imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Facebook újdonságok az F8 konferenciáról


Tegnap indult el a Facebook szokásos éves fejlesztői konferenciája, az F8. Ezen több olyan újdonságot is bemutattak, amit hamarosan az Apple-készülékeinken, például az iPhone-okon is használhatunk majd.

A 2016-os, kétnapos F8 helyszíne a San Franciscó-i Fort Mason Center. A helyszínen 2600 ember vett részt a konferenciát indító prezentáción, online pedig több százezren követték az eseményt a Facebook Live platformon keresztül. Először is röviden vázolták, hogy mik a cég tervei a következő 10 évben. Itt többek között olyan technológiákról esett szó, mint a virtuális valóság, kiterjesztett valóság, drónok, műholdak, nyelvi eszközök. A Facebook tehát az életünk egyre több területén szeretne jelen lenni, a részleteket ma osztják meg a közönséggel.

Facebook roadmap

Különösen nagy hangsúlyt fektettek a Facebook Live-ra, vagyis az élő videós közvetítésekre, amik mostanában újult erővel törnek előre, nem kis mértékben a konkurens Periscope-nak köszönhetően. Ez a funkció eddig néhány kiválasztott felhasználó illetve oldal számára volt elérhető, hamarosan azonban bárki indíthat élő streamet. Ezeket a Snapchat Discover füléhez hasonlóan a Facebook app egy külön menüpontjában, a Live-ban láthatjuk majd. Ehhez kapcsolódóan bemutatásra került a Live API is, az első partner a dróngyártó DJI lesz, akik integrálják a szolgáltatást a termékeikbe. Ez azt jelenti, hogy hamarosan egyre több olyan kamerával találkozhatunk majd, melyeknek alapfunkciói között megtalálható majd a Facebook Live közvetítés.

Mark Zuckerberg egy DJI Phantom drónnal.
Mark Zuckerberg egy DJI Phantom drónnal.

Természetesen a Messenger is kap új funkciókat a jövőben. A Messenger Platform megnyitásával a cégek közvetlenül kommunikálhatnak az ügyfeleikkel anélkül, hogy azoknak külön alkalmazást kéne letölteniük – vagyis a Facebook azt feltételezi, hogy Messengert mindenki használ, és annyira nem is állnak messze a valóságtól, hiszen a havi aktív felhasználók száma elérte a 900 milliót. A bemutatott példában közvetlenül a Messenger appból vásárolhatta meg a felhasználó a kiválasztott cipőt. Jönnek a botok is, vagyis az automata chatrobotok, amik például híreket, egyéb történéseket küldhetnek üzenetben a felhasználóknak, később pedig akár ügyfélszolgálati feladatokat is elláthatnak.

Egyre több alkalmazás és szolgáltatás teszi lehetővé azt, hogy a Facebook-fiókunkkal használjuk, vagyis ne kelljen egy újabb helyre külön regisztrálnunk. Ezt egyszerűsíti tovább az Account Kit: a felhasználók mindössze az e-mail címük vagy telefonszámuk megadásával bejelentkezhetnek, miután beírják az elérhetőségükre küldött egyszer használható kódot. Ez olyan készülékek esetében lehet hasznos, ahol nehézkes lenne beírni a jelszavunkat – gondoljunk például az Apple TV-re.

Deb Liu, a Facebook fejlesztői platformmal foglalkozó csoportjának vezetője.
Deb Liu, a Facebook fejlesztői platformmal foglalkozó csoportjának vezetője.

Profile Expression Kit segítségével hamarosan olyan külső alkalmazásokat is igénybe vehetünk majd profilvideók készítéséhez, mint például a Boomerang, Lollicam, BeautyPlus, Cinemagraph Pro by Flixel, Lollicam, MSQRD, és Vine. A Quote Sharing idézetek egyszerű megosztását teszi lehetővé – Paulo Coelho „végre” ismét reneszánszát élheti –, az új Save gombbal pedig tartalmakat (cikkeket, videókat, termékeket) menthetünk el, ezekhez pedig minden eszközünkről hozzáférhetünk majd. A cég Facebook Surround 360 néven egy 360°-os kamerarendszert is kifejlesztett, 17 kamerájával 3D-s körvideókat készíthetünk viszonylag egyszerűen. A részleteket a GitHubra töltik majd fel a nyár folyamán.

A most bejelentett újdonságok konkrét megjelenési dátumáról egyelőre nem esett szó, de várhatóan a következő hónapokban fokozatosan vezetik be őket.

Forrás: Facebook via 9to5Mac. Képek: Facebook.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!