imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ezzel a hat alkalmazással még produktívabb lehetsz


A jobb produktivitás nem azt jelenti, hogy keményebben, hanem hogy okosabban dolgozol. Ez a kis gondolkodásbeli kihívás nagy változást jelenthet az általános jóllétedben. Most pedig nézzük meg, hogy az iPhone-od hogy tud segíteni abban, hogy elérd ezt a nehéz, de mégis eredményes kihívást!

Azoknak a napoknak már vége, amikor az alkalmazottaknak nem volt szabad naplemente előtt elhagyniuk az asztalukat, amikor mindenki arról panaszkodott, hogy milyen fáradt és mennyire túldolgozta magát. A 2000-es évek beköszöntével a munkaerőknek is kicsivel jobb lett a helyzete, hiszen az alternatív szerződések elterjedésével egyre több alkalmazottból vállalkozó lett. A vállalkozázsok pedig nem csak olyan előnyöket tartogattak, mint a rugalmas és rövidebb munkaórák, de több felelősségel is jártak. Az önmenedzsment készségek, a hatékony szervezőkészség, prioritások és kötelező feladatok kezelése pedig rendkívül fontosak a munkahelyen és az életben, de a jövőben talán méginkább.

Gondoskodj az energiádról

Az energia menedzsment egyaránt hozzájárulhat a sikeredhez és a bukásodhoz is. Emlékezz csak azokra a kevésbé produktív napokra, amikor fáradt, morcos és demotivált vagy. Teremts magadnak kellő energiát ahhoz, hogy jól teljesíts a saját szinteden.

Sleep Cycle

Ha mosollyal az arcodon akarsz kipattani az ágyból és azt akarod, hogy az első gondolatod az “Ez egy csodás nap” mondat legyen, megfelelő időben kell felébredne. Történetesen a könnyű alvásból, hiszen erről a szintről felébredni a legtermészetesebb. Miért érdemes akkor felébredni, amikor nem alszol mélyen? Emlékezz csak azokra a napokra, amikor nyolc órát aludtál, de mégis nehezen kászálódtál ki az ágyból és még fáradtabbnak érezted magad. Aztán emlékezz azokra is, amikor bár hat órát aludtál, mégis sokkal kipihentebbnek érezted magad. A külöbség rendkívül egyszerű: mindkét esetben különböző alvásciklusokból ébredtél (könnyű és mély). Itt jön a képbe egy okosébresztő használata, ami ugyebár elemzi az alvásodat és beméri melyik fázisban vagy épp. Csak annyit kell tenned, hogy beállítod a kívánt intervallumot, az app pedig kiválasztja számodra, hogy mikor kell ébredned. A Sleep Cycle ráadásul ingyenesen letölthető, és alkalmazáson belüli vásárlásokat kínál.

WaterMinder

Melyik szerved a legérintettebb abban, ha nem iszol elég vizet? Természetesen az agyad. Ha épp nagyon koncentrálsz egy adott feladatra, nehéz lehet közben mindig újratölteni a poharadat. Csak állítsd be magadnak ezt az appot, add meg a napi célodat, a poharad űrtartalmát, engedélyezd az értesítéseket és kész is vagy. Egy kis pingelő hang fog értesíteni, ha itt van az ideje annak, hogy igyál. Az alkalmazás 1 790 Ft-ba kerül, de ha folyton dehidratáltnak érzed magad, akkor érdemes ezt a csekély összeget kifizetni, hogy rávedd magad az ivásra.

1 Minute Desk Workout

Van egy közös játékunk az irodában. A többi játékossal csak annyit kell mondanunk egymásnak, hogy “egy tizes”, és már mindenki tudja is a dolgát. A feladat az, hogyha meghallod a neked szánt varázsszót, 10 fekvőtámaszt kell csinálnod az asztalod mellett. Mondjuk ha nincsenek ilyen fitt kollégáid, a játék “csendesebb” verzióját is használhatod ezzel a király alkalmazással. A munkaidőd során óránként figyelmeztet az app, hogy végezd el a testedzést – választhatsz ülő, álló vagy meeting opciók közül is. Óránként egy perc is sokat segít abban, hogy még fittebb és rugalmasabb legyél.

