imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezért nincs 32 GB RAM az új MacBook Prókban


Az Apple csütörtökön bemutatott új MacBook Pro gépeiben 8 illetve 16 GB RAM dolgozik. De vajon miért nem rendelhető 32 GB memóriával még a csúcs konfiguráció sem?

A MacBook Pro modellek szinte minden porcikájukban megújultak. Vékonyabb ház, megújult kijelző, Touch Bar, Butterfly billentyűzet, új processzor és VGA, újratervezett hangsugárzók, kétszer nagyobb trackpad, USB C portok. De egy valami nem változott: továbbra is 16 GB RAM a maximum, amivel megvásárolhatjuk a gépeket.

Az SD kártya elhagyása és a magasabb ár miatt sokan nekiugrottak az Apple-nek, de persze olyan is volt, akinek az fájt, hogy nem kérhet 32 GB memóriát a gépbe. Az egyik Macrumors olvasó írt is egy levelet az Apple-nek, és megkérdezte, hogy miért nincs ilyen opció.

A 32 GB-os bővítés hiánya miatt sokan összeráncolták a szemöldöküket. Én magam is. Az SSD 3 GB-os sebessége miatt nincs szükség 32 GB RAM-ra? Vagyis annyira gyors az SSD, hogy nincs szükség 16 GB-nál több memóriára?

Meglepetésére maga Phil Schiller válaszolt a levelére.

Köszönjük, hogy írtál nekünk. Ez egy jó kérdés. Ahhoz, hogy 32 GB memóriát rakhassunk a gépbe, új memóriavezérlőre lenne szükség, ez viszont több energiát fogyasztana, emiatt pedig csökkenne az üzemidő. Remélem hamarosan kipróbálod az új generációs MacBook Prót, ami egy igazán csodálatos laptop lett.

Tehát röviden a válasz: 32 GB RAM olyan mértékben csökkentené az üzemidőt, hogy az Apple inkább nem is kínálja fel a bővítés lehetőségét. Nem is kételkedünk Phil Schiller szavaiban, hiszen az Apple is pénzből él, nyilván szívesen rásóznák a vásárlókra a 32 GB RAM felárát.

mbpmem

Érdekes egyébként, hogy Phil Schiller nem tért ki az SSD sebességére, márpedig az üzemidő mellett, az SSD 3 GB/sec olvasási és írási sebessége is gyakorlatilag szükségtelenné teszi, hogy 32 GB RAM legyen a gépünkben.

Nekem például egy 2013-as 15 hüvelykes MacBook Próm van 16 GB memóriával. Az SSD kettővel korábbi generáció 600 MB-os olvasás illetve írási sebességgel, mégsem éreztem soha, hogy memória hiány miatt belassult volna a gépem. Amennyiben elfogy a memória, a rendszer virtuális memóriát hoz létre, ilyenkor az SSD dolgozik. Tekintve, hogy az új Macbook Prók SSD-je ötször gyorsabb, mint az amit most használok, nem nagyon aggódnék, hogy valaha is kevés lenne a 16 GB RAM.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!