imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezt Steve Jobs nem engedte volna – Apple Pencil


Amikor az Apple marketing igazgatója, Phil Schiller, bejelentette, hogy az új iPad Pro stylusának a neve Pencil (ceruza) lesz, a tömeg hangosan felnevetett. A felszínen talán az játszhatott közre, hogy az Apple szereti a mindennapi életből venni az inspirációit, és ezt a közönség is tudta.

Ha viszont kicsit mélyebbre ásunk, akkor a nyomok visszavezetnek egészen a volt vezérigazgatóhoz, Steve Jobshoz, akinek még 2007-ben az iPhone bemutatásakor volt egy emlékezetes beszólása a stylusokra. „Ki akar egy stylust? Azokat folyton elő kell venni, majd eltenni. Elveszted őket.” Most mégis úgy tűnik, hogy nyolc évvel később néhányak ráébredtek, hogy mégis szükségük van egy stylusra – és olyan fejlett eszközökre, amikkel majd használni tudják azt. Az online közösség viszont azonnal reagált az új termék megjelenésére.

Az Apple bejelentett egy olyan terméket, amit Steve Jobs híresen utált.

Ezzel a címmel jelent meg az Pencilről szóló cikke a Business Insidernek. Az ABC pedig összeállított egy teljes listát, ami a termék megjelenéséhez kapcsolódó legviccesebb beszólásokat tartalmazta. Van például egy olyan tweet is, amit a Denny’s étteremlánc tett közé, azzal a felirattal, hogy: „Bemutatjuk a Denny’s fogpiszkálót. A fogaid, maximális hatékonysággal”. Az itt összegyűjtött reakciókból egy dolog hiányzott mindösszesen: az a felismerés, hogy Steve Jobs teljesen más termékről beszélt. A 3,5″ iPhone esetében ráadásul úgy mondta a kritikát a stylusra, mint egyedüli vezérlési megoldás. Abban pedig vitathatatlanul igaza volt, hogy az ujjaknál jobban semmi sincsen mindig kéznél.

app_notes_large

Az iPhone volt a legelső okostelefon kapacitív érintőképernyővel, ami vitathatatlanul népszerűsítette a terméket. Ez volt az első alkalom, hogy az emberek láttak olyan többujjas kézmozdulatukat, mint például a két ujjal történő nagyítás. Az új technológia arra is lehetőséget adott az Apple-nek, hogy minőségi üvegrétegekkel javítsa az érintőképernyő pontosságát, növelje a képernyő fényerejét és az azon látható kép élességét. Ekkoriban ez még óriási előrelépést jelentett a rezisztív érintőképernyőkkel szemben. A technológia elterjedése idővel pedig segített száműzni a BlackBerry régimódi megoldását a piacról.

video2_large

A kapacitív képernyők megjelenése előtt a stylus arra volt hivatott, hogy a maximálisat hozza ki a technológiailag visszamaradott rezisztív képernyők korlátolt lehetőségeiből. Példának okán 2006-ban nem tudtad rendesen használni az ujjadat a Palm Treo 700p-n, mert a képernyője annyira rossz volt. A stylus abban segített, hogy a képernyőn sokkal gyorsabban tudjunk navigálni, azután pedig a fizikai billentyűzeten le tudjunk gépelni egy e-mailt például. Most kilenc évvel később ezek a típusú stylusok szerencsére már csak a Nintendo 3DS-ek alján találhatóak meg.

compatible_large

Az Apple tudta, hogy ez a technológia jobb kezelést biztosít ujjal, ezért vetette el Jobs már a stylus gondolatát is az első iPhone megjelenésekor. Az iPad Pro esete viszont teljesen más, hiszen ez nem egy olyan termék, ami belefér a zsebünkbe és mindenhová magunkkal visszük. Ez egy 12,9″ kijelzővel megáldott, teljesen újragondolt eszköz, ami más célokat fog szolgálni, mint az iPhone. És itt a lényeg, hogy Steve Jobs a legelső iPhone-t nem úgy álmodta meg, hogy a grafikai tervezők és művészek munkaeszköze legyen. A mostani iPad Pro és Apple Pencil kombó, pedig pont erre a célra lett tervezve. Ebben az esetben az iPad a papírlap és a Pencil nem is stylusként funkciónál, hanem úgy, mint egy valódi ceruza az iPad „papírlapján”. A válaszideje az eszköznek ugyanis olyan elenyésző lett, hogy szinte nem is lehet észlelni a minimális késést. Erősebb rányomással vastagabb vonalakat tudunk rajzolni, illetve a ceruza döntésével tudunk árnyékolni. Ez is mutatja, hogy a Pencil nem az e-mailezésre lett kitalálva.

Az Apple Pencil olyan, mint  egy hangszer a rajzoláshoz.

Mégis, az Apple-t azzal vádolják, hogy csak fel akar zárkozni a vetélytársaihoz. Végtére is, a Samsung újra-elterjesztette a stylust a gigantikus méretű Galaxy Note okostelefonnal, a Microsoft pedig hajthatatlan afelől, hogy egy tollat kell biztosítania a Surface kettő az egyben termékcsalád minden tagjának. Az is igaz, hogy a Samsung nagyobb kijelzőkhöz való ragaszkodása változtatta meg a vásárlók véleményét, és ez vezetett ahhoz is, hogy a 4,7″ modellek mellé, most már 5,5″ kijelzőjű eszközöket is kínáljon.

Az igazság pedig végtére is az, hogy az Apple régóta ismert arról, hogy követi a piac trendjeit – nagyobb telefonok, kisebb tabletek, okosórák, és extra nagy tabletek – egészen addig, amíg értelmét látja ennek. Ugyanez igaz a laptop méretű tabletekre is, amihez most egy stylust is mellékelnek, de csak azoknak, akiknek szükségük van rá. Akiknek fölösleges, azok továbbra is tudják használni az ujjukat az irányításhoz. Ez az, amit Steve Jobs is szeretett volna.

A cikk eredeti nyelven: The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!