Koncentráció

Friss tanulmányok szerint az általános koncentrációs képességünk jelentős másodpercekkel csökkent. A különböző elterelések (legyen az külső vagy belső), számtalanszor megszakítják napunk produktivitását, sokszor pedig eredménytelen munkát végzünk. Ha azon kapod magad, hogy nap végén mindig azon gondolkozol “Hogy szaladt már megint el ennyire az idő?”, inkább próbálj meg jobban koncentrálni. Szerencsére az iPhone-oddal számos okos alkalmazáshoz hozzáférhetsz, amikkel aztán tényleg rá leszel kényszerülve a koncentrációra. Lehet, hogy pár nap szenvedés lesz, de tényleg kifizetődik a befektetett energia.

Focus Keeper

A Pomodoro technika, amit egyébként ez az alkalmazás is használ, rendkívül egyszerű, mégis hatékony. A jó öreg paradicsom formájú konyhai időzítőt kell elképzelni (innen jött a név), amivel annak idején a főtt tojás főzési idejét mérték. Ezzel az alkalmazással természetesen nem főzni fogsz, hanem dolgozni – a lényeg az, hogy legalább 25 percig csak arra a feladatra koncentrálj, amit épp csinálsz. Nincsenek e-mailek, chatelés, gyors Facebook feed görgetés. Csak arra az egy dologra koncentrálhatsz, egy dokumentumban, vagy egy böngészőben. Ezt a 25 perces kitartó munkát egy 5 perces szünet követi (ilyenkor ihatsz, kinyújtózhatsz stb.) és utána folytatódik tovább a ciklus. A többször megismételt blokkok után pedig egy 30 perces szünettel ajándékoz meg az alkalmazás – ilyenkor ebédelhetsz valamit, vagy akár délután is csinálhatod. Viszont nem árt figyelni, hiszen: első nagyon egyszerűnek tűnhet a folyamat, de az első végigcsinált nap után hihetetlen fáradt leszel mentálisan és intellektuálisan is. Idővel viszont a koncentrációd egyre jobban épül és a végére akár órákon át is képes leszl egy valamire figyelni.

Forest

Ha úgy érzed, hogy munka közben a természetvédelemmel is foglalkoznál, próbáld ki a Forest nevű alkalmazást. Ez a koncentrációs app nem engedi, hogy hozzányúlj a telefonodhoz, amíg nő az általad ültetett elektronikus fa. Választhatsz 10 és 120 perces növekedési idők közül, akár erdőket is telepíthetsz, vagy igazi fák ületetését is kezdeményezheted a virtuálisak helyére. Ha elég szorgalmas vagy, új fajok és elérhetővé válnak. Elég jó ajánlat röpke 699 Ft-ért, nem?

Képernyőidő

Nyilván sok embernek szüksége van a telefonjára is munka közben, de ez is hátráltat a munkában, főleg ha mindig Instagramon találod magad. Ezen is könnyen segíthetsz, csak állíts be magadnak egy képernyőidő opciót munkához, pont úgy, ahogy a szülői felügyelet esetében lehet.

Állítsd be, hogy összesen mennyi időt akarsz az iPhone-od nyomogatásával tölteni, mondj búcsút a közösségi médiának, korlátozd az appokat és koncentrálj inkább a munkádra. Természetesen mindig felülírhatod a korlátozásokat, ha mondjuk a mondjuk a munkád miatt kell a telefon. A képernyőidő elegáns megoldásával bemutatja azt, hogy a technológiát a hasznunkra is tudjuk fordítani, nem pedig fordítva.

Extra tipp

Az Apple Podcastek alkalmazásában már nagyjából 18,5 millió podcast epizódot találsz, melyekkel mindig naprakész lehetsz, vagy utazá közben elütheted az időt. Kiváló produktivitást segítő eszköz, ha sok időt töltesz a kocsiban, tömegközlekedésen vagy épp repetitív feladatot csinálsz.

Maradj képben mert cikksorozatunk következő részében olyanokról olvashatsz, mint a teendők listája, emlékeztetők, naptár és egyéb más produktivitást segítő appok.

KÉSZ IS VAGY! :)

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!