imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezért ölte meg az Apple a jack-csatlakozót


Az új csúcsmodellek érkezése elhozta a matuzsálem kort megélt megoldás végét is. Sokak szemében ez fölösleges, felhasználóellenes lépés volt. A témában végre megszólalt Tim Cook és több vezető Apple-mérnök is, hogy elmagyarázzák a miérteket.

A szeptember 7-i bemutató előtt azon viccelődtünk, hogy vajon mennyi ideig fog magyarázkodni az Apple a jack-csatlakozó kinyírása miatt. Ha egyáltalán fog, mert simán el tudtuk volna képzelni, hogy egyszerűen csak úgy csinálnak, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne eltüntetni egy 100 éves technológiát, és kész. Bár most már tudjuk, hogy nem így lett, de jobban belegondolva: miért is nem olyan természetes dolog ez?

Van, aki értetlenkedve néz, amikor meglát valakit, aki épp kidobja régi tévéjét és újat, modernebbet vesz helyette? Felhördül bárki is azon, hogy már nem téglányi telefonokkal mászkálunk?

telephone_operator_Snapseed

Ugye, hogy nem. Pedig a jack-el is valami ilyesmi a helyzet. Nem arról van szó, hogy ne lett volna szép ez az elmúlt több mint száz év együtt. Nem is arról, hogy ne lenne használható további száz évig, mert de. A régi tévé is nézhető, egyszerűen csak van helyette szebb, laposabb, színesebb…

Az mozgatja előre a technológiát, hogy mindig az eggyel jobb felé törekedünk. Fejlődés csak akkor lesz, ha nem elégedünk meg a jóval, hanem keressük a jobbat. Igazából ennél több nem is várható el egy tech cégtől. Az Apple kivágta a jacket az ablakon, körülbelül ugyanúgy, mint azt anno a fizikai billentyűzettel tette. Az indok pedig egyszerű: mert van jobb.

A bemutatón Greg Joswiak, az Apple alelnöke röviden, így foglalta össze a döntés okát:

A jack-dugó már több mint 100 éves. A legutóbbi innováció 50 éve érte. Tudják mi volt az? Kissebb lett…Senki hozzá se nyúlt azóta. Ez egy őskövület. Ideje továbblépni.

A nagy kérdés igazából csak az, hogy merre tovább? Vezetéknélküliség, vagy más vezetékes technológiák felé? Az igazán vájt fülűek azt mondják, hogy jelenleg a bluetooth technológia még nem tudja ugyanazt a hangminőséget nyújtani, mint a vezetékes megoldások. Nem kérdés, hogy ez csak ideiglenes állapot, de addig is kéznél van a Lightning-csatlakozónk. Ami meg sokat tud.

airpods_hero_large_2x

Persze a dolog nem ilyen egyszerű, hiszen a jack nem egy réteg termék volt. A világ összes országában mindenki ilyen csatlakozókat gyártott és használt. Ez volt körülbelül az egyetlen olyan szabvány, ami teljesen egységes volt.Minden, ami hangot adott ki, (legyen szó az utolsó tamagoccsiról vagy a legprofesszionálisabb Harman Kardon hangrendszerről), az biztos: ha lehetett bele valamit dugni, azegy 3,5 mm-es jack volt. És az emberek szerették. Ráadásul senki nem érezte, hogy szükség lenne a váltásra, mindenki jól elvolt az állóvízben.

Erre jött az Apple, és belecsapott a nullás lisztbe. Kétségtelen, hogy a váltásnak ára lesz, és ezt ők fogják megfizetni. Senki nem fogja boldogan lecserélni tökéletesen működő vezetékes fülesét. Az adapterezés meg kétségtelenül nem a legelegánsabb megoldás. A kérdés, hányan fogják azt mondani, hogy ez már sok?

Szerintem nem sokan. Egyrészt, akinek igazán drága audiofil fülhallgatója van, nem telefonról fog zenét hallgatni. Nekik ott vannak a direkt erre a piacra tervezett, professzionális lejátszók. Marad az átlagos felhasználói réteg. Ennek egy része már eleve bluetoothon keresztül hallgatja a slágereket. A maradék egy része pedig vagy elégedett a relatív jó minőségű EarPods-szal, amit telefonja mellé kapni fog, vagy pedig belefér neki a 300 ezres iPhone mellé egy vezetéknélküli vagy Lightning-os megoldás. És akiknek mindez nem opció, még mindig használhatnak adaptert.

lightning-jack-adapter-cover2

A fél világ most nyilván hasonló kérdéseken pörög. A Buzzfeednek pedig sikerült megkérdezni több Apple mérnököt is arról, milyen indokok álltak a változás háttérében.

