imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezért szuperpontos óra az Apple Watch


Ha esetleg voltál már olyan helyzetben, hogy több Apple Watch is volt egyszerre a közeledben, megfigyelhetted, hogy azok tökéletesen ugyanazt az időt mutatják – erre még az Apple is felhívta a figyelmet korábban a Miki egeres számlap kapcsán. De vajon mennyire pontos óra az Apple Watch? Kevin Lynch elárulta.

Ha szilveszter estéjén egy Apple Watch segítségével figyelted, hogy pontosan mikor is van éjfél, akkor elég pontos választ kaphattál. Hogy mennyire pontosat, azt Kevin Lynch, az Apple egyik alelnöke árulta el egy interjúban a Mashable számára. Röviden: nagyon. Ha pedig kicsit hosszabban nézzük meg a dolgot, felfedezhetjük benne az Apple szokásos tökéletességre való törekvését.

Kevin Lynch

Amikor közeledik az újév, az Apple Watch-csal rendelkezőknek lesz a legpontosabb órája a buliban. Mostantól nem kérdés, hogy pontosan mikor is van éjfél.

A fentieket Lynch szilveszter napján mondta, és ezután kicsit bővebben is rátért az állítás mögötti technikai részletekre. A pontosság nem csak a jó öreg mechanikus órák esetében kérdés, hanem azoknál is, amik szinkronizálnak valamilyen más, pontosabb órával, mivel a jelet különböző időpontokban kapják meg. A megoldás az, ha egy központi szerverről kapjuk az információkat, az Apple pedig ebben az esetben nagyjából ezt csinálja.

Szolgálatba állítottak egy 15 szerverből álló NTP (Network Time Protocol) hálózatot, melyek földrajzilag a világ több pontján vannak elszórva. Ezek a szerverek „Stratum One” pontosságúak, ami azt jelenti, hogy egy szinttel és mikromásodpercekkel (0,000001 s) állnak a referenciaként szolgáló „Stratum Zero” atomórák alatt – az adatokat a GPS rendszeren, vagyis műholdakon keresztül kapják közvetlenül a United States Naval Observatory-ból. (A rendszerben 16 szintet különböztetnek meg, a 16. jelenti azt, ha valami nem szinkronizál egy felsőbb szinttel.)

A U.S. Naval Observatory „Stratum Zero” pontosságú atomórája Coloradóban. | Kép forrása: Wikipédia
A U.S. Naval Observatory „Stratum Zero” pontosságú atomórája Coloradóban. | Kép forrása: Wikipédia

Az adatok ezután az iPhone-unkra kerülnek az internetkapcsolat segítségével, ami Bluetooth-on szinkronizálja az időt az Apple Watch-on. Egyből felmerülhet a kérdés, hogy rendben, de az iPhone és a szerverek, valamint az iPhone és az Apple Watch között is lehetséges némi késleltetés. Ez így is van, éppen ezért az Apple egy külön hardveregységgel, egy kristály oszcillátorral küszöböli ki a nem kívánatos eltéréseket, figyelve például a hőmérséklet-változásra is. Lynch szerint ennek köszönhetően az Apple Watch négyszer pontosabb időmérő eszköz az iPhone-nál.

Olyannyira figyeltek arra, hogy minden Apple Watch pontosan ugyanazt az időt mutassa, hogy a tervezés során nagy sebességű kamerákkal filmezték a virtuális számlapokat, majd képkockánként összehasonlították a különböző órákon a másodpercmutatókat, hogy egészen biztosan ugyanazt az időt mutatják-e.

Apple Watch tesztek

Ariel Adams óraszakértő, és az aBlogtoWatch főszerkesztője – aki nagy rajongója az Apple Watch-nak, saját bevallása szerint ezt hordta a legtöbbet 2015-ben – a Mashable-nek küldött levelében felhívja a figyelmet arra, hogy noha valószínűleg valóban nagyon pontos az Apple Watch, szerinte nem lehetnek jelentős különbségek más, szintén hasonló módon szinkronizált időmérő eszközökhöz képest. Valóban kérdés, hogy kinek tűnik fel néhány ezred- vagy tízezredmásodperc. Adams azt is leírta, hogy néhány egzotikus gyártó (például a Bathys és a Hoptroff) gyárt olyan órákat, amikben gyakorlatilag icipici atomórák vannak, és jelenleg ezek a legpontosabb karórák a világon.

Akárhogy is, abban biztosak lehetünk, hogy ha valaki olyannal találkozunk, aki szintén Apple Watch-ot hord, nem foghatja az órájára az esetleges késést: a több millió Apple Watch ugyanis pontosan ugyanúgy jár.

Forrás: Mashable via iMore.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!