imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Face ID elért a professzionális területekre


Az Apple iPhone-ba épített arcfelismerő rendszere nemcsak a biometrikus azonosításban úttörő, de hamarosan a professzionális területeken is jelentősen egyszerűbbé és költséghatékonyabbá teheti a motion capture technológiát.

Erre remek példa egy nemrégiben posztolt videó, amiben már éles helyzetben tesztelték az iPhone X tudását.

Ha nem is az iPhone X lesz Hollywood és a játékipar legprofesszionálisabb céleszköze, az abba épített technológia mindenképp előremutató még egy ilyen magas szintű környezetben is. Arról megoszlanak a vélemények, hogy kényelmi szempontból jó ötlet volt-e az ujjlenyomat olvasót arcazonosítóra cserélnie az Apple-nek. De az nem kétséges, hogy a dolog technikai oldalát vizsgálva valódi innovációról beszélhetünk.

Egy fejlesztőcsapat, a KNLstudio egy Twitter posztban demózta, hogy mit sikerült elérniük a Face ID segítségével. A motion capture (röviden mocap) egy olyan technika a filmes világban és a videojáték iparban, amely során átültethető a felvett mozgás egy számítógépes modellre. Általában zöld hátteres környezetre, illetve referenica pontokra van szükség a mozgás rögzítéséhez. Végül ezek alapján tud a számítógép a térben tájékozódni.

Az iPhone X arcfelismerője gyakorlatilag ugyanezt csinálj, letapogatja a teret és az alapján megállapítja, hogy a korábban azonosított pontok megegyezőek-e. Mindössze annyi különbséggel, hogy nincs szükség hozzá egyéb filmes trükkökre, hiszen a szenzorok önmagukban képesek ezt produkálni.

Ahogy a videón is látszik, a Kite Lightning kreatív fejlesztői is csupán a telefonból kinyert adatok segítségével mozgatták meg a 3D-s modellt. Ehhez egy olyan riget használtak, ami fixen középen tartotta a készüléket. A segítségével a szenzorok könnyedén követték az arc mozgását, ami valós időben a modellen is megjelent.

Az iménti videó nagyon jó példa arra, hogy olykor milyen összetett és fejlett technológiát adnak a gyártók a vásárlók kezébe, és ezeknek a széleskörű felhasználásával milyen új területek nyílnak meg. A Face ID például aránylag olcsó alternatíva a KNL-féle stúdiók számára, hiszen ahogy Darshan Shankar is írja posztjában, néhány éve a mocap technológia még csak a nagypénzű játékosoké volt.

Forrás: iMore

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!