imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezért tökéletesek az iOS ikonjai


Laikusként csak annyit tud mondani az ikonokról az ember, hogy azok szépek vagy sem. Az iOS-éi például gyönyörűek. De emögött iszonyatosan precíz ideológiai és esztétikai okok húzódnak meg. Pillantsunk bele az ikonkészítés rejtelmeibe!

Én mint aki egyáltalán nem járatos az ikonkészítésben, az iOS ikonjaira pillantva csak annyi „szakmai” észrevételt tudok tenni, hogy azok lekerekített sarkú négyzetek meg, hogy jól néznek ki. Ezért még sajnos nem adnak esztétikából doktori címet, úgyhogy kicsit utánajártunk annak, milyen elvek mentén konstruálták meg azokat a „mini-műalkotásokat„, amiket nap mint nap nyomkodunk.

Kezdetnek felejtsük is el a lekerekített sarkú négyzet kifejezést, és tanuljuk meg a squircle szót. Ez az angol négyzet (square) és kör (circle) szavak összevonásából keletkezett terminus a két említett forma közti matematikai átmenetet jelenti. A matematikai jelző nem csak azért van ott, hogy hangzatos legyen a szakszó, hanem mert tényleg elég ijesztő képletekkel lehet csak eljutni a tökéletes squircle-ig.

cube
Bölcsészek most csukják be a szemüket.

De nem volt ez mindig így. Az Apple csak az iOS 7-nél tért át a lekerekített négyzet alakú ikonokról a squircle formára. A fenti képről látszik, hogy a két alak közötti különbségek gyakorlatilag elhanyagolhatóak. Akkor mégis miért volt fontos számukra áttérni egy aránylag egyszerű geometriai elemről egy jóval komplexebbre? A válasz egyszerű, és nagyon jellemző az Apple-re:

Mert végtelenül odafigyelnek minden részletre!

Ugyanis az iPhone-tól kezdve a MacBookon át az Apple TV-ig bezárólag minden termékük sarkai ugyanezzel a matematikai eljárással készülnek. Egész egyszerűen azt akarták, hogy a szoftveres és a hardveres dizájn harmonizáljon egymással, megalkotási eljárásuk következetes legyen.

wa

Oké, azt már értjük, hogy miért olyanok az ikonok amilyenek, de azt még nem, hogy a hardver esetében miért éri meg bonyolítani a dolgokat. Pedig egészen kézzelfogható jelentősége van ennek. Nézzétek meg ezt a két képet:

vs

Látjátok, hogy a bal oldali terméknél a nyilaknál hogyan törik meg a fény és csinál egy csúnya, éles határvonalat? És látjátok hogy a jobb oldali képen (MacBook Pro) ez nincs? Ennek nem csak az az oka, hogy a MacBook matt polírozású, a másik meg nem (persze ez is számít), hanem elsősorban az, hogy a bal oldali terméknél „csak” lekerekítették az éleket. Emiatt egy élesebb határfelület alakul ki ott, ahol hirtelen befejeződik a görbület. A MacBookon azért nincs ilyen, mert úgynevezett görbületi folytonosságot alakítottak ki rajta, azaz a görbület csak fokozatosan csökken. Ennek megvan a pontos definíciója, csak előtte megpróbáltam gyakorlati példával illusztrálni, mit is takar ez a nehezebben befogadható leírás:

A folytonosságnak négy kategóriája van: semmilyen, pozícióbeli (C0), érintőleges (C1) és görbületi (C2). Amikor a két görbének nincs közös pontja, akkor semmilyen folytonosság nem áll fenn közöttük. Pozícióbeli folytonosságot akkor érünk el, ha a két görbe egy közös végpontban találkozik. Amikor a két végpontban a két görbe érintője azonos, akkor beszélünk érintőleges folytonosságról. Végül, a görbületi folytonosság azt jelenti, hogy a két görbületi sugara is megegyezik a töréspontban (ilyen módon még simább az átmenet közöttük). – írja Dr. Nagy Antal a Fejlett Grafikai Algoritmusok című kiadványában

yo

Persze ennek kevésbé van jelentősége az ikonoknál, ott a lényeg csak az, hogy még szoftveres szinten is bevállalják a nehezebb utat, csak azért hogy következetes legyen a dizájn. Az tehát, hogy az Apple termékei minimalisták, nem azt jelenti, hogy egyszerűek is. Semmi egyszerűség nincs abban, hogy rengeteg munkát töltenek el olyan részletek tökéletesítésével, amiket az átlagos felhasználó észre sem fog venni, hacsak nem szól egy ipari formatervező ismerős. Ez például egy olyan elvitathatatlan tulajdonsága a cégnek, amiért igazán lehet őket szeretni.

Forrás: Hackernoon

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!