imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezért zabálja fel a Facebook az akkumulátorodat


A Facebook egy tipikusan olyan alkalmazás, ami a többségnek akkor is ott van a telefonján, ha amúgy nem használja, és nem szereti. Ha lájkolod, ha nem, abban kb. mindannyian egyetérthetünk, hogy ha megnyomod azt a bizonyos kék ikont, a mobilod aksija a szívéhez kap. Sőt, akkor is, ha nem futtatod. Nézzük hogyan és miért meríti a telefonodat az alkalmazás!

Zuckerberg cége egyre ijesztőbb méretben tör világuralomra, fekete lyukként szippant és köt magához minden kontentet. Ezt a cikket is a Facebookról kattintottad meg igaz? És vajon épp az organikus vagy a fizetett elérésből érkeztetek? Utóbbiről ne is beszéljünk, mert csak idegbe jövünk itt a szerkesztőségben, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk az úgymond megváltozott tartalomfogyasztási szokásoknak. De most vessünk erre spongyát, mert ennek annyi lenne a sportértéke, mint amikor emberek Facebookon hőbörögnek azon, hogy rossz a Facebook.

Facebook Messenger 22

Hőbörögjünk máson, ugyanis érdekes dolgok derültek ki. Ahogy Nick Heer jól összefoglalta:

Ne legyen félreértés: ez egy felhasználóellenes lépés. A Facebook tudatosan és aktívan olyan csatornákat hoz létre, hogy az alkalmazás folyamatosan frissítse magát a háttérben, akár annak ellenére is, hogy a felhasználó kifejezetten letiltotta azt. Ironikus módon, de a legjobban úgy lehet csökkenteni az app akkumulátor fogyasztását, ha engedélyezzük, hogy frissítse magát a háttérben.

A cikk írója is megjegyzi, hogy az ismerősi körében is kimagasló volt a Facebook fogyasztása, azok esetében is, akik kikapcsolták a fent nevezett funkciót. Körbenéztünk itt a irodában, és ezt mi is csak megerősíteni tudjuk, holott szerintem egyikünk se gigászi fészbukozó, maximum az átlagot hozzuk.

kocsogfacebook
Balra az én statjaim, középen Móni, jobb oldalt Handras Facebook fogyasztásai.

Ez a folyamat már hosszú ideje tart, és ahelyett, hogy megoldást kerestek volna rá Zuckerbergék, inkább megkerülték azt. A dizájnt farigcsálták, telepakolták új elemekkel, amik csak tovább növelték a fogyasztást. Egyetérthetünk a szerzővel, érthetetlen, hogy egy ekkora méretű cég képtelen megoldani egy ilyen problémát (háttérben futó folyamatok, értesítések), vagy ha nem akarják, az még rosszabb. Ő odáig jutott, hogy évek óta nem is használja az appot, hanem Safariból lép be a webes felületre.

Az iOS 9 jobb energiafogyasztási statisztikákat tud felmutatni, ezért van egy feltevés, hogy miért nem csökken az akkumulátor használat. Elképzelése szerint a Facebook az adio session-ökre rabol rá, ami automatikusan lenémítja az egyéb hangokat, amikor videó fut az appban. Mivel most már maguktól elindulnak a videók az alkalmazásban, és szerinte nem sokan vesződnek azzal, hogy kikapcsolják (holott nem bonyolult) ezt a funkciót, ezért az mindig talál lehetőséget arra, hogy videót futtasson, az audio session-t némán tartsa a háttérben, majd ezek közben egészen más feladatokat hajtson végre, amik bizony merítik a telefont.

Facebook

Mivel az egész csak egy (nem számszerűsített) elgondolás a részéről, ezért nem tudja, hogy ezzel mennyivel csökkenthető az energiafogyasztás, de reméli, hogy az Apple további kiterjesztett lehetőségeket fog biztosítani, hogy kordában tartsuk az ilyen aggresszív csápokkal operáló alkalmazásokat, melyek nem tartják tiszteletben a felhasználók döntéseit.

Nem sokkal ezután a Facebook közleményt adott ki, amiben elismerték a probléma létezését, és hogy dolgoznak a megoldásán. Egyéb részletet nem árultak el.

Forrás: MacStories

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!