről akár iPhone 6-nak, vagy 6s-nek is nézhetjük majd az iPhone 7-et, leszámítva a megváltozott antennacsíkokat
  • Nem lesz jack csatlakozó
  • Dupla kamera lesz a nagyobbik iPhone 7-ben
  • Gyorsabb processzor
  • Jobb kamera, és kicsit jobb akkumulátor

Nagyjából ki is merítettük ezzel a felsorolással az iPhone 7 újdonságait, persze biztos lesz még pár apróság aminek örülhetünk, de valószínűleg semmi forradalmit nem látunk majd.

Eközben, hogy mást ne említsünk, ott van például a Samsung, aki már két éve faltól-falig érő, brutális felbontású OLED kijelzővel készíti a Galaxy Edge modelljeit, az új Note-ban pedig ott van a retina szkenner (jack csati), hogy akár James Bond stílusban is be tudjanak lépni a felhasználók a telefonjuk főképernyőjére. Emellett persze vízállóak is ezek a készülékek, és még említhetnék egy halom specifikációt, melyben jobbak az iPhone-nál a Samsung, de akár más Androidos okostelefonok is.

Ez így megy már évek óta, mégis az Apple mintha magasról tenne rá, hogy milyenek a konkurens gyártók készülékei. Vajon miért lehet, hogy érzésre az Apple csak kullog a többi gyártó mögött, legalábbis a specifikációk tekintetében?

Az igazság az, hogy az Apple több tízmillió iPhone-t értékesít negyedévente, közel 40 százalékos haszonnal. Minden másodpercben 5 darab iPhone-t vásárolnak, percenként pedig 300-at. A teljes okostelefonpiac hasznának 80 százaléka az Apple zsebébe vándorol, a többiek osztoznak a maradék 20 százalékon, na meg persze a veszteségeken is, hiszen sok gyártó csak veszteségesen képes értékesíteni a termékeit.

14965-10909-CanaccordGenuitySmartphoneprofitshare-l

A fentiek figyelembevételével, ha az Apple helyében lennénk, mi sem kezdenénk pánikolni, még akkor sem, ha éves összehasonlításban épp csökkenést mutatnak az iPhone értékesítések. Az Apple irdatlan sok pénzt keres az iPhone-nal, felesleges vesződniük vízálósággal, 2560 pixeles drága OLED kijelzővel, vezeték nélküli töltéssel, ha egyszer így is ő teszi zsebre a piacon a legtöbb pénzt. Ráadásul hiába nyer tesztekben például a Galaxy Edge, nem tudja megelőzni eladásokban az iPhone-t.

iphone-vs-note

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az iPhone még mindig egy nagyon jól kiegyensúlyozott készülék. Személyes véleményem, hogy bár a fent említett Galaxy Edge sok mindenben jobb, mint egy iPhone – legalábbis ha a specifikációkat nézzük – kézbe fogva még mindig nem érzem annyira kiforrottnak. A lekerekített kijelző ugyan jól néz ki, mégis kicsit értelmetlen és zavaró tud lenni. A hátsó üveglap zsírosodik, csúfítja az előlapot a Samsung felirat, a telefon alján még véletlenül sincsenek egy vonalban a hangszórónyílások, a töltő, és a jack csatlakozója. A készüléken futó rendszer bár sokat tud, de inkább csak bonyolult, mint letisztult. Természetesen említhetnék hasonló dolgokat bármelyik Androidos készülékről, de a Galaxy Edge-et volt alkalmam legtöbbet próbálgatni, ezért hoztam fel példának.

Az iPhone sem tökéletes, sőt, bőven találunk kisebb nagyobb hiányosságokat. Viszont egy nagyon kiegyensúlyozott készülék. Az első iPhone bemutatása óta tudják a vásárlók, hogy ha iPhone-t használnak, akkor lesz egy megbízhatóan működő készülékük. Aki évek óta iPhone felhasználó, nem valószínű, hogy egy nagyobb felbontású kijelző miatt váltani fog Androidra, hiszen újra kellene tanulnia az egész rendszert, plusz dobhatja a kukába az Apple Watch-ot, ami kizárólag iPhone-nal működik. Az Apple pedig bízhat is ebben a lojális felhasználóbázisban, hiszen ha csak az iPhone 4s, 5, 5s tulajok váltanak majd iPhone 7-re, az is nagyjából kétszázmillió készülék eladását jelenti a következő egy évben.

A kérdés, hogy meddig űzheti még ezt a játékot az Apple. Ha nagyon lemaradnak, akkor már érzékelhető mennyiségű felhasználót veszítenek, ez pedig hosszú távon jelentősen csökkentheti az iPhone eladásokat. Könnyen lehet, hogy most egy kis konszolidáció következik, kicsit csökkenő vagy stagnáló iPhone eladásokkal, aztán a 2017-es jubileumi iPhone-nál ismét begyújtják a rakétákat, és egy olyan készüléket mutatnak be, amitől még a legnagyobb fanyalgók is megnyalják a szájuk szélét.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!