imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ezt láttam az Apple szupertitkos laborjában


A belsősök csak Vallco Parkway-nek hívják. A leírhatatlan épület nincs messze Infinite Loop-tól, az Apple cupertinói főhadiszállásától. Itt minden az ujjak és az idegek körül forog, ami érthető okokból minden Mac felhasználót érint. Ez az Input Design Laboratórirum, ahol az új billentyűzet, egér és trackpad prototípusait tesztelik. A precíziós mechanika megszállotjainak ez maga a mennyország. Eddig egyetlen riporter vagy fotós sem léphette át a bejárati küszöböt, de a Backchannel munkatársával most kivételt tett az Apple.

Exkluzív betekintés, hogy hogyan készülnek és tesztelik a Mac kiegészítőket!

1*M-kJCn84Ds8sgW0PQoGxYA

A tesztlaborban teljesen bedrótozzák az alanyokat, mielőtt leültetik őket a billentyűzet elé. “Belső felhasználói tanulmányok alapján igyekszünk a legkülönbözőbb tesztalanyokat kiválasztani. Monitorozzuk az izomfáradtságot, a memóriát, az akusztikát, a pontosságot, és a billentyűzet egyéb attribútumait.” – mondja Kate Bergeron, az Ecosystem Products and Technologies alelnöke.

1*UZm2XSPakNTD8jW6dVxfdQ

Külön mértékegységet hoztak létre a leütési pontosságnak, így próbálják mérni, hogy mennyi idő, amíg a felhasználó beleszokik egy új billentyűzetbe. Bergeron szerint ezeknek a törekvéseknek hála az emberek gyorsabban, és könnyebben találják meg a billentyűk közepét.

1*QyjtK5rVpti_BBAm9cnXdg

Egy újabb biztonsági zónán vagyunk túl, amit az alelnök “karakterizáló labornak” hív. Az Apple által kifejlesztett egzotikus masinériák kifejezetten a saját termékeik tesztelésére lettek létrehozva. Ezek a robotok azért kattintanak, koppantanak, csúsztatnak és húznak egy kidolgozott módszer szerint, hogy jobb legyen a termék teljesítménye és ellenálló képessége. Az eredményeket egy finomhangolt szoftver elemzi, de minden egyes új termékhez új teszttípust kell kitalálni.

1*SHaO56OkGDww3usD2Pp8NA

Gyakorlatilag minden egyes új termékhez új tesztgépeket kell terveznünk. “A csapatunk rendkívül sok munkát tesz bele abba, hogy a karakterizáljuk a gépeket a különböző dizájnokhoz, amilyen gyorsan csak tudjuk.” – magyarázza Bergeon.

1*YVxyjmpI3bm63zpERAJv6w

A fenti képen egy érintőkaros robot látható, aminek a vége egy kis csavarhúzóhoz hasonlít. Ez minden billentyűt többször leüt. “Minden egyes billentyűzetet, amit kiengedünk a gyárból, öt helyen teszteljük: mind a négy sarkát és a közepét.”

Egy másik robot az ellenállást méri. A tesztelési időszak során akár 5 millió billentyűleütés is történhet. A demonstrációt részben csak nekünk tartották, ugyanis a tesztelő egységek egy jelentős része az összeszerelés helyén, Kínában van. A prototípusok tesztelése mellett a gyártósorról legördült termékeket is ellenőrzik, hogy minden a helyén van, ezért az Input Lab csapata soha nem unatkozik.

1*5LGBe6Hexx2C9os_XHW3sw-1

Hol lenne egy dizájn labor 3D nyomtató nélkül? Az Apple a fenti MakerBot nyomtatót használja, hogy egyedi bölcsőket és tartókat hozzon létre, amivel a tökéletes szögekből tudják tesztelni az eszközöket.

1*1T4fAhgRNzpG3axq6WMEfQ

Az egereket és a trackpadeket változatos felületeken teszik próbára: üveg, fém, melamin, fa, de beton is akad közte. “Arra voltunk kíváncsiak, hogy a különböző anyagú asztalok milyen geometriát eredményeznek” – mondja Bergeron. A képen a robotkar épp egy trackpadet tologat fa felületen.

1*nkwXX_Cnatrc8lkHZK5nRA

“Rengetegszer megismételjük a folyamatot, csak hogy elérjük a tökéletes kattintást és varázslatos élményt nyújtsunk a felhasználóknak.” – magyarázza John Ternus, a Mac, iPad, Ecosystem, and Audio Engineering alelnöke.

1*XIF_MCNNh2NpVnw93Pi22Q

Minden egyes billentyűzet új kihívást jelent az Apple-nek, hisz a különböző eszközökbe különböző típusok kerülnek. Annak érdekében, hogy tökéletes legyen a tesztelés, jóval nagyobb méretben is elkészítik ezeket a sematikus prototípusokat. A lenti kép közepén kicsit balra láthatóak a székekhez közel az asztalon pihenő hatalmas méretűre nagyított pillangó billentyű prototípusok.

1*C0tb6aBFAvheL7jZek_NoQ

Az akusztikai szobában azt mérik, hogy milyen hangokat ad ki a termék. “A megfelelő leütéshez, érintéshez, elengedhetetlen a helyes hanghatás.” – mondja Ternus. A termet egy nagy hangszigetelt kamra uralja, ahol mikroszinten meg tudják állapítani, hogy honnan érkezett a hang. Ezt különösen a Magic Keyboard kapcsán használták. “Mivel a tesztgép és a végső, gyári változat között akadtak strukturális különbségek, ezért nagyon intenzív tesztelésnek kellett alávetnünk, hogy minden tökéletes legyen. Az egyik ilyen ismétlődő teszt során egy olyan hangot hallottunk, ami nem nyerte el a tetszésünket. Fogtuk hát magunkat, és változtattunk bizonyos pontokon az anyaghasználaton, hogy a felhasználónak is elnyerje a tetszését az a hang, amit a használat során hall.”

1*dioEqimssLxo86x06MklXw

Amikor a Magic Trackpad 2-t tesztelték, akkor is finomhangolásokat kellett végezni. Az új Force Touch technológia miatt át kellett dolgozni a hangzásvilágot. És bár a gépek nagy segítséget nyújtanak, a helyes hangzást emberek döntik el. “Ott ültünk a szobában, és akik tudnak énekelni – nem én –, azok különböző hangokat énekeltek ki, és ahhoz képest mondták, hogy ez túl magasan van, kicsit lejjebb kéne venni belőle. A végén mindig az döntötte el a kérdést, hogy milyen érzést kelt bennünk az adott hang, amit hallunk?”

1*SVqgUA9Le6vWRNuieGOnjg

Hisz végső soron az érzékszerveink összessége az igazi Input Labor.

Forrás: Backchannel

keyboard_trackpad_mouse

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!