imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Facebook is a Flash halálát követeli


2010-ben Steve Jobs arra kérte az Adobe-t, hogy töröljék el a Flash-t, hiszen rengeteg biztonsági rés és hiba található a szoftverben. Az iOS éppen ezért nem is támogat semmilyen Flash tartalmat. Jobs azt is kifejtette egy nyílt levelében, hogy emiatt az iOS felhasználók csak nagyon kevés tartalomról maradnak le. Ha valakit esetleg érdekel, akkor ezt a levelet itt lehet elérni, igaz angolul.

Most a Facebook biztonságért felelős igazgatója, Alex Stamos, fordult a Steve Jobs-éhoz hasonló kéréssel az Adobe felé. Öt évvel ezelőtt az Apple egykori vezérigazgatójának több mint 1600 szóra volt szüksége a gondolatai megfogalmazáshoz, most viszont Alex mindösszesen 140 karakterből megoldotta a véleménye kifejezését (az angol nyelvű tweetje ugyanis ennyi karakterből áll).

alex stamos photo

Itt az ideje, hogy az Adobe bejelentse a Flash megszüntetésének a dátumát, és hogy arra kérjék a böngészőket fejlesztő cégeket, hogy killbiteket vezessenek be a tartalmak kizárására.

Az igazgató még azt is hozzá tette, hogy az embereknek meg kell szokniuk a Flash tartalom nélküli internetezést. Arról már korábban is beszélt, hogy rengeteg alternatívánk van arra vonatkozóan, hogy Flash tartalom nélkül böngésszünk. Ezek közül most néhányat mi is bemutatunk nektek. Érdemes ugyanis az ilyen tartalmak elől védve lenni, hiszen például előző hónapban is felfedeztek egy olyan hibát, aminek a segítségével bármikor átvehette az irányítást egy támadó a gépünk felett egy hibás plugint használva.

adobe-flash-dead
Ha szükséged van a Flash-re

Előfordulhat az, hogy bizonyos okok miatt szükségünk lehet a Flash-re. Az egyik megoldás a Google Chrome lehet, hiszen az egy speciális Flash-t használ. A lényeg, hogy sandbox-ban futtatja ezt a módosított Flash-t, ezáltal kevésbé lesz sebezhető a rendszerünk, és ami a legfontosabb, hogy a Google rendszeresen frissíti. Ez egyáltalán nem egy veszélytelen megoldás, de sokkal biztonságosabb, mint az Adobe által karbantartott szoftver használata más böngészőben. chrome

Ha továbbra is Safarit szeretnénk használni, akkor a ClickToFlash kiegészítőt érdemes használni. Ez minden Flash tartalmat letilt, egészen addig, amíg azt a felhasználó nem engedélyezi.

Eltávolítás

EZT CSAK A TAPASZTALTABB FELHASZNÁLÓKNAK AJÁNLJUK!

Az egyik legjobb módja a védekezésnek, ha magát a keretrendszert távolítjuk el a Mac gépünkről. Ehhez először is nézzük meg az OS X verzió számot (Apple logó bal felső sarokban és About this Mac), majd töltsük le a megfelelő eltávolító programot.

Az eltávolítás után a legtöbb weboldal gond nélkül fog futni, hiszen manapság már a legtöbb oldal HTML5-t használ.

Forrás: 9to5mac és AppleInsider

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!