imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

F1 2016 – Brutálisan élethű autóversenyzős játék Mac-re


Több éve nem jött már ki egy igazán jó F1-es játék Mac-re, most viszont a Feral maradéktalanul kárpótolt minket az eddigi várakozásért a lenyűgöző és élethű játékával. Még hogy nincsenek jó játékok Mac-re…

A Feral Interactive játékkészítő cég neve ismerősen csenghet azoknak, akik komolyabb játékok után kutattak Mac-re (vagy Linuxra). Ez a csapat készítette például a szintén igencsak látványos Total War sorozatot is, aminek legújabb tagja, a WARHAMMER egyébként szintén a hetekben vált letölthetővé az App Store-ból. Mai cikkünk témája, az F1 2016 is friss játéknak számít, április elején került az alkalmazásboltok virtuális polcaira.

Frissessége pedig nem csak abban nyilvánul meg, hogy mostanság lett letölthető, hanem abban is, hogy a fejlesztés során nagyban építettek az El Capitanban bemutatott Metal keretrendszerre, ami a grafikai teljesítményt hivatott növelni. Sikerült is, ennél élethűbb, igényesebb grafikával én még nem találkoztam Mac-en.

Az F1 2016 a legújabb fotorealisztikus renderelési effekteket használja, ami a füstnél, a fűnél ésa hajnál ugyanúgy megnyilvánul, mint a lehető legkorszerűbb élsimitási eljárásoknál. A Metalnak köszönhetően még többet ki lehet hozni a processzor és a videókártya teljesítményéből, mint korábban valaha, így az F1 2016 a Mac-ek széles skáláján képes futni.

Őszintén szólva nem vagyok egy nagy F1 rajongó: soha nem néztem autóversenyeket, és körülbelül az egyetlen versenyző, akit ismerek az Michael Schumacher (ezúton is jobbulást neki). Ennek ellenére a játék pillanatok alatt magával tudott ragadni. Talán ezt nem is kell különösebben indokolnom, nézzétek meg a hivatalos trailer videót, és rögtön érteni fogjátok, miről beszélek:

Ennek megfelelően a Steam-en és Metacritic-en is nagyon pozitív, 85%-os értékelés fölötti kritikákat kapott. De mitől ilyen jó a játék? Véleményem szerint az élethű atmoszféra miatt. Zuhog az eső a pályán, a nap szórt fénye megcsillan az aszfalton, felbőgnek a motorok, és te azonnal elhiszed, hogy valóban világhírű versenyző vagy, akinek ez a versenye tényleg döntő fontosságú. Mindehhez hiteles kommentátori hangok társulnak, miközben az autóban ülsz a rajtvonalnál a stáb körülötted készíti az elemzéseket, a TV-csatornák emberei az arcodba dugják a kamerát és a többi. Látszik, hogy a készítés során különösen odafigyeltek arra, hogy minden apró részlet hozza a valós élményt. Bár tényleg nem értek hozzá, úgy gondolom, ennél közelebb jelenleg földi halandó nem kerülhet egy igazi autóversenyző szemszögéhez.

Az élményt fokozza, hogy különböző jatékmódok közül választhatunk. Ezek közül is különösen tetszeni fog a Karrier mód azoknak, akik tényleg bele vannak szerelmesedve a motorsport világába. A mód jelmondata, miszerint: „Taposd ki a magad útját a legendává váláshoz”, tökéletes jellemzi az élményt. Kiválasztod a neved, a számod, elkészítteted a személyre szabott bukósisakod, megismered a menedzsered, a mérnököd és már benne is vagy a bizniszben. A mérnököd segít a fejlesztésben, és rájössz, hogy tényleg a legkisebb változtatások is kihatással vannak a versenyeredményeidre. Az ügynököd pedig hasznos tanácsokkal lát el azzal kapcsolatban, hogy milyen irányokba menjen a csapat, kell-e szerződést módosítani és a többi. Ha megtartod a tanácsokat és okosan játszol, a 10. szezon végére tényleg legendának érezheted magad.

De ezen kívül is tartogat még izgalmakat a játék, van lehetőség multiplayerben versenyezni, részt vehetünk időmérő futamokon és nyomhatunk Quick Race-eket vagy bajnokságokat is. Mindezt rengeteg, valós helyszínekről mintázott pályán, valós csapatokhoz csatlakozva, valós autóversenyzők bőrébe bújva. Egyszóval nagyon valóságszagú az egész, és a gyönyörű grafika mellett ez az F1 2016 legnagyobb erénye.

Igazából nehéz is többet írni a játékról, ezt ki kell próbálni. Még a gameplay videók sem adják vissza azt az élményt, amikor megemelkedik az adrenalinszint a szervezetedben, amit zöldre vált a lámpa. Sokkal inkább szimulátorról van szó tehát, mint könnyed szórakozásról – a stresszt valóban átéled; de pont emiatt tetszett nagyon a Feral csapat munkája.

Bátran ajánlom tehát a sportág rajongóinak az F1 2016-ot, minden bizonnyal ők fogják a legjobban élvezni a száguldozást. Ugyanakkor azok számára is érdemes lehet tenni egy próbát a játékkal, akik csak egy igényes játékkal szeretnének játszani Mac-en. Előre szólok, a játék komolyabb vasat igényel. Már a minimum rendszerkövetelmények is igen erős gépet feltételeznek: legalább 2,8 GHz-es 5. generációs Intel processzor, 8 giga RAM, és 2 gigás NVIDIA 680, AMD R9 280M vagy Intel Iris 540 vagy ezeknél erősebb grafikus kártya szükségeltetik. Na meg bő 30 giga szabad tárhely.

Lehet, hogy az F1 2016 a maga 49,99 eurós árával nem tartozik az App Store legolcsóbb játékai közé, az viszont biztos, hogy a legjobbak közé igen.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!