imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Face ID következő verziója már a bőrünk alá is beláthat


Az Apple által az iPhone X-ben bemutatott infravörös letapogatási rendszerrel rendelkező biometrikus azonosítás a jövőben még biztonságosabb lehet. Az azonosítás következő verziója már tovább haladva az arc vonalainál, az erek mintázatát is figyelmebe vehetné.

Már amikor tavaly szeptemberben az iOS 11 GM verziójával kiszivárgott egy csomó infó az újonnan érkező eszközökről, a cég új biometrikus azonosítási rendszere, a Face ID alaposan felkavarta az állóvizet. Az Apple olyan biztonságos és alapos azonosítást ígért, mellyel továbbra sem tudta egyik gyártó sem felvenni a versenyt.

Azonban mindig van tovább, az elképesztő technológiai háttérrel rendelkező rendszert is természetesen lehet fejleszíteni. A pulzáló sugárzáson alapuló vénás képalkotási rendszerről szóló szabadalom alkalmazásával már nem csak az arc felszínét, de az erek mintázatát is le tudná tapogatni a rendszer.

Ami egy optikai transzmittert tartalmazna, mely különböző infravörös fény impulzusokat ad le a felhasználó teste felé (akár kéz, arc, stb.). Az infravörös fény keresztül tud jutni a bőrön, viszont az ereken már nem, így a visszaverődő fényt egy arra alkalmas képalkotó eszköz be is foghatja.

Az így elkészült felvételek kompletten feltérképezik az ember testének bizonyos felületén elhelyezkedő erek hálózatát. És az visszapattanó impulzusok útjából pedig könnyen kialakítható a test 3D-s térképe is. Itt persze megint előjön az egyre nagyobb sugárzás kérdése, aminek ki vagyunk téve. Azonban, mivel ez a fajta azonosítás nem kizárólag arccal működik, egész kis felületekkel, pl. az ujjak hegyével történő azonosításra is alkalmas.

Egyben a vénás azonosítás megoldás lehet az iker problémára is. Az iPhone X megjelenésével párhuzamban indultak meg azok a próbálkozások, melyben ikrek, testvérek, rokonok, kutyák és macskák próbálták kijátszani az Apple új azonosítási rendszerét több-kevesebb sikerrel. A rendszer 1:1 000 000 biztonsággal működik, így nem 100%-ban kizárható, hogy pl. egypetéjű ikrek bizony fel tudják oldani egymás készülékét.

Az ember arcában található erek még teljesen identikus kinézetű ikrek esetén is különböznek, ezzel még inkább javítani lehetne a milliós arányon. Nem beszélve a különböző anyagokból készült maszkos próbálkozásokról, melybe már valós ereket is kéne implantálni.

Ugyan a technológia még szabadalmi szinten jár, nem elvetendő faktor, hogy a notch már rendelkezésre áll, a trendeket tekintve pedig egy idei még marad is. És ide már csak két picike szenzort kéne besűríteni, hogy még biztonságosabbá tegyék a készülékek biometrikus azonosítását. Nem tűnik kivitelezhetetlennek. Cupertinoban ennél már nagyobb feladatokat is könnyűszerrel megoldottak.

Forrás: Apple Insider

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!