imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezzel a hozzáállással sosem lesz intelligens a Siri


Egyszerre sírunk és nevetünk. Egyrészt egy baromi érdekesnek ígérkező pozíció nyílt az Apple-nél, aminek köszönhetően egy okosabb asszisztenst kapunk majd. Másrészt viszont, ha mindig a könnyebb utat járja az Apple, sose lesz igazi mesterséges intelligencia a Siriben.

Méretéből adódóan az Apple-nél állandóan vannak új álláslehetőségek, betöltésre váró pozíciók, megüresedett székek. Ezeknek a lehetőségeknek van is egy külön hivatalos oldala, ahol időről-időre a szokásos mérnöki álláshirdetések mellet felbukkan valami vicces/izgalmas/különleges/érdekes munka. Június 27-én a következő munkaköri megnevezést szúrhatták ki a szemfülesebbek:

Siri Event Maven.

Nehéz ezt ugyanilyen találóra és tömören lefordítani, de a valami olyasmit jelent, hogy a Siri Esemény Tudora. Már maga a munkaköri leírás is menő, aminek betöltési feltételei között olyan követelmények szerepelnek, mint hogy „legyél divatdiktátor vagy a vagányság cárja”.

Wookie-sütikkel érkezel az irodába Star Wars-napon? A kedvenc eseményed a π-day vagy a Nemzetközi Beszélj úgy mint egy Kalóz nap? Olyan jelentkezőt keresünk, aki segít nekünk frissen tartani Siri tudását a világ különböző eseményeiről szerte a földtekén.

Magyarul a munka lényege, hogy azokkal az előre nem tervezhető, virális eseményekkel, poénokkal, trenddekkel okosítsuk fel az virtuális asszisztens, amelyekhez kevés a mesterséges intelligencia, hiszen egyfajta humorérzékenységet és való világbeli kontextust igényelnek.

Ez egyben a hír azon része is, ami kicsit csalódást okozott nekem. Én azt várnám el a jövő mesterséges intelligenciájátó, hogy az ilyen jellegű adatokhoz is magától férjen hozzá, tanulás útján. Következtesse ki a felhasználói szokásokból, a hozzá feltett kérdések jellegéből, az internetes keresésekből vagy bánom is én. Hogy a taxistüntetések legszebb mondatát idézzem:

oldják meg!

Mert úgy sosem fogunk eljutni a rendes MI-kig, hogy ha természetes intelligenciával foltozzuk be a mesterséges intelligencia hiányosságait. Ezeket fejlesztésekkel kéne elérni, nem a könnyebb utat választva. Persze lehet, hogy nincs igazam, és túlgondolok egy egyszerű álláshirdetést, de elnézve a Siri jelenlegi képességeit, inkább nevezném egy felokosított beszédfelismerőnek az asszisztenst, mint mesterséges intelligenciának.

Ettől függetlenül továbbra is lehetséges az a best-case scenario, hogy az Apple-nél már javában dolgoznak valami forradalmin a titkos laborokban – én legalábbis szeretném ezt hinni.

Forrás: 9to5mac

Ha tudni szeretnéd, miért nem tud a Siri magyarul, olvasd el a téma szakértőjével készült kétrészes interjúnk.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!