Dan Riccio, a cég hardverfejlesztésért felelős alelnöke igencsak világossá tette, miért volt elengedhetetlenül szükséges lépés megszabadulni a jack-től:

Itt van ez az 50 éves csatlakozó, egy levegővel teli lyuk. És csak ott ül a telefonon és foglalja a helyet. A nagyon értékes helyet. Egyszerűen megakadályozta, hogy olyan dolgokat tegyünk az iPhone-ba, amilyeneket szerettünk volna. Az egész fejlesztési folyamat egy küzdés volt a helyért, hogy beleférjen a telefonba az új kamera-technológia, a jobb processzor és több akkumulátor is. És őszintén, amikor elérhető egy jobb, modernebb megoldás, egyszerűen ki akarja megtartani a régit?

636088617693246540-AP-APTOPIX-Apple-Event

Az interjúban azt is elmondta, pontosan mit takar a “jobb, modernebb” megoldás. Az új iPhone-ok egyik fő fejlesztése a kamera terén történt. Már az alap modell is kapott olyan optikai stabilizációt, ami eddig csak a nagyobb modellekben volt meg. Az iPhone 7 Plus meg egyenesen egy duplakamerás rendszerrel érkezik. A kijelzőt és háttérvilágítást is egy apró nyomtatott áramkör hajtotta, ami eredetileg a telefonok tetejében kaptak helyet. Csakhogy ez az új, nagyobb kamerarendszerrel interferálni kezdett. Ezért lejjebb helyezték el, ott viszont a többi alkatrész működésébe zavart bele, kiváltképpen a jack-csatlakozóéba…
Ennek köszönhetően elkezdtek kísérletezni azzal, mi történne, ha eltávolítanák az egészet, úgy ahogy van. Rájöttek, ezzel több legyet üthetnek egy csapásra. Nemcsak új Home gomb Taptic Engine-jét lett könnyebb lett beépíteni, hanem az akkumulátor bővítésére is váratlan lehetőségek nyíltak. Igen, ennek a lépésnek köszönhető, hogy 14%-kal nagyobb lett a táp az alap modellben, és 5%-kal a Plusban. Nem megérte?
Hát még, ha hozzátesszük, hogy Riccio elmondása alapján, ez volt az egyik legfontosabb lépcsőfoka annak, hogy az iPhone-ok végül megkapták az IP7-es szabványt.

Forrás: Buzzfeed
Forrás: Buzzfeed

A megoldás fontosságáról Tim Cook, az Apple vezérigazgatója is elmondta a véleményét:

Az innováció teszi a dolgokat jobbá. Ha megnézzük mik a legfontosabb dolgok egy iPhone-felhasználó számára, akkor jól látszik, hogy azok a fotók és emlékek készítése lesz. Tehát a kamerafejlesztések, a szoftveres optimalizációk, az akkumulátor kapacitásának növelése és az egyéb újítások mind egy nagy lépést jelentenek előre.

Persze vannak azok a hangos megmondók, akik valami összeesküvést látnak az egész mögött. Szerintük ezzel digitálisan korlátozható lesz a zenehallgatás, ha például valaki telefonján jogvédett tartalmat találnak. Ráadásul az új kis vezetéknélküli füleseket is könnyebb lesz elhagyni, ezzel is pénzt termelve az Apple-nek.

Ezeket a felvetések Phil Schiller, az Apple nemzetközi marketingjéért felelős alelnöke természetesen tagadta:

A pletykák, miszerint a lépés mögött valami pénzszerző okoskodás, valami rejtett szándék áll,egyszerűen nem igazak. Azért távolítottuk el a csatlakozót, mert találtunk jobb módot a zenehallgatásra. Semmi köze nincs ennek a tartalomkezeléshez, vagy a korlátozásokhoz – ezek csak sima paraniod összeesküvés-elméletek

airpods

Összegezve a fentieket, érdemes feltenni magunknak a kérdést: mit szeretnénk jobban, jack-et vagy képstabilizálós, brutál kamerát? Mihez ragaszkodunk inkább: a cseppállósághoz vagy a 100 éves technológiához? Ha választanod kell, hogy több akkumulátoridőt akarsz, vagy azt, hogy ne kelljen egy centivel sem arrébb dugnod a fülesed, mi mellett tennéd le a voksod?

Az Apple-nél ez nem volt kérdés, és szerintem jól döntöttek. Persze nem tudunk még sokat az új irányról, nem hallottuk még az AirPods-okat, de az biztos: a jövő erre van. És érdemes észben tartani, az nem működik, ha egyszerre várunk innovációt és konzervatizmust is ugyanattól a cégtől…

Forrás: Buzzfeed

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!