imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezért örökös a szenvedés az USB csatlakoztatásával


Mindenki ismeri a paradoxont, hogy hiába van csak két oldala az USB-A-nak, valamiért mégis mindig háromszor kell rápróbálni a megfelelő portra. Most az USB technológia egyik alkotója elmondta, miért szívsz ezzel minden nap.

Ismert fizikai törvényszerűség, hogy gyakorlatilag lehetetlen elsőre helyesen csatlakoztatni az USB-A kábelt a megfelelő portba. Teljesen mindegy, mennyire figyelsz, lényegtelen, hogy megnézted-e a kis ikon, ami jelzi a helyes oldalt, egyszerűen

n e m     f o g     m ű k ö d n i !

Sajnos ezen az állapoton már nem tudunk változtatni, most viszont legalább azt megtudtuk, miért ilyen szerencsétlennek találták fel az USB-A-t. Ajay Bhatt a technológia egyik kiötlője ugyanis pár napja interjút adott a DesignNews-nak, és természetesen nem kerülhette el ezt a kérdést sem.

Egy marék gyötrelem.

Kiderült, hogy a mérnökök már a fejlesztési szakaszban is pontosan tudták, mit szabadítanak rá az emberiségre, és hogy a szimetrikus, mindkét oldalon használható kialakítás (ld. USB-C) lényegesen jobb lenne, mégsem csinálhatták meg. Hogy miért? Mert ehhez meg kellett volna kétszerezi az elektronikát és a kábeleket, ami jelentősen növelte volna a költségeket.

Ha magasak lesznek a költségei egy még nem bizonyított technológiának, talán sosem valósulhat meg. Legalábbis ettől tartottunk. A kezdetekkor, muszáj nagyon költséghatékonynak lenni. Utólag persze mondhatjuk, hogy jobb lett volna, de összevetve azzal, hogy hol tartottunk akkor (soros és párhuzamos portok, mindegyikük kábelekkel, többféle vezetékkel, és nem plug-and-play képes kialakítással), az USB jelentősen jobbnak bizonyult.

Ajay Bhatt

Bhatt egy pár mondat erejéig azért elmerengett azon, mi lett volna ha…

Még ma is, ha ránézel az USB-re, látod, ha kétoldalira alakítjuk ki, sokkal könnyebb lett volna a dolgunk. Fokuszálhattunk volna például a magasabb adatátviteli sebességre, ahogy a FireWire tette. Ők már 100 megabájtnál tartottak, amikor mi még csak 12-nél.

Röviden tehát ennyi a megoldás: spórolni kellett a költségeken. Ha legközelebb egy USB-A kábellel szerencsétlenkedsz, legalább mostantól tudod, kit kell szidni…

Forrás: CNet

Ha hasonló érdekességeket olvasnál, látogasd meg a vonatkozó dossziénkat. Például tudtad, hogy mekkora a lehető legnagyobb fájl?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!