imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ezúttal is rekord negyedévet zárt az Apple, de…


Még az iPhone eladások csökkenése sem állította meg a vállalatot egy újabb rekord negyedév elérésében. A siker kulcsa egyértelműen a terjeszkedés a szolgáltatások és a hordható készülékek felé.

Újabb negyedéves jelentésen vagyunk túl, ám ezúttal nem sikerült összerakni megszokott grafikonjaink, ugyanis a kategóriákban nem közöltek azonnal pontos összeget, ahogy ez eddig megszokott volt.

Az Apple kissé csúsztatottan számolja a pénzügyi évét, így most a júniust is tartalmazó Q3 (harmadik negyedév) volt a soron. Ebben a negyedévben a vállalat teljes bevétele 53,8 milliárd dollár volt, ami közel egy százalékkal több a 2018-as számoknál (a szezonális ingadozások miatt a hasonló negyedéveket érdemes összehasonlítani és nem az egymást követő időszakokat):

Az iPhone eladásokról pontos adatot egyelőre nem tudunk, bár úgy tűnik, ez volt az első negyedév, hogy a bevétel kevesebb mint a felét termelte az okostelefon paletta. Tim Cook úgy fogalmazott a befektetőknek szóló nyilvános telefonbeszélgetésben, hogy a negyedéves bevétel 17%-kal növekedett, ha az iPhone-okat nem számoljuk. Innen sakkozhatnak majd az elemzők.

Ez pedig azt jelenti, hogy nagy bevételkiesést kellett a többi ágazatnak pótolnia, és a már megszokott elemek hozták is a tőlük elvárhatót: a szolgáltatások és a hordozható technológiák. Általában utóbbira szokott Cook egy Fortune szám méretével utalni, mostani állítása szerint a kettő együtt már önmagában Fortune 50 méretű cég méretét közelíti. Ami kifejezetten pozitív, ha azt vesszük figyelembe, hogy valóban nagy fókuszt helyeznek rá mostanában.

A szolgáltatások terén már 420 millió fizető előfizetőnél tartanak, ami tovább növekedhet az ősszel elindított szolgáltatásdömpinggel. Az Apple Arcade-et már mindenesetre nagyon várjuk.

Ahogy a vállalat bevételi összetétele átalakubóban van, úgy a pénzügyi jelentést követő befektetői hívások is változnak. Tim Cook és Luca Maestri nyitó üzenete egyértelműen az új szolgáltatások, a fejlődő piacokon a növekedés pályára visszatalálás, és legfőképpen Kína jött elő, ahol a rengeteg negatív hír elennére sikerült növekedést elérni. Cook elmondása alapján néhány kormányzati lépés (áfacsökkentés) és az Apple erős igyekezete is (árakciók) kellettek ehhez.

És mielőtt hiányolnánk, hogy miért nem esik szó a Mac eladásokról, az iPad forgalmakról, ahogy eddig ez megszokható volt, azt kell látnunk, hogy a befektetői oldalról érkező kérdések is inkább ezeket a témákat boncolták tovább, és nem tértek ki azokra a pontokra, amik például egy európai forgalmazónak, de talán még egy hazai rajongó számára is érdekesebbek.

Image result for apple devices

Azt gondolom, hogy ez egy megfontolt terv része, és érdekes kommunikációs fogás, de azért a héten még túrni fogjuk a különböző elemzéseket, hogy egy komplexebb képet tudjunk nektek is mutatni.

2019 Q4 terv

Az Apple a hagyományoknak megfelelően természetesen közzétette a következő negyedéves várakozásait:

  • 61 és 64 milliárd dollár közötti bevétel
  • 37,5 és 38,5% közötti bruttó árrés
  • 8,7 és 8,8 milliárd dollár közötti működési költség
  • 200 millió dolláros egyéb bevétel/(kiadás)
  • 16,5% környéki adóráta

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!