imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezt teszik a robotok az emberiséggel


A legtöbb közgazdász és üzleti világban tevékenykedő szakember egyetért abban, hogy az elkövetkezendő évtizedekben a robottechnológia és a mesterséges intelligencia olyan magas szintre érhet, mely rengeteg ember munkájának elvesztéséhez vezethet. Azzal már kevesebben számolnak, hogy ezek a változások hogyan változtathatják meg a társadalmi mobilitást és miképpen okozhatnak még nagyobb egyenlőtlenséget az emberek között.

A brit, társadalmi mobilitással és oktatással foglalkozó Sutton Trust által közétett tanulmányba foglaltak szerint ennek a folyamatnak számos oka lehet. Kezdve a gazdagabbak szélesebb lehetőségeivel az új munkaterületekre való átképzésre, olyan sajátos képességek, mint a bizalom és a kommunikáció jelentőségének növekedésén át, egészen azon állások számának csökkenéséig, melyeken keresztül valaki eljuthat egy-egy iparág csúcsára.

Ha veszünk egy jogi asszisztenst, aki többségében adminisztratív feladatokkal foglalkozik vagy egy bérszámfejtőt, könyvelőt akkor azt látjuk, hogy az ő munkájuk helyettesíthetővé válik, mint ahogy a sofőröké és a pénztárosoké is, hiszen mesterséges intelligencia segítségével ezeket a feladatok akár robotok is képesek lehetnek majd elvégezni.

Hagyományosan az ilyen munkák a társadalmi mobilitás eszközei voltak. – mondta Carl Cullinane, a Sutton Trust kutatója.

Cullinane szerint azok, akiknek nincs lehetősége egyetemre járni és valamilyen különleges képességet elsajátítani, hanem csak képesített munkaerővé válnak, könnyebben veszíthetik el a munkájukat a következő évtizedekben. Azáltal, hogy ezen egyének munkája nem igényel fejlettebb készségeket, valószínűleg sebezhetőbbek lesznek az automatizálással szemben.

Mivel a gépek képesek lehetnek majd adminisztratív jellegű munkákra, ezért a munkáltatók körében nagy lehet az érdeklődés a mesterséges intelligencia felé és másfajta elvárásoknak kell majd megfelelnie az emberi munkaerőnek. A Sutton Trust úgy látja egyre lényegesebbek az úgynevezett soft skillek, mint a megbízhatóság, a motiváció, a kommunikáció, stressztűrés, rugalmasság, munkabírás és a többi.

Mivel a zsúfolt munkaerőpiacon másabb elvárásoknak kell majd megfelelnie a jövő generációinak, ezért a rugalmasabb tantervvel rendelkező magániskolák már egészen fiatalon erre kezdik neveli a gyerekeket. Hogy egy konkrét példát is említsünk a magyar magániskolák közül: a Greater Grace International School országunk egyik legdrágább közoktatási intézménye, kizárólag angol anyanyelvű tanárokkal a logikus gondolkodásra nevelést tűzték ki elsődleges céljuknak.

A több milliós tandíjat nem az átlag magyar családoknak találták ki, de az eredmények magukért beszélnek: az itt tanuló diákok 95%-a a világ legjobb egyetemein tanul tovább. A jelentés azt is megjegyzi, hogy a jövőben nagyon fontos lesz a munkaerő folyamatos átképzése, erre a szerényebb háttérrel rendelkezőknek pedig nem feltétlenül van lehetősége.

A Boston Consulting Group nemrégiben közétett kutatása szerint a robotok és a mesterséges intelligencia jelenleg 15 millió munkahelyet veszélyezthetnek az Egyesült Királyságban, de a Sutton Trust azt is megjegyzi, hogy ez ugyanúgy érvényes más fejlődő országokra is, az Egyesült Államokban például különösen aggasztó a helyzet a társadalmi mobilitást illetően.

Azt fontos látni, hogy ugyan az automatizáció miatt bizonyos szakmák eltűnnek, ahogy az az elmúlt 15-20 évben is történt, viszont helyettük újak születnek. Az emberek munkája egyáltalán nem válik feleslegessé, ha kétkezi munkásból gondolkodó munkaerőt vagyunk képesek képezni. Az viszont egyelőre aggasztó, hogy világszerte nagyon csekély jelentőséget tulajdonítanak ennek a kérdésnek, így pedig ahogy a Sutton Trust tanulmánya is kihangsúlyozza az anyagi különbségek még nagyobb szakadékot eredményezhetnek a társadalomban.

Forrás: The Verge

Ugyan az Apple egészen más módon használja fel a mesterséges intelligenciát a termékeiben, de az elmondható, hogy szinte az összesben jelen van már valamilyen formában, például a hamarosan megjelenő HomePodban is. Ha új kihangosító vásárlásán gondolkozol, de nem szeretnél a HomePod megjelenéséig várni akkor tekintsd meg az iSTYLE akciós ajánlatait!

